Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΟΜΗΣΗ

Τρίτη και φαρμακερή για τα αυθαίρετα;

Με νέες Υπηρεσίες Δόμησης, όπως θα μετονομαστούν οι γνωστές μας πολεοδομίες (και ώς το τέλος του 2012 θα είναι πραγματικότητα σχεδόν σε κάθε καλλικρατικό δήμο), αλλά και μέσα από τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), που ετοιμάζεται για το φθινόπωρο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ευελπιστεί να πείσει το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η τρίτη μεγάλη «επιχείριση» νομιμοποίησης αυθαιρέτων της τελευταίας 35ετίας θα είναι η τελευταία και, παράλληλα, να αποδείξει ότι η αναδιοργάνωση των μηχανισμών ελέγχου, που θα ανήκουν στην κεντρική διοίκηση, δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Επίσημες καταγραφές δεν υπάρχουν, αλλά το Τεχνικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι την τελευταία δεκαετία έχει υποχωρήσει η κατασκευή οικοδομών χωρίς άδεια. Οπου δε αυτή υπάρχει, αφορά τη στέγαση χαμηλών εισοδημάτων και οικονομικών μεταναστών. Το υπουργείο έχει αφήσει ανοικτή την πλήρη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων, ακόμη και σε ημιυπαίθριους, προβλέποντας τη δυνατότητα σε όποιον ιδιοκτήτη το επιθυμεί να πληρώσει ώστε να καλύψει τα παραπανήσια τετραγωνικά. Θα είναι μια προσφορά προς το περιβάλλον της περιοχής του, αφού τα έσοδα θα διατεθούν για έργα πρασίνου, αλλά και μια «αντιπαροχή» προς τους νομοταγείς ιδιοκτήτες που εφαρμόζουν τους νόμους και... χάνουν.

Δεν έχει διασαφηνιστεί, τουλάχιστον έως τώρα, τι θα γίνει με τις περίπου 500.000 δηλώσεις αυθαιρέτων που είχαν υποβληθεί με τους νόμους 1337/1983 και 3212/2003 και δεν είχαν ελεγχθεί από τις πολεοδομίες. Στις περισσότερες, μάλιστα, περιπτώσεις υπάρχουν και οφειλές προστίμων. Είναι πιθανόν οι ιδιοκτήτες να κληθούν να ενταχθούν στα νέα μέτρα, πληρώνοντας βεβαίως τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Βασικό επιχείρημα του υπουργείου απέναντι στις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ είναι ότι από 1/1/2012, εφόσον δεν δοθεί κάποια παράταση, όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων πρέπει να συνοδεύονται από δηλώσεις του ιδιοκτήτη και του αρμόδιου μηχανικού ότι το κτίσμα κατασκευάστηκε σύμφωνα με την οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί στο παρελθόν.

Επιπλέον θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής «ταυτότητας» του ακινήτου στην οποία θα καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία του, από την οικοδομική άδεια έως τις αλλαγές που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια «ζωής» του, όπως βλάβες και επισκευές έπειτα από σεισμό. Η διπλή αυτή πρωτοβουλία σημαίνει ότι μέσα σε μια πενταετία θα έχουν περάσει από «κόσκινο» τα περίπου 4 εκατομμύρια κτίρια που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Τα βασικά «κλειδιά» για την εξάλειψη της αυθαίρετης δόμησης, πάντα κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι:

1. Η κατάργηση των πολεοδομιών με τη σημερινή τους μορφή, επειδή θεωρούνται συνυπεύθυνες για το καθεστώς της αδιαφάνειας, της ταλαιπωρίας και της συναλλαγής. Οι αιτίες βεβαίως είναι η σοβαρή υποστελέχωση των 147 γραφείων που λειτουργούν, στα οποία υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 κενές οργανικές θέσεις, κυρίως μηχανικών. Μέσα σε ένα χρόνο, με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, πρέπει να διπλασιαστούν για να καλύψουν τους περισσότερους από τους 325 καλλικρατικούς δήμους.

Οι νέες υπηρεσίες θα επικοινωνούν με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και μηχανικούς αποκλειστικά μέσω Internet, κάτι που θα εξασφαλίζει διαφάνεια και ταχύτητα στις συναλλαγές. Θα έχουν λιγότερες αρμοδιότητες σε σχέση με τις σημερινές πολεοδομίες, αφού θα ελέγχουν μόνον τους όρους δόμησης σε ένα ακίνητο, ενώ ο ελεγκτικός χαρακτήρας τους, που σήμερα υπολειτουργεί, θα ανατεθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι θα στελεχώσουν το νέο σώμα των ορκωτών μηχανικών.

2. Η προώθηση του νέου ΓΟΚ μέσα από το οποίο θα αντιμετωπίζονται όλες οι «εστίες» της αυθαιρεσίας, όπως τα υπόγεια, οι πιλοτές, οι ημιυπαίθριοι. Θα προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, πριμ επιπλέον τετραγωνικών μέτρων για παλιά κτίρια που θα κατεδαφιστούν και θα ανακατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ενοποιούνται οι ακάλυπτοι χώροι τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Περιβάλλοντος
Επανεξετάζονται οι «εγγυημένες» τιμές για τα φωτοβολταϊκά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Απολύσεις-εξπρές στις ΔΕΚΟ
Τα κρυφά σημεία της απόφασης
Τα νέα μέτρα του νέου μνημονίου
Κυβέρνηση
Αυγουστιάτικη καταιγίδα
Σχέδιο Μάρσαλ... υπάρχει
Γερμανία
Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει ο Σόιμπλε
Κύπρος
Ο πικρός καφές του Δ. Χριστόφια
ΠΑΣΟΚ
Το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε
Νέα Δημοκρατία
Με το όπλο παρά πόδα
Συνέντευξη: Ευάγγελος Βενιζέλος
«Θα επανεξεταστούν οι συντελεστές ΦΠΑ»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Επανεξετάζονται οι «εγγυημένες» τιμές για τα φωτοβολταϊκά
Τρίτη και φαρμακερή για τα αυθαίρετα;
Φωτογραφική διάταξη
«Μυτιληνόσημο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ο κύριος σύμβουλος
Συνέντευξη: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
«Η χειρότερη εκδοχή για τη χώρα είναι οι εκλογές»
Σκάνδαλο υπεξαίρεσης
Σοκ από τη βόμβα για Λαυρεντιάδη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης και οι καθηγητές του
Δασικοί χάρτες
Τι θα γίνει με τα κτίσματα στα δάση της Αττικής