Έντυπη Έκδοση

Αυγουστιάτικη καταιγίδα

Μπάνια γιοκ φέτος για την κυβέρνηση, αφού έχει ανοιχτά μέτωπα με τα ταξί, την παιδεία, τις ΔΕΚΟ και την ΑΔΕΔΥ

Ο Αύγουστος έχει συνδεθεί με τα «μπάνια του λαού» από τα οποία δεν απέχουν ούτε υπουργοί και πρωθυπουργοί, με τους χαλαρούς ρυθμούς της κυβερνητικής μηχανής και με την απουσία ειδήσεων.

Φέτος τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Μπορεί ο κόσμος να βρίσκεται στις παραλίες, στην Αθήνα όμως προωθούνται οι πιο σοβαρές ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων και φέρνουν τα πάνω κάτω σχεδόν σε όλους τους τομείς: από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων μέχρι το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου, το καινούριο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, τις αποκρατικοποιήσεις. Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι νέοι έλεγχοι από την τρόικα, που αναμένονται πιο σκληροί από κάθε άλλη φορά. «Μετά τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες ζητούν να μην παρεκκλίνουμε σε τίποτα και να εφαρμόσουμε κατά γράμμα αυτά που έχουμε συμφωνήσει», τονίζει υπουργός, ο οποίος παραπέμπει και στις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί ψήφισης νόμων οι οποίοι δεν εφαρμόζονται. «Ξέρουν καλά πλέον πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα» προσθέτει ο συνομιλητής μας. Την ασφυκτική επιτήρηση επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη προς βουλευτές και διάφορες ομάδες που ζητούν «παρεκκλίσεις».

Τα παραπάνω προϊδεάζουν και για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι στις διαφόρων ειδών αντιδράσεις.

*Ο Γ. Ραγκούσης, στη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες ταξί, δεν άφησε περιθώρια για μεγάλες αλλαγές. Εξ ου και η απόφαση των ταξιτζήδων για συνέχιση των κινητοποιήσεων, παρά τις εκκλήσεις, ακόμη και από τη Ν.Δ., να σταματήσουν. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η απεργία δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Ο Γ. Ραγκούσης θα παρουσιάσει την οριστική πρόταση έως το τέλος Αυγούστου και συνεργάτες του πρωθυπουργού προεξοφλούν ότι η απεργία δεν μπορεί να τραβήξει τόσο μακριά. Επίσης πιστεύουν ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης είναι εναντίον των απεργών.

*Με γρήγορα βήματα προωθούνται και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών. Κάποιες, που αφορούν και μεγάλους οργανισμούς όπως η ΕΡΤ, θα προωθηθούν εντός του Αυγούστου. Και σε αυτό τον τομέα στο μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αποφασισμένοι να μη λάβουν υπόψη τις αντιδράσεις.

*Η ΑΔΕΔΥ ήδη προαναγγέλλει κινητοποιήσεις για τις περικοπές οι οποίες προβλέπονται στην τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή και γι' αυτές του νέου μισθολογίου.

*Για τα πανεπιστήμια προεξοφλείται ήδη ότι «δεν θα ανοίξουν», αφού καθηγητές και φοιτητές έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους απέναντι στις προωθούμενες αλλαγές.

Ο Γ. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να ζητήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στα μέσα της εβδομάδας για να συζητήσουν τις αποφάσεις στην Ε.Ε. και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Αλλοι συνεργάτες του δηλώνουν ότι δεν έχει νόημα να ζητήσει κάτι τέτοιο. Ακόμη και αν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις, δεν περιμένει τίποτα από αυτές και ξέρει ότι τη δύσκολη πορεία θα τη βαδίσει μόνος του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Σχέδιο Μάρσαλ... υπάρχει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Απολύσεις-εξπρές στις ΔΕΚΟ
Τα κρυφά σημεία της απόφασης
Τα νέα μέτρα του νέου μνημονίου
Κυβέρνηση
Αυγουστιάτικη καταιγίδα
Σχέδιο Μάρσαλ... υπάρχει
Γερμανία
Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει ο Σόιμπλε
Κύπρος
Ο πικρός καφές του Δ. Χριστόφια
ΠΑΣΟΚ
Το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε
Νέα Δημοκρατία
Με το όπλο παρά πόδα
Συνέντευξη: Ευάγγελος Βενιζέλος
«Θα επανεξεταστούν οι συντελεστές ΦΠΑ»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Επανεξετάζονται οι «εγγυημένες» τιμές για τα φωτοβολταϊκά
Τρίτη και φαρμακερή για τα αυθαίρετα;
Φωτογραφική διάταξη
«Μυτιληνόσημο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ο κύριος σύμβουλος
Συνέντευξη: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
«Η χειρότερη εκδοχή για τη χώρα είναι οι εκλογές»
Σκάνδαλο υπεξαίρεσης
Σοκ από τη βόμβα για Λαυρεντιάδη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης και οι καθηγητές του
Δασικοί χάρτες
Τι θα γίνει με τα κτίσματα στα δάση της Αττικής