Έντυπη Έκδοση

Ολο και λιγότερες ευκαιρίες

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ στον εργασιακό στίβο δεν καλούνται να τα υπερπηδήσουν μόνο οι νέοι χωρίς εργασιακή εμπειρία, αλλά σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται εκτός και εντός αγοράς, υποστηρίζουν στελέχη εταιρειών εύρεσης και επιλογής προσωπικού.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Manpower, Βενετία Κουσία, «η ευελιξία στην αγορά εργασίας προτείνεται σε όλους. Οχι μόνο στους νεοεισερχόμενους, αλλά και σε αυτούς που ήδη εργάζονται. Το ίδιο και η μείωση των αποδοχών. Επίσης, η ανεργία υπάρχει σε όλα τα στρώματα».

Οπως τονίζει όμως, εδώ και καιρό παρατηρείται ένα παράδοξο στην αγορά εργασίας: «Οι απαιτήσεις μιας θέσης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Εχει αλλάξει ο τρόπος της δουλειάς και οι εργαζόμενοι δεν έχουν εκπαιδευτεί από τις επιχειρήσεις. Ετσι, παράλληλα με τους ανέργους που ολοένα αυξάνονται, υπάρχουν και οι εργοδότες που δεν μπορούν να βρουν τα κατάλληλα άτομα, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες τους».

Ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των ανέργων είναι εξίσου έντονος σε όλα τα επίπεδα. Οπως αναφέρει ο Μάνος Πανώριος, partner στην εταιρεία εύρεσης στελεχών Stanton Chase, καθημερινά λαμβάνουν διπλάσιο αριθμό βιογραφικών σε σχέση με πέρυσι: «Οι ευκαιρίες είναι πολύ λιγότερες. Ηδη, σε επίπεδο ενεργών στελεχών, οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 20%-25%». Οπως υποστηρίζει, αυτή τη στιγμή «η διαπραγματευτική δύναμη είναι στα χέρια των επιχειρήσεων».

Επίσης, «παλιά το διάστημα που έμενε ένα στέλεχος εκτός αγοράς κυμαινόταν μεταξύ 3-5 μηνών, ενώ τώρα μπορεί να ξεπεράσει τους 8 μήνες». Σε επίπεδο θέσεων, κινητικότητα υπάρχει στην οικονομική διεύθυνση, στον κλάδο της ενέργειας, της ναυτιλίας και σε πιο περιορισμένο βαθμό στη φαρμακοβιομηχανία. «Παγωμένοι» είναι οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, των κατασκευών και των χρηματοοικονομικών.

Οσο για τις ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες (18-24 ετών και 45 ετών και άνω), η εικόνα διαφέρει: «Πολλές επιχειρήσεις θεωρούν βάρος τους νέους. Δεν τους προσλαμβάνουν, γιατί δεν τους έχουν εμπιστοσύνη. Φταίει βέβαια και το εκπαιδευτικό σύστημα, που βγάζει παιδιά απροετοίμαστα να αναλάβουν», δηλώνει η Βενετία Κουσία. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Πέτρο Μίχο, επικεφαλής του τμήματος επιλογής και εύρεσης στελεχών στην Deloitte, έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο η αντίληψη αναφορικά με τα στελέχη άνω των 45 ετών, που «κουβαλάνε» πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε μια εταιρεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Σχετικά θέματα: Απασχόληση
500 βιογραφικά για κάθε θέση εργασίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Τρελό πάρτι για τους συμβούλους
Οι εμπράγματες εγγυήσεις ρίχνουν την αξία της δημόσιας περιουσίας
75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 50 τυχερούς
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μάχη για το μαζικό ξεπούλημα
Τράπεζες
Εξελίξεις στις τράπεζες δρομολογεί η «τρύπα» από ανταλλαγή ομολόγων
Ελληνικό χρέος
Η Lazard και πάλι παρούσα
Ομόλογα
Τα εμπόδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών
Δημόσιος τομέας
Φόβοι για παύση πληρωμών από το Δημόσιο
Επιχειρήσεις
Ενώ περιμένουμε τους ξένους επενδυτές, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν
Προτιμούν να στήσουν επιχείρηση στο εξωτερικό
Επενδύσεις
Γη, ύδωρ και... ήλιος για τους επενδυτές-δανειστές
Οικονομική κρίση
Κρίση χρέους αλά γαλλικά
Το φόβητρο ενός μνημονίου σκιάζει τώρα την Κύπρο
Απασχόληση
500 βιογραφικά για κάθε θέση εργασίας
Ολο και λιγότερες ευκαιρίες
Ενέργεια
Ρεύμα στην Αττική από βραχονησίδες του Αιγαίου
Επιστολή από ΙΓΜΕ
Τα προς πώληση μεταλλευτικά δικαιώματα και η θέση του ΙΓΜΕ