Έντυπη Έκδοση

Το φόβητρο ενός μνημονίου σκιάζει τώρα την Κύπρο

Μνημόνιο και για την Κύπρο ζήτησε λίγες ημέρες μετά την καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση του Βασιλικού, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε σκληρά μέτρα λιτότητας, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου Αθ. Ορφανίδης, εκμεταλλευόμενος την «κατάσταση σοκ», στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία.

Η καταστροφική έκρηξη δεν κόστισε μόνο τη ζωή 13 ανθρώπων, αλλά κατέστρεψε και τον κυριότερο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ηλεκτροπαραγωγή κατά 53%.

Το κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο προειδοποίησε ότι ορισμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να αντεπεξέλθουν στη μειωμένη ζήτηση και ίσως αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Η ανεργία στην Κύπρο ανέρχεται ήδη στο 7,4%. Και σαν να μη έφθαναν αυτά, ήρθε και ο οίκος αξιολόγησης Moody's να υποβαθμίσει τη χρηματοπιστωτική αξιοπιστία της χώρας κατά δύο βαθμίδες από το Α2 στο Baa1.

Η κυβέρνηση της Λευκωσίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν πρόσφατα σε ένα αρχικό πακέτο λιτότητας, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποίηση του κυπριακού χρηματιστηρίου. Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο στις αρχές Ιουλίου η κυπριακή κυβέρνηση είχε προτείνει την κατάργηση τριών ημικρατικών οργανισμών και τη μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων κατά 1.000 άτομα το χρόνο, καθώς και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Ο κύπριος τραπεζίτης, άλλωστε, που επισείει την απειλή του μνημονίου, είχε ξανά προβεί σε ανάλογες προειδοποιήσεις και τον Ιούνιο, ζητώντας περικοπές, με το επιχείρημα ότι ο δημόσιος τομέας απορροφά το 30% των δαπανών του προϋπολογισμού κάθε χρόνο και, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα φθάσει το 50% τα επόμενα χρόνια.

Η Κύπρος, πολύ πριν από το τραγικό ατύχημα και τις οικονομικές επιπτώσεις του, εθεωρείτο ήδη μία από τις εν δυνάμει προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, εξαιτίας των στενών της δεσμών με την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Χρειάστηκε φαίνεται το «σοκ» της έκρηξης στη ναυτική βάση για να περάσουν ευκολότερα μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίες σχεδιάζονταν ήδη από πέρυσι. Η μείωση, για παράδειγμα, των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1.000 άτομα το χρόνο, με στόχο την εξοικονόμηση 25 εκατ. ευρώ, προβλεπόταν ήδη σε πακέτο μέτρων που είχε εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2010.

Η Κύπρος ανέρχεται σε μόλις 0,2% της οικονομίας της ευρωζώνης και οι χρηματοδοτικές της ανάγκες ανέρχονται σε μόλις 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Οι κυπριακές τράπεζες εκτιμάται ότι διαθέτουν περί τα 5 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου προβλέπεται να φθάσει από την Ε.Ε. στο 62,3% του ΑΕΠ φέτος, λίγο πάνω δηλαδή από τα κριτήρια που έχει θεσπίσει το Σύμφωνο του Μάαστριχτ και σχεδόν στο ένα τρίτο του προβλεπόμενου ελληνικού δημόσιου χρέους του 157,7% του ΑΕΠ ή στο μισό του 112% ιρλανδικού χρέους. Το προβλεπόμενο για φέτος δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται στο 5,1% σε σχέση με 9,5% του ελληνικού ελλείμματος ή το 10,5% του ιρλανδικού. Προς τι λοιπόν ο πανικός;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Οικονομική κρίση
Κύπρος
Σχετικά θέματα: Οικονομική κρίση
Κρίση χρέους αλά γαλλικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Τρελό πάρτι για τους συμβούλους
Οι εμπράγματες εγγυήσεις ρίχνουν την αξία της δημόσιας περιουσίας
75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 50 τυχερούς
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μάχη για το μαζικό ξεπούλημα
Τράπεζες
Εξελίξεις στις τράπεζες δρομολογεί η «τρύπα» από ανταλλαγή ομολόγων
Ελληνικό χρέος
Η Lazard και πάλι παρούσα
Ομόλογα
Τα εμπόδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών
Δημόσιος τομέας
Φόβοι για παύση πληρωμών από το Δημόσιο
Επιχειρήσεις
Ενώ περιμένουμε τους ξένους επενδυτές, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν
Προτιμούν να στήσουν επιχείρηση στο εξωτερικό
Επενδύσεις
Γη, ύδωρ και... ήλιος για τους επενδυτές-δανειστές
Οικονομική κρίση
Κρίση χρέους αλά γαλλικά
Το φόβητρο ενός μνημονίου σκιάζει τώρα την Κύπρο
Απασχόληση
500 βιογραφικά για κάθε θέση εργασίας
Ολο και λιγότερες ευκαιρίες
Ενέργεια
Ρεύμα στην Αττική από βραχονησίδες του Αιγαίου
Επιστολή από ΙΓΜΕ
Τα προς πώληση μεταλλευτικά δικαιώματα και η θέση του ΙΓΜΕ