Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σχέδιο Μάρσαλ... υπάρχει

Η κυβέρνηση, με πρώτο τον πρωθυπουργό, συνεχίζει να αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας ότι οι 17 της ευρωζώνης συμφώνησαν στις 21 Ιουλίου επί ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για τη χώρα μας.

Ο Γ. Παπανδρέου κομπορρημονεί για τις σωτήριες επενδύσεις, ωστόσο το πολυθρύλητο «σχέδιο Μάρσαλ» στην πραγματικότητα δεν είναι παρά προπληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία, τις οποίες η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει αργότερα στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Παπανδρέου κομπορρημονεί για τις σωτήριες επενδύσεις, ωστόσο το πολυθρύλητο «σχέδιο Μάρσαλ» στην πραγματικότητα δεν είναι παρά προπληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία, τις οποίες η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει αργότερα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, δεν είναι μόνο αποπροσανατολισμός αλλά εξαπάτηση, διότι απλώς τέτοιο σχέδιο, υπό την έννοια που δίνει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει...

Ο όρος «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα ακούστηκε πριν ακόμη συνέλθει η σύνοδος κορυφής, είτε στις διαβουλεύσεις των τραπεζών στη Ρώμη και την Αθήνα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, είτε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Τον εν λόγω όρο χρησιμοποίησε και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου της 21ης Ιουλίου. Το ίδιο έκανε και ο Γ. Παπανδρέου, με τη διαφορά ότι δεν έδωσε και τις αναγκαίες διευκρινίσεις για το τι εννοεί με τον όρο «σχέδιο Μάρσαλ», αφήνοντας σκόπιμα να καλλιεργηθεί από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι έρχεται πακτωλός χρημάτων υπό τη μορφή χρηματοδοτικών επενδύσεων από την Ε.Ε. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο όρος, ο οποίος βγήκε από το κοινό ανακοινωθέν των 17, λόγω αντιδράσεων κρατών-μελών που φοβήθηκαν παρερμηνεία, αφορά τις διευκολύνσεις που αποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες για τη βελτίωση της απορροφητικότητας των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων από την Ελλάδα, η οποία λιμνάζει εδώ και καιρό.

Στο τελικό κοινό ανακοινωθέν των 17, στην παράγραφο 4, αναφέρονται τα εξής:

«Ζητούμε την υλοποίηση μίας συνολικής στρατηγικής οικονομικής μεγέθυνσης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Επικροτούμε την απόφαση της Επιτροπής να συστήσει ειδική ομάδα, η οποία θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διοχετευθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μεγέθυνση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατάρτιση. Θα κινητοποιήσουμε πόρους και θεσμούς της Ε.Ε., όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προς το σκοπό αυτό και θα δώσουμε νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν αμέσως όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να παράσχουν έκτακτη τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τη σχετική πρόοδο τον Οκτώβριο».

Η φράση «τα διαρθρωτικά ταμεία θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν ένα "ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ"» έχει φύγει από το τελικό κείμενο. Αλλά και στο προσχέδιο, στο οποίο υπήρχε, εννοούσε τις χρηματοδοτήσεις των διαρθρωτικών ταμείων και συγκεκριμένα την αύξηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης στα έργα του ΕΣΠΑ από 79% που ανέρχεται σήμερα σε 85%. Το 15% θα συγχρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους, αλλά παρέχεται η δυνατότητα να ζητηθεί από την Ελλάδα δανειοδότηση από την ΕΤΕπ.

Τίποτε, λοιπόν, δεν είναι δωρεάν. Πρόκειται ουσιαστικά για προπληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία (αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στη συγχρηματοδότηση), οι οποίες αργότερα πρέπει να επιστραφούν από ελληνικής πλευράς στις Βρυξέλλες. Είπαμε να ζούμε με μύθους, αλλά χωρίς να ξεχνούμε την πραγματικότητα. Η οποία είναι σκληρή σήμερα για τους περισσότερους Ελληνες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Ευρωζώνη
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Αυγουστιάτικη καταιγίδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Απολύσεις-εξπρές στις ΔΕΚΟ
Τα κρυφά σημεία της απόφασης
Τα νέα μέτρα του νέου μνημονίου
Κυβέρνηση
Αυγουστιάτικη καταιγίδα
Σχέδιο Μάρσαλ... υπάρχει
Γερμανία
Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει ο Σόιμπλε
Κύπρος
Ο πικρός καφές του Δ. Χριστόφια
ΠΑΣΟΚ
Το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε
Νέα Δημοκρατία
Με το όπλο παρά πόδα
Συνέντευξη: Ευάγγελος Βενιζέλος
«Θα επανεξεταστούν οι συντελεστές ΦΠΑ»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Επανεξετάζονται οι «εγγυημένες» τιμές για τα φωτοβολταϊκά
Τρίτη και φαρμακερή για τα αυθαίρετα;
Φωτογραφική διάταξη
«Μυτιληνόσημο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ο κύριος σύμβουλος
Συνέντευξη: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
«Η χειρότερη εκδοχή για τη χώρα είναι οι εκλογές»
Σκάνδαλο υπεξαίρεσης
Σοκ από τη βόμβα για Λαυρεντιάδη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης και οι καθηγητές του
Δασικοί χάρτες
Τι θα γίνει με τα κτίσματα στα δάση της Αττικής