Έντυπη Έκδοση

Ο Αλέξης και οι καθηγητές του

Την «αγωνία του καλοκαιριού» ευελπιστούν στην Κουμουνδούρου ότι φέτος δεν θα τη ζήσουν.

Οπως λένε στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, «κάθε φορά που ο πρόεδρος έφευγε για ολιγοήμερες διακοπές αφήνοντας το κόμμα σε ήρεμα νερά, όταν επέστρεφε έτρεχε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα». Και μάλλον θέλουν να απωθήσουν από τη μνήμη τους τι συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, όταν τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά του καλοκαιριού κατέρρεαν το φθινόπωρο. Αυτή την «κατάρα του φθινοπώρου» αισιοδοξούν ότι φέτος θα τη «σπάσουν» και η αισιοδοξία τους εδράζεται σε δύο παράγοντες:

Ο πρώτος αφορά την ηρεμία που επικρατεί στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά την 4η συνδιάσκεψη του σχήματος. Κατά γενική ομολογία ο Αλ. Τσίπρας κατάφερε, και με τη βοήθεια των δημοσκοπήσεων, να θέσει νέους όρους επανεκκίνησης στους «εταίρους» χωρίς να συναντήσει πειστικό αντίλογο.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι ουσιαστικά πρώτη φορά την τελευταία διετία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βρήκε βηματισμό όσον αφορά τις θέσεις του για την οικονομία, το ευρώ, την Ε.Ε. Αφήνοντας πίσω ακραίες απόψεις, όπως έξοδος από το ευρώ ή την Ε.Ε., επέλεξε μια πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση, η οποία είναι και η άποψη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του οποίου είναι αντιπρόεδρος ο Αλ. Τσίπρας.

Σε αυτή την επιλογή ουσιαστικό ρόλο έπαιξε η ομάδα των οικονομολόγων με τους οποίους ο πρόεδρος του ΣΥΝ βρίσκεται σχεδόν σε καθημερινή επαφή. Οι πανεπιστημιακοί Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Γ. Μηλιός, Σπ. Λαπατσιώρας, υπό την «υψηλή εποπτεία» του Γ. Δραγασάκη, πιστώνονται τις οικονομικές επιλογές της ηγεσίας.

Στο σημείο αυτό ανακύπτει ένα ερώτημα: Το μοντέλο συνεργασίας με τους οικονομολόγους μπορεί να επαναληφθεί με ένα αντίστοιχο το οποίο θα λειτουργεί ως «δεξαμενή σκέψης» για θέματα άσκησης καθημερινής πολιτικής; Οσοι παρακολουθούν τα ραντεβού του προέδρου δεν τους διαφεύγουν οι συζητήσεις με τον καθηγητή Κ. Βεργόπουλο για κοινωνικά θέματα, τον συγγραφέα Β. Αλεξάκη, τον καθηγητή Φιλοσοφίας Αρ. Μπαλτά. Τελευταία μάλιστα και λόγω της επερχόμενης κρίσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν πυκνώσει οι συζητήσεις με τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΠΘ Θ. Πελεγρίνη και Γ. Μυλόπουλο.

Μία προ διμήνου συνάντηση μάλιστα με τον καθηγητή Κ. Τσουκαλά, έστω και στο πλαίσιο κοινωνικής εκδήλωσης, σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά από στελέχη του κόμματος. Οπως βέβαια και η συχνή του επαφή με τον πανεπιστημιακό Ν. Κοτζιά, ο οποίος, παρά τα θρυλούμενα, δεν είναι ο λογογράφος του. Κοινή πεποίθηση είναι πλέον ότι «ο πρόεδρος έχει πάρει πάνω του όλο το παιχνίδι και κινείται με άνεση χωρίς βαρίδια και ισορροπίες του παρελθόντος» λένε στενοί του συνεργάτες. Και δεν διστάζουν να επισημαίνουν ότι «όσο θα εμπλουτίζεται ο εσωκομματικός διάλογος με ιδέες φρέσκιες από την κοινωνία, τότε το στοίχημα για την αριστερά μπορεί να κερδηθεί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΝ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Απολύσεις-εξπρές στις ΔΕΚΟ
Τα κρυφά σημεία της απόφασης
Τα νέα μέτρα του νέου μνημονίου
Κυβέρνηση
Αυγουστιάτικη καταιγίδα
Σχέδιο Μάρσαλ... υπάρχει
Γερμανία
Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει ο Σόιμπλε
Κύπρος
Ο πικρός καφές του Δ. Χριστόφια
ΠΑΣΟΚ
Το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε
Νέα Δημοκρατία
Με το όπλο παρά πόδα
Συνέντευξη: Ευάγγελος Βενιζέλος
«Θα επανεξεταστούν οι συντελεστές ΦΠΑ»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Επανεξετάζονται οι «εγγυημένες» τιμές για τα φωτοβολταϊκά
Τρίτη και φαρμακερή για τα αυθαίρετα;
Φωτογραφική διάταξη
«Μυτιληνόσημο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ο κύριος σύμβουλος
Συνέντευξη: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
«Η χειρότερη εκδοχή για τη χώρα είναι οι εκλογές»
Σκάνδαλο υπεξαίρεσης
Σοκ από τη βόμβα για Λαυρεντιάδη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης και οι καθηγητές του
Δασικοί χάρτες
Τι θα γίνει με τα κτίσματα στα δάση της Αττικής