Έντυπη Έκδοση

Τι θα γίνει με τα κτίσματα στα δάση της Αττικής

Η πρώτη φάση της σύνταξης των δασικών χαρτών έχει ολοκληρωθεί για μερικές περιοχές της Αττικής, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες στα εδάφη δασικού χαρακτήρα, που ξεκινούν από απλές εκχερσώσεις μερικών τετραγωνικών μέτρων και φτάνουν μέχρις εντοπισμού σε περιοχές δασικές ή αναδασωτέες ολόκληρων γειτονιών, ακόμη και πλατειών οικισμών.

Γι' αυτό και η επόμενη φάση της κύρωσής τους θα είναι δυσκολότερη, πόσω μάλλον που θα επιχειρηθεί να συνδεθεί για εισπρακτικούς λόγους και με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Οπως είναι γνωστό σε όλη τη χώρα και πολύ περισσότερο στην Αττική χιλιάδες στρέμματα έχουν αλλάξει μορφή, τόσο προ του 1975, όταν και τότε η σχετική νομολογία δεν το επέτρεπε, όσο και μετά που ρητά πλέον το απαγορεύει και το Σύνταγμα. Ολα βεβαίως με την ανοχή έως προτροπή των κυβερνήσεων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πολλοί θα αναρωτηθούν: και τι θα γίνει με τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τις χιλιάδες ενστάσεις που έχουν υποβληθεί;

Πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν προέκυψε μόνο από επιθέσεις λεηλασίας αλλά και από λανθασμένες ερμηνείες της δασικής νομοθεσίας. Ομως δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά και αόριστα για οικιστικές ανάγκες, δηλαδή για οικιστική επέκταση σε βάρος δασικών εδαφών, βάζοντας στην ίδια μοίρα την ανάγκη στέγασης μιας οικογένειας με αυτές των οικοδομικών συνεταιρισμών, όταν την ίδια στιγμή αποδεχόμαστε ότι η κατάσταση με το φυσικό περιβάλλον της Αττικής έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού.

Γι' αυτό πρέπει να καταγραφούν με βάση την παλιότερη βλαστική απεικόνιση, δηλαδή τις αεροφωτογραφίες του 1937 ή του 1945, όπως το Σύνταγμα και η νομολογία του ΣτΕ επιτάσσουν, πόσες είναι και πού βρίσκονται:

Οι αποψιλωμένες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και πόσες από αυτές μπορούν άμεσα να αναστραφούν.

Οι εντός σχεδίου οικιστικές περιοχές που νομολογιακά έχει κριθεί ότι στερούνται εγκύρων σχεδίων πόλης.

Οι εκτάσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των συνεταίρων.

Ολα αυτά φαίνεται ότι γίνονται με τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών, μένει να δούμε αν θα επιστρέψουν στην προτέρα μορφή τους.

Ταυτόχρονα βέβαια πρέπει να υπάρξει και εξειδικευμένη κατά περίπτωση προσέγγιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών και των εδαφικών διεκδικήσεων, ώστε να αποσαφηνιστεί, όπως για παράδειγμα:

Τι θα γίνει με τα χιλιάδες αυθαίρετα, που για να νομιμοποιηθούν με το νόμο Τρίτση (1337/83) δηλώθηκαν ψευδώς ότι δεν έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις και σήμερα έχουν κηρυχθεί κατεδαφιστέα;

Τι θα γίνει με τις διεκδικήσεις της Μονής Πεντέλης που φτάνουν μέχρι το σύνολο του ορεινού όγκου; Θα αποδεχθεί η ελληνική πολιτεία την ισχύ των βυζαντινών χρυσόβουλων και των τούρκικων φιρμανίων που παραδίδουν την Πεντέλη στη μονή ή θα υπερασπιστεί το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου;

Μόνον τότε λοιπόν, δηλαδή ουσιαστικά μετά την κύρωση των δασικών χαρτών και τη σύνταξη του δασολογίου, τουλάχιστον στο σύνολο κάθε περιφέρειας, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αντιμετώπιση καταστάσεων που έχουν γίνει σε βάρος των δασών και των δασικών εκτάσεων από το 1945 (ή το 1937) μέχρι το 1975 που θεσπίστηκε το σημερινό μας Σύνταγμα και βέβαια μόνον στις περιπτώσεις που η επιστροφή στη δασική μορφή είναι αδύνατη ή που δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Για μετά το 1975 δεν πρέπει να γίνει καμία συζήτηση, πλην της πλήρους αποκατάστασης της δασικής μορφής.

Οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρξει σήμερα για τακτοποίηση των αυθαιρέτων στα δάση, θα αποτελεί εργαλείο αιχμαλωσίας αλλά και επιβράβευσης - συνέχισης της παρανομίας. Οσα δε λέγονται για να ξεπεραστεί η νομολογία του ΣτΕ περί «περιβαλλοντικού ισοδυνάμου» και «ασφάλειας δικαίου» και μάλιστα σε μια περίοδο που η εισπρακτική πολιτική αποτελεί για την κυβέρνηση επιταγή συνδεδεμένη με την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας, απλά εντάσσονται στα γνωστά λογοπαίγνια του ΠΑΣΟΚ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Πολεοδομία και Χωροταξία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Απολύσεις-εξπρές στις ΔΕΚΟ
Τα κρυφά σημεία της απόφασης
Τα νέα μέτρα του νέου μνημονίου
Κυβέρνηση
Αυγουστιάτικη καταιγίδα
Σχέδιο Μάρσαλ... υπάρχει
Γερμανία
Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει ο Σόιμπλε
Κύπρος
Ο πικρός καφές του Δ. Χριστόφια
ΠΑΣΟΚ
Το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε
Νέα Δημοκρατία
Με το όπλο παρά πόδα
Συνέντευξη: Ευάγγελος Βενιζέλος
«Θα επανεξεταστούν οι συντελεστές ΦΠΑ»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Επανεξετάζονται οι «εγγυημένες» τιμές για τα φωτοβολταϊκά
Τρίτη και φαρμακερή για τα αυθαίρετα;
Φωτογραφική διάταξη
«Μυτιληνόσημο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ο κύριος σύμβουλος
Συνέντευξη: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
«Η χειρότερη εκδοχή για τη χώρα είναι οι εκλογές»
Σκάνδαλο υπεξαίρεσης
Σοκ από τη βόμβα για Λαυρεντιάδη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης και οι καθηγητές του
Δασικοί χάρτες
Τι θα γίνει με τα κτίσματα στα δάση της Αττικής