Έντυπη Έκδοση

Προτιμούν να στήσουν επιχείρηση στο εξωτερικό

Την ώρα που η χώρα επιχειρεί να ανασυνταχθεί, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην προώθηση νέων επιχειρήσεων, οι περισσότεροι νέοι της χώρας μας επιλέγουν να ιδρύσουν εταιρείες εκτός Ελλάδος.

Και όχι μόνον αυτοί. Μάλτα, Λονδίνο και Λευκωσία είναι ορισμένες από τις χώρες και τις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιλέγουν νέοι επιχειρηματίες για να στήσουν τη δική τους εταιρεία.

Οι χώρες αυτές δεν ζητούν ούτε ασφαλιστικές ενημερότητες, ούτε φορολογικές, ούτε εγγραφές στο οικείο εμπορικό ή άλλο επιμελητήριο. Με άλλα λόγια, οι νέοι επιχειρηματίες ξεκινούν χωρίς να πληρώνουν διάφορες κοστοβόρες υπηρεσίες.

«Ο λόγος που αναζήτησα έδρα στο εξωτερικό είναι η ευκολία με την οποία διεκπεραιώνονται οι συναλλαγές, το κόστος λειτουργίας και κυρίως το ότι έχω να κάνω με ένα κράτος με σταθερό φορολογικό καθεστώς», λέει ένας νέος 26 ετών ο οποίος ίδρυσε εταιρεία στο Λονδίνο για να πουλάει προϊόντα μέσω Διαδικτύου.

Γνώστης των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων στο εξωτερικό δηλώνει στην «Οικονομία» ότι «ακόμα και στη Δανία, που θεωρείται από τις χώρες με υψηλή φορολογία, η ίδρυση μιας επιχείρησης είναι τόσο εύκολη, ώστε μπορεί να λάβει χώρα την ίδια ημέρα που θα καταθέσει τα χαρτιά του ο επιχειρηματίας».

Τους τελευταίους μήνες αρκετές προσωπικές επιχειρήσεις Ελλήνων, που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, έχουν συστηθεί στη Μάλτα και την Κύπρο. Εκεί, εκτός από την απουσία γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, παρέχεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής (στην Κύπρο είναι 10% για τα κέρδη από τη βασική δραστηριότητα και στη Μάλτα είναι 15%, που μπορεί να φθάσει μέχρι και 5%, για ξένες εταιρείες).

Μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δηλαδή ανώνυμες εταιρείες ακόμα και με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ελέγχουν θυγατρικές οι οποίες με τη σειρά τους συστήνουν άλλες θυγατρικές στο Λονδίνο. Από εκεί εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και από εκεί κάνουν τις πληρωμές τους για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη. Απλώς οι ελληνικές επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που εισπράττουν από τις «ξένες» εταιρείες χρειάζεται να καταχωριστούν στο σύστημα VIES της Ε.Ε. για να εξαιρεθούν του ΦΠΑ (η καταχώριση γίνεται στη εφορία). Δηλαδή το τιμολόγιο που η ελληνική επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο εκδίδει προς την ξένη εταιρεία δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Αλλοι λόγοι που ωθούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να συστήνουν νομικά πρόσωπα εκτός Ελλάδος είναι:

*Η ανάγκη να αποκτήσουν διεθνή παρουσία και προοπτική.

*Η ύφεση που πλήττει τη χώρα περιορίζει εξ ορισμού τις εγχώριες δραστηριότητές τους. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες εξαναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό.

Το αστείο στην όλη εμπορική δραστηριότητα είναι ότι ορισμένες επιχειρήσεις ζητούν από τους προμηθευτές τους να στέλνουν τα τιμολόγια που εκδίδουν προς τις αλλοδαπές (ελληνικές εταιρείες) και στις μητρικές, που έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς η λογιστική παρακολούθηση γίνεται από ντόπιους λογιστές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Ενώ περιμένουμε τους ξένους επενδυτές, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Τρελό πάρτι για τους συμβούλους
Οι εμπράγματες εγγυήσεις ρίχνουν την αξία της δημόσιας περιουσίας
75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 50 τυχερούς
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μάχη για το μαζικό ξεπούλημα
Τράπεζες
Εξελίξεις στις τράπεζες δρομολογεί η «τρύπα» από ανταλλαγή ομολόγων
Ελληνικό χρέος
Η Lazard και πάλι παρούσα
Ομόλογα
Τα εμπόδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών
Δημόσιος τομέας
Φόβοι για παύση πληρωμών από το Δημόσιο
Επιχειρήσεις
Ενώ περιμένουμε τους ξένους επενδυτές, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν
Προτιμούν να στήσουν επιχείρηση στο εξωτερικό
Επενδύσεις
Γη, ύδωρ και... ήλιος για τους επενδυτές-δανειστές
Οικονομική κρίση
Κρίση χρέους αλά γαλλικά
Το φόβητρο ενός μνημονίου σκιάζει τώρα την Κύπρο
Απασχόληση
500 βιογραφικά για κάθε θέση εργασίας
Ολο και λιγότερες ευκαιρίες
Ενέργεια
Ρεύμα στην Αττική από βραχονησίδες του Αιγαίου
Επιστολή από ΙΓΜΕ
Τα προς πώληση μεταλλευτικά δικαιώματα και η θέση του ΙΓΜΕ