Έντυπη Έκδοση

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει ο Σόιμπλε

Αν κάτι έχει αποδειχθεί το τελευταίο διάστημα, αυτό είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζει ανοιχτά τη γνώμη του.

Είναι ειλικρινής και αυτά που λέει τα πιστεύει. Είναι ο πολιτικός -μέσα στη γερμανική κυβέρνηση- που έκανε τα περισσότερα για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημά μας.

Οι προχθεσινές του δηλώσεις ότι «τα κράτη που αναζητούν βοήθεια θα πρέπει να παραιτηθούν τμήματος της κυριαρχίας τους», μπορεί σε ορισμένους να μην αρέσουν, αποτυπώνουν όμως τη ρεαλιστική άποψη που έχει ο Σόιμπλε για το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο γερμανός υπουργός μιλά για απώλεια τμήματος κυριαρχίας των κρατών μέσα στη ζώνη του ευρώ. Το είχε πει και τον Φεβρουάριο, όταν αναφέρθηκε στα «σχέδια που υπάρχουν για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση».

Και στην περίπτωση αυτή δεν εννοούσε μόνο τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Εννοούσε ολόκληρη την ευρωζώνη. Δηλαδή, ότι σταδιακά η Ευρώπη θα πρέπει να βαδίσει προς μια ενιαία οικονομική διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παραχωρήσουν μέρος των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, αφού οι Βρυξέλλες θα καθορίζουν και θα επιτηρούν τις οικονομίες όλων των κρατών -ανάμεσά τους και της Γερμανίας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει στην ευρωπαϊκή ιδέα. Εκτιμά ότι η Ευρώπη έχει μόνο έναν τρόπο να αμυνθεί απέναντι στις προκλήσεις των καιρών και αυτός είναι η πολιτική και οικονομική της ολοκλήρωση. Η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση είναι ένα σκέλος της ολοκλήρωσης αυτής, που όμως για τον Σόιμπλε συνεπάγεται απώλεια κρατικής κυριαρχίας.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικούς μελλοντικούς πολιτικο-οικονομικούς στόχους της Γερμανίας, όπως άλλωστε και οι επενδύσεις στο εξωτερικό. Ειδικότερα δε, οι επενδύσεις στη χώρα μας, ώστε αυτή να βοηθηθεί αναπτυξιακά και να βγει σιγά σιγά από την κρίση, γεγονός που θα σήμαινε και σταθερότητα για την ευρωζώνη, αλλά και μεγαλύτερα κέρδη και ανάπτυξη για τη Γερμανία.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του προχθές δήλωσε ότι «η Μεσόγειος θα πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της στο πλαίσιο παραγωγής και χρησιμοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά στην Ελλάδα απ' ό,τι στη Γερμανία. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες στο διαμετακομιστικό τομέα. Βρίσκεται στο μέσο του άξονα μεταξύ Δυτικής Ευρώπης και αραβο-ασιατικού χώρου. Το δυναμικό της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού και της «πράσινης» ενέργειας είναι πολύ μεγάλο».

Με τα λόγια αυτά ο Σόιμπλε δείχνει ακριβώς ποιοι τομείς ενδιαφέρουν επιχειρηματικά τους γερμανούς επενδυτές.

Ειδικά στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο γερμανικό σχέδιο. Αφορά τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ενέργεια αυτή θα μεταφέρεται στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέρος του σχεδίου -το συνολικό ύψος του οποίου φθάνει τα 400 δισ. ευρώ- με παρέμβαση του Σόιμπλε, σχεδιάζεται να μεταφερθεί από τη Βόρεια Αφρική και να αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Απολύσεις-εξπρές στις ΔΕΚΟ
Τα κρυφά σημεία της απόφασης
Τα νέα μέτρα του νέου μνημονίου
Κυβέρνηση
Αυγουστιάτικη καταιγίδα
Σχέδιο Μάρσαλ... υπάρχει
Γερμανία
Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει ο Σόιμπλε
Κύπρος
Ο πικρός καφές του Δ. Χριστόφια
ΠΑΣΟΚ
Το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε
Νέα Δημοκρατία
Με το όπλο παρά πόδα
Συνέντευξη: Ευάγγελος Βενιζέλος
«Θα επανεξεταστούν οι συντελεστές ΦΠΑ»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Επανεξετάζονται οι «εγγυημένες» τιμές για τα φωτοβολταϊκά
Τρίτη και φαρμακερή για τα αυθαίρετα;
Φωτογραφική διάταξη
«Μυτιληνόσημο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ο κύριος σύμβουλος
Συνέντευξη: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
«Η χειρότερη εκδοχή για τη χώρα είναι οι εκλογές»
Σκάνδαλο υπεξαίρεσης
Σοκ από τη βόμβα για Λαυρεντιάδη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης και οι καθηγητές του
Δασικοί χάρτες
Τι θα γίνει με τα κτίσματα στα δάση της Αττικής