Έντυπη Έκδοση

Τα προς πώληση μεταλλευτικά δικαιώματα και η θέση του ΙΓΜΕ

Με αφορμή δημοσίευμα της «Οικονομίας» της 24ης Ιουλίου 2011 για την πώληση μεταλλευτικών δικαιωμάτων από το Δημόσιο, λάβαμε επιστολή του γενικού διευθυντή του ΙΓΜΕ, Κ. Παπαβασιλείου, την οποία και δημοσιεύουμε.

Στην έγκριτη εφημερίδα σας δημοσιεύθηκε σχόλιο συντάκτη σας με τα αρχικά Χ.Ι., με τίτλο «Δημόσιο: Εβγαλε προς πώληση δικαιώματα που δεν είχε!», το οποίο πέραν του γεγονότος ότι είναι ανακριβές, είναι παράλληλα συκοφαντικό αλλά και εξόχως παραπλανητικό.

Επειδή για το δημοσίευμα αυτό τον λόγο θα έχει η δικαιοσύνη παρακαλώ τον συντάκη σας αφού βγει από την ανωνυμία του να γνωστοποιήσει στους αναγνώστες σας ποιοι είναι αυτοί οι «παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών» οι οποίοι με θεωρούν ηθικό αυτουργό για την παραπλάνησή τους και την ανακριβή ενημέρωσή τους.

Παράλληλα απαιτώ από τον συνεργάτη σας να παρουσιάσει την όποια υπεύθυνη και επίσημη ενημέρωση έδωσα στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει μια τέτοια απόφαση και ταυτόχρονα να ζητήσει από τους «παράγοντες» του υπουργείου Οικονομικών που δεν κατονομάζει αν ζήτησαν ως όφειλαν την επίσημη άποψη και γνωμάτευση του ΥΠΕΚΑ και της πολιτικής ηγεσίας του, προκειμένου να αποφύγουν την όποια παραπλάνησή τους!

Πέραν όμως αυτού, θα ήθελα να ενημερώσω την εφημερίδα και τους αναγνώστες σας ότι το ΙΓΜΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να συμμετάσχει στις διαδικασίες χορήγησης οριστικών παραχωρήσεων ή μεταλλευτικών δικαιωμάτων παρά μόνο το αρμόδιο υπουργείο, δηλαδή το ΥΠΕΚΑ. Αυτό ακριβώς διεμήνυσα σε αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών όταν ζητήθηκε η άποψή μου τελείως ανεπισήμως σχετικά. Πέραν αυτού τόνισα τα ισχύοντα αυτονόητα όπως ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία δηλαδή τον μεταλλευτικό κώδικα για το τι ισχύει σχετικά με τα δικαιώματα του Δημοσίου που αφορούν δημόσια μεταλλεία, οριστικές παραχωρήσεις και ιδίως αυτές που έχουν ήδη δοθεί και μάλιστα με προεδρικά διατάγματα. Τέλος, κατέστησα σαφές ότι τυχόν μελλοντική θέσπιση μισθωμάτων σε οριστικές παραχωρήσεις που δίδει το Δημόσιο απαιτεί αλλαγή των ισχυουσών διατάξεων του μεταλλευτικού κώδικα και συνέστησα άμεση συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Εν κατακλείδι και επειδή η υπευθυνότητα λείπει πολύ από τον τόπο αυτό, δεν χρειαζόταν καν να τεθούν ανεπίσημα ή επίσημα ερωτήματα πριν κάποιος που γνωρίζει καλά ελληνικά μελετούσε προσεκτικά τις οικίες διατάξεις του μεταλλευτικού κώδικα. Τότε δεν θα υπήρχε περίπτωση καμιάς παραπλάνησης, καμιάς ανεύθυνης ενημέρωσης.

Επειδή θεωρώ αδιανόητο ότι οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που διαθέτουν και γνώσεις και υπευθυνότητα δεν έπραξαν τα παραπάνω, θεωρώ ότι το δημοσίευμα του συντάκτη σας Χ.Ι. σκοπό έχει να με εκθέσει και να με συκοφαντήσει, αφού είναι μακράν κάθε πραγματικότητας. Με βάση τα παραπάνω παρακαλώ για άμεση δημοσίευση της παρούσης επιστολής μου πριν τον λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Ο γενικός διευθυντής ΙΓΜΕ Κ. Θ. Παπαβασιλείου, αναπλ. καθηγ. Παν/μίου Αθηνών.

Απάντηση συντάκτη

Στην απάντησή του ο συντάκτης της «Οικονομίας» αναφέρει:

*Δεν πρόκειται για σχόλιο συντάκτη, αλλά για ρεπορτάζ υπογεγραμμένο, το οποίο βασίστηκε σε πραγματικά περιστατικά και αληθινές πηγές, τις οποίες δεν αποκαλύπτω, σεβόμενος τις πηγές και την επαγγελματική ηθική μου.

*Το ότι το υπ. Οικονομικών συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης μεταλλευτικά δικαιώματα, από τα οποία το Δημόσιο δεν μπορεί να αντλήσει έσοδα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, είναι γεγονός. Τα μεταλλευτικά αυτά δικαιώματα αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (τροποποίηση αριθμός 4 του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα για να εγκριθεί η πέμπτη δόση και «να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων», όπως εμφατικά δήλωνε και δηλώνει η πολιτική ηγεσία).

*Το ότι το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε προκήρυξη στις 18 Ιουλίου 2011 αναζητώντας συμβούλους για την αξιοποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων (σε Χαλκιδική, Πέραμο και Σάπες Θράκης) είναι επίσης γεγονός. Οπως επίσης και το ότι αποσύρθηκε η σχετική προκήρυξη στις 20 Ιουλίου 2011, αμέσως μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Παπαβασιλείου στο capital.gr (ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρει στη συνέντευξη τα εξής: «Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση σε όσα σχεδιάζονται, δεν έχει νόημα η αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, των μεταλλείων Χαλκιδικής και Περάμου. Πρόκειται δηλαδή για μεταλλεία που εκμεταλλεύονται, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, επενδυτές και το κράτος έχει έσοδα μόνο από φόρους από τη διαδικασία της ιδιωτικής αξιοποίησης. Μιλάμε, δηλαδή, για μη κρατικά μεταλλεία, επομένως δεν νοείται αποκρατικοποίηση»).

*Το ότι ο κ. Παπαβασιλείου συνάντησε τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και συζήτησε το θέμα της αξιοποίησης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων είναι κι αυτό πραγματικό περιστατικό. Εάν στη συνάντηση, οι δύο πλευρές δεν κατανόησαν πλήρως τις διαστάσεις του θέματος, δεν ευθύνεται ο δημοσιογράφος, ο οποίος κάνει απλώς τη δουλειά του χωρίς να έχει καμία πρόθεση να συκοφαντήσει τον οιονδήποτε και ειδικά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος μετάλλου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Τρελό πάρτι για τους συμβούλους
Οι εμπράγματες εγγυήσεις ρίχνουν την αξία της δημόσιας περιουσίας
75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 50 τυχερούς
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μάχη για το μαζικό ξεπούλημα
Τράπεζες
Εξελίξεις στις τράπεζες δρομολογεί η «τρύπα» από ανταλλαγή ομολόγων
Ελληνικό χρέος
Η Lazard και πάλι παρούσα
Ομόλογα
Τα εμπόδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών
Δημόσιος τομέας
Φόβοι για παύση πληρωμών από το Δημόσιο
Επιχειρήσεις
Ενώ περιμένουμε τους ξένους επενδυτές, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν
Προτιμούν να στήσουν επιχείρηση στο εξωτερικό
Επενδύσεις
Γη, ύδωρ και... ήλιος για τους επενδυτές-δανειστές
Οικονομική κρίση
Κρίση χρέους αλά γαλλικά
Το φόβητρο ενός μνημονίου σκιάζει τώρα την Κύπρο
Απασχόληση
500 βιογραφικά για κάθε θέση εργασίας
Ολο και λιγότερες ευκαιρίες
Ενέργεια
Ρεύμα στην Αττική από βραχονησίδες του Αιγαίου
Επιστολή από ΙΓΜΕ
Τα προς πώληση μεταλλευτικά δικαιώματα και η θέση του ΙΓΜΕ