Έντυπη Έκδοση

Ρεύμα στην Αττική από βραχονησίδες του Αιγαίου

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ» ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 320 MW ΣΕ ΔΩΔΕΚΑ ΝΗΣΙΔΕΣ

ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε νησίδες του Αιγαίου έλαβε η «Κυκλαδικά Μελτέμια». Η εταιρεία, συμφερόντων του ομίλου Eunice (Ευνίκη), εξασφάλισε την έγκριση της ΡΑΕ για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 320 MW σε δώδεκα νησίδες ανοιχτά της Αμοργού, της Αστυπάλαιας και της Καρπάθου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης το 2015, προβλέπει την υποβρύχια διασύνδεση των νησίδων μεταξύ τους και με την Αττική για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο που είχε υποβληθεί από την «Κυκλαδικά Μελτέμια» το Φεβρουάριο του 2010, εντάσσεται δε σε ευρύτερο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ανάλογες μελέτες της Ενεργειακής Σερβουνίου Α.Ε. (δύο αιτήσεις για το νομό Κυκλάδων) και μία της Τέρνα Ενεργειακή (για το νομό Λέσβου). Σύμφωνα με πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής πρόκειται για ευρύτερο φάκελο αιτήσεων για τοποθετήσεις που εκτείνονται στη νησιωτική χώρα και για πρώτη φορά περιλαμβάνουν ακατοίκητες νησίδες από τις 53 χαρτογραφημένες ως βραχονησίδες στην περιοχή του Αιγαίου.

Ο λόγος για περιοχές που έχουν μέση ισχύ ανέμου πάνω από 5 μποφόρ (σε ετήσια βάση) και που την καλοκαιρινή περίοδο των μελτεμιών αποκτούν υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης. Η διάσπαρτη ελληνική πολυνησία θεωρείται ιδεώδης για την εγκατάσταση τέτοιων ανεμογεννητριών, από τη στιγμή που άλλες χώρες (κυρίως η Δανία) στήνουν τεχνητές νησίδες για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες βάσεις τοποθέτησης. Από τη στιγμή μάλιστα που η εγγύτητα των νησίδων αυτών στις παράκτιες περιοχές ή σε προορισμούς κατανάλωσης περιορίζεται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων, η επένδυση χαρακτηρίζεται συμφέρουσα.

Πολυσχιδής δραστηριότητα

Η Eunice Energy Group/EEG είναι ένας ανεξάρτητος όμιλος που δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας και ειδικότερα στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο όμιλος ιδρύθηκε το 2001 και θεωρείται από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα σε δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της επένδυσης, ανάπτυξης, υλοποίησης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ. Στις αρχές του 2006 η EEG ξεκίνησε την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στο νομό Αρκαδίας, συνολικής ισχύος 46 MW, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία από το Μάιο του 2007.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Επενδύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Τρελό πάρτι για τους συμβούλους
Οι εμπράγματες εγγυήσεις ρίχνουν την αξία της δημόσιας περιουσίας
75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 50 τυχερούς
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μάχη για το μαζικό ξεπούλημα
Τράπεζες
Εξελίξεις στις τράπεζες δρομολογεί η «τρύπα» από ανταλλαγή ομολόγων
Ελληνικό χρέος
Η Lazard και πάλι παρούσα
Ομόλογα
Τα εμπόδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών
Δημόσιος τομέας
Φόβοι για παύση πληρωμών από το Δημόσιο
Επιχειρήσεις
Ενώ περιμένουμε τους ξένους επενδυτές, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν
Προτιμούν να στήσουν επιχείρηση στο εξωτερικό
Επενδύσεις
Γη, ύδωρ και... ήλιος για τους επενδυτές-δανειστές
Οικονομική κρίση
Κρίση χρέους αλά γαλλικά
Το φόβητρο ενός μνημονίου σκιάζει τώρα την Κύπρο
Απασχόληση
500 βιογραφικά για κάθε θέση εργασίας
Ολο και λιγότερες ευκαιρίες
Ενέργεια
Ρεύμα στην Αττική από βραχονησίδες του Αιγαίου
Επιστολή από ΙΓΜΕ
Τα προς πώληση μεταλλευτικά δικαιώματα και η θέση του ΙΓΜΕ