Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε

«Κάθε καλοκαίρι και χειρότερα», συνειδητοποιούν, μέρα τη μέρα, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις 22 Αυγούστου, οπότε επιστρέφουν στο κλεινόν άστυ, αρχίζουν τα δύσκολα για βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις 22 Αυγούστου, οπότε επιστρέφουν στο κλεινόν άστυ, αρχίζουν τα δύσκολα για βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εκεί που νόμιζαν ότι πήραν μια ανάσα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής και θα πάρουν το δρόμο για τις εκλογικές τους περιφέρειες ή για εικοσαήμερες διακοπές αν μη τι άλλο με το επιχείρημα ότι αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της χώρας, σκοντάφτουν σε νομοσχέδια και αποφάσεις που πυροδοτούν νέες εκρήξεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και την κοινωνία.

Εξ ου και το σλόγκαν που κυκλοφορεί εσχάτως, μεταξύ τους, μετά και τις οδηγίες του πρωθυπουργού για τη βιομηχανία νομοσχεδίων που πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως τις αρχές Σεπτεμβρίου: Αν την «καβαντζάρουμε» μέχρι τα Χριστούγεννα, μπορούμε να ελπίζουμε.

Η κόντρα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Ραγκούση, για την απελευθέρωση των ταξί, ήταν μόνο μία εστία πυρκαγιάς, που συνεχίζει να καίει και να καθιστά δύσκολες τις διακοπές των «πράσινων», που αρχίζουν την Παρασκευή, οπότε η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της ώς τις 22 Αυγούστου. Διότι, το προηγούμενο διάστημα, είχαν ταυτόχρονα: Τις φωτιές που άναψαν οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου (αποτελεί εφαρμοστικό του Μεσοπρόθεσμου) όπου η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και τα τυχερά παιχνίδια προκάλεσαν νέες αιχμές για εύνοια προς συγκεκριμένο μεγαλοεπιχειρηματία που «έχει βάλει πόδι» στον οργανισμό, ενώ αντίστοιχα πυρά για ρουσφέτι σε συγκεκριμένο επιχειρηματία εκτοξεύτηκαν και για το νομοσχέδιο που αφορά την ενέργεια. Στο νόμο-πλαίσιο (σε πρώτη φάση τουλάχιστον), στο εσωκομματικό μέτωπο η υπουργός Παιδείας είχε απέναντί της μόνο τους βουλευτές-πανεπιστημιακούς που ταυτίστηκαν με τις θέσεις των ανένδοτων πρυτάνεων.

Την τελευταία εβδομάδα, πριν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ, όλα δείχνουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα χρειαστεί να αφιερώσει πολλές ώρες στο Κοινοβούλιο ως πυροσβέστης, δεδομένου ότι στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ώς την Πέμπτη θα προστεθεί και η τροπολογία για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.

Η αναζωπύρωση της έντασης αναμένεται με την επάνοδο από τις διακοπές, στις 22 Αυγούστου. Τότε, και ενώ μαζί με τους βουλευτές θα αρχίσουν να επιστρέφουν στο κέντρο φοιτητές και πανεπιστημιακοί, στην ολομέλεια της Βουλής θα εισάγεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, για το οποίο οι πρυτάνεις έχουν ήδη αποφανθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί. Ταυτόχρονα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρωθυπουργικές εντολές, οι υπουργοί πρέπει να αποδυθούν σ' έναν αγώνα δρόμου για την κατάθεση των νομοσχεδίων, εν είδει... προκαταβολής για την 6η δόση του δανείου. Πρώτης προτεραιότητας θεωρούνται: το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με τον τρόπο αξιολόγησης και προαγωγής του προσωπικού, το νέο, πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα που υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, η αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η επιτάχυνση και αναμόρφωση των ΕΣΠΑ, βάσει των νέων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση για μείωση της εθνικής συμμετοχής, το θεσμικό πλαίσιο για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, το fast track στην απονομή δικαιοσύνης για μεγάλες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, οι συνενώσεις νοσοκομειακών μονάδων, οι αποφάσεις για την αναδιοργάνωση της κρατικής τηλεόρασης και το νέο νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Απολύσεις-εξπρές στις ΔΕΚΟ
Τα κρυφά σημεία της απόφασης
Τα νέα μέτρα του νέου μνημονίου
Κυβέρνηση
Αυγουστιάτικη καταιγίδα
Σχέδιο Μάρσαλ... υπάρχει
Γερμανία
Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει ο Σόιμπλε
Κύπρος
Ο πικρός καφές του Δ. Χριστόφια
ΠΑΣΟΚ
Το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε
Νέα Δημοκρατία
Με το όπλο παρά πόδα
Συνέντευξη: Ευάγγελος Βενιζέλος
«Θα επανεξεταστούν οι συντελεστές ΦΠΑ»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Επανεξετάζονται οι «εγγυημένες» τιμές για τα φωτοβολταϊκά
Τρίτη και φαρμακερή για τα αυθαίρετα;
Φωτογραφική διάταξη
«Μυτιληνόσημο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ο κύριος σύμβουλος
Συνέντευξη: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
«Η χειρότερη εκδοχή για τη χώρα είναι οι εκλογές»
Σκάνδαλο υπεξαίρεσης
Σοκ από τη βόμβα για Λαυρεντιάδη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης και οι καθηγητές του
Δασικοί χάρτες
Τι θα γίνει με τα κτίσματα στα δάση της Αττικής