Έντυπη Έκδοση

Με το όπλο παρά πόδα

Στροφή στην επώδυνη πραγματικότητα. «Στις «ήσυχες μέρες» του Αυγούστου, η ευφορία που η κυβέρνηση εξακολουθεί μετ' επιτάσεως να καλλιεργεί, μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών την προπερασμένη Πέμπτη, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος».

Αυτό εκτιμούν στη Ν.Δ. και σε αυτή τη βάση δεν σκοπεύουν να αλλάξουν ούτε κατά γράμμα την ακολουθούμενη έως τώρα τακτική τους.

Την τακτική δηλαδή της ανάδειξης της ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, καθώς στη Συγγρού εκτιμούν ότι η βελτίωση των όρων δανεισμού που πράγματι πέτυχε η κυβέρνηση δεν θα αποδώσει, αφού δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου.

«Είναι σαν να έχουμε μπει στον "Τειρεσία"» σχολιάζουν. «Το θέμα είναι να αρχίσει να παράγει η μηχανή, και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Η ανάπτυξη παραμένει το ζητούμενο και η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το φέρει σε πέρας».

Στο προσκήνιο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πανηγυρίζει. Στο παρασκήνιο πάντως φροντίζει να διοχετεύει άρθρα του ξένου τύπου με προβλέψεις του είδους «το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα πετύχει». Βεβαίως στελέχη από τον στενό πυρήνα του Αντώνη Σαμαρά φροντίζουν να λένε στους συνομιλητές τους σε όλους τους τόνους ότι αυτό η Ν.Δ. το απεύχεται. Είναι όμως προφανές ότι στόχος είναι η αποδόμηση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, καθώς στο μέσο κι όχι στο βάθος του τούνελ εξακολουθούν να βλέπουν εκλογές, από τις οποίες θα επιδιώξουν την αυτοδυναμία.

Γι' αυτό και στην τακτική τους περιλαμβάνεται πάντα η τόνωση του ηθικού των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά και επικοινωνιακή εκστρατεία που θα εστιάζεται στο να πείσουν τους αναποφάσιστους ότι υπάρχει η άλλη αξιόπιστη λύση. Ταυτόχρονα, η Συγγρού θα επιχειρήσει να πείσει και τους εταίρους, κυρίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, περί της αναγκαιότητας επαναδιαπραγμάτευσης, παρ' ότι έχουν επίγνωση ότι η τελευταία τους απόπειρα κάθε άλλο παρά απέδωσε καρπούς.

Πάντως, στον σχεδιασμό τους εξακολουθεί να μην περιλαμβάνεται η Ντόρα Μπακογιάννη. Πολλώ δε μάλλον που η δήλωση της πρώην υπουργού την περασμένη εβδομάδα, ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική αν η ΔΗΣΥ δεν μπει στη Βουλή, έκανε πολλούς στη Συγγρού να χαμογελάσουν με ικανοποίηση.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που την ερμήνευσαν ως «επίγνωση» της επερχόμενης ήττας. Η ίδια η κυρία Μπακογιάννη πάντως φρόντισε εν πολλοίς να το πάρει πίσω, επαναφέροντας την πρότασή της περί συμμαχιών και αποκλείοντας το ενδεχόμενο είτε να συνεργαστεί, πολύ περισσότερο δε να επανέλθει στη Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά. Διότι είναι γεγονός ότι υπήρξαν κάποιοι, πρώην «ντορικοί», που προσφέρθηκαν να διαμεσολαβήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, ερήμην της ηγεσίας της Ν.Δ. Η ίδια το απέκλεισε, διαμηνύοντας πως δεν αντέχει αυτό τον «λαϊκισμό», «αισθάνεται να την πνίγει».

Το αποκλείουν όμως και οι περί τον Αντ. Σαμαρά. Και έναντι της ΔΗΣΥ η τακτική της ηγεσίας της Ν.Δ. θα παραμείνει η ίδια. Αδιαφορία, κανένα σχόλιο περί λεγομένων και πεπραγμένων, καθώς πεποίθησή τους είναι ότι η κυρία Μπακογιάννη είναι πλέον «καμένο χαρτί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Απολύσεις-εξπρές στις ΔΕΚΟ
Τα κρυφά σημεία της απόφασης
Τα νέα μέτρα του νέου μνημονίου
Κυβέρνηση
Αυγουστιάτικη καταιγίδα
Σχέδιο Μάρσαλ... υπάρχει
Γερμανία
Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει ο Σόιμπλε
Κύπρος
Ο πικρός καφές του Δ. Χριστόφια
ΠΑΣΟΚ
Το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε
Νέα Δημοκρατία
Με το όπλο παρά πόδα
Συνέντευξη: Ευάγγελος Βενιζέλος
«Θα επανεξεταστούν οι συντελεστές ΦΠΑ»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Επανεξετάζονται οι «εγγυημένες» τιμές για τα φωτοβολταϊκά
Τρίτη και φαρμακερή για τα αυθαίρετα;
Φωτογραφική διάταξη
«Μυτιληνόσημο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ο κύριος σύμβουλος
Συνέντευξη: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
«Η χειρότερη εκδοχή για τη χώρα είναι οι εκλογές»
Σκάνδαλο υπεξαίρεσης
Σοκ από τη βόμβα για Λαυρεντιάδη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης και οι καθηγητές του
Δασικοί χάρτες
Τι θα γίνει με τα κτίσματα στα δάση της Αττικής