Έντυπη Έκδοση

ΜΑΧΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΜΕΙΩΝΕΙ

Θρίλερ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Πόλεμος Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, αλλά και σκληρή εσωτερική σύγκρουση στους δεύτερους έχουν ξεσπάσει με επίκεντρο τα διαφορετικά σχέδια που κατατέθηκαν σε Βουλή και Γερουσία, με τα οποία επιδιώκουν να αποφευχθεί η επικείμενη στάση πληρωμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται τελικά ένας σωτήριος συμβιβασμός.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν πως η μείωση των δημόσιων δαπανών και ταυτόχρονα η ελάφρυνση της φορολογίας θα «ξεδοντιάσει» τη μεταρρύθμιση του Ομπάμα στην υγεία, θα πλήξει τα φτωχότερα στρώματα, οδηγώντας έτσι στη μη επανεκλογή του αμερικανού προέδρου. Οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν πως η μείωση των δημόσιων δαπανών και ταυτόχρονα η ελάφρυνση της φορολογίας θα «ξεδοντιάσει» τη μεταρρύθμιση του Ομπάμα στην υγεία, θα πλήξει τα φτωχότερα στρώματα, οδηγώντας έτσι στη μη επανεκλογή του αμερικανού προέδρου. Η αδυναμία του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών να συγκεντρώσει, την Πέμπτη, την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, για να υπερψηφιστεί το σχέδιό του, ανέδειξε την ισχυρή επιρροή στο κόμμα του των ακραίων υπερσυντηρητικών έως και αντιδραστικών του Κόμματος του Τσαγιού.

Ταυτόχρονα εντάθηκαν οι επικρίσεις των φιλελεύθερων υποστηρικτών του προέδρου Ομπάμα γιατί υποχώρησε μπροστά στους Ρεπουμπλικανούς ώστε να εξασφαλιστεί συναινετικά η αύξηση των ορίων του δανεισμού πριν από τις 2 Αυγούστου.

Παράλληλα διεθνής συναγερμός έχει σημάνει στην προοπτική αμερικανικού χρεοστασίου, με χαρακτηριστικότερη αντίδραση της Κίνας, που θεωρεί την οικονομία των ΗΠΑ «όμηρο επικίνδυνα ανεύθυνων πολιτικών»!

Για να γίνει κατανοητή αυτή η σύγκρουση πρέπει να ενταχθεί στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2012.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν συγκλίνει στη γραμμή ότι η απαίτηση για μείωση των δημοσίων δαπανών και ταυτόχρονα για ελάφρυνση της φορολογίας είναι το καλύτερο όπλο για να πετύχουν τη μη επανεκλογή του Ομπάμα.

Γιατί αν συμφωνούσαν με τον αμερικανό πρόεδρο σε ένα μακρόχρονο σχέδιο περιορισμού του χρέους, πώς θα μπορούσαν σε λίγους μήνες να τον κατηγορούν για «όργια εξόδων»;

Πολλοί πιστεύουν ότι η σκληρή τάση των λεγόμενων «Ταλιμπάν» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν ενδιαφέρεται καν για τις επιπτώσεις της στάσης της στην αμερικανική ή τη διεθνή οικονομία.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι της τάσης αυτής του Κόμματος του Τσαγιού πιστεύουν ότι ακόμα και ενδεχόμενη χρεοκοπία ή στάση πληρωμών δεν θα έχει ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες. Κάποιοι μπορεί και να εύχονται κάτι τέτοιο...

Τα δύο αντίπαλα σχέδια, παρά την προσπάθεια των αντίστοιχων κομμάτων να τα περιβάλουν με ιδεολογική αίγλη, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση: προβλέπουν περικοπές δαπανών ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο εισηγητής του σχεδίου των Δημοκρατικών Χάρι Ριντ, ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, κατηγορεί τους Ρεπουμπλικανούς, που απέρριψαν το σχέδιό του μολονότι έχει ενσωματώσει όλες τις περικοπές που αυτοί ζητούσαν, τονίζοντας ότι φταίνε οι «δεξιοί ιδεολόγοι» που υποστηρίζονται από το Κόμμα του Τσαγιού...

Τι το αριστερό έχει, όμως, το σχέδιο που αντιπροτείνουν οι Δημοκρατικοί και ο πρόεδρός τους έσπευσε τόσο εύκολα να ονομάσει «ισορροπημένη προσέγγιση»;

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Το σχέδιο του Ριντ προβλέπει περικοπές δαπανών 2,2 τρισεκατομμυρίων κατά την επόμενη δεκαετία, ενώ το όριο του χρέους θα αυξηθεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της κυβέρνησης μέχρι και το τέλος του 2012, δηλαδή λίγο μετά τις εκλογές. Το σχέδιό του δεν προβλέπει καμία αύξηση φόρων.

Το σχέδιο του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής, Τζον Μπένερ, προβλέπει τελικά περικοπές δαπανών 900 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια και αύξηση των ορίων του χρέους μόνο έως τις αρχές του 2012. Μετά ζητά νέες περικοπές, που πρέπει να γίνουν πριν αυξηθεί ξανά το όριο του χρέους.

Το δεύτερο πακέτο περικοπών θα αφορά κυρίως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, άρα θα θιγούν κυρίως οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι, αφού δεν επιβάλλονται νέοι φόροι στα μεγάλα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, όπως επέμενε αρχικά ο Ομπάμα, το βάρος πέφτει στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, στους φτωχούς, σε αυτούς που έχουν ανάγκη τα επιδόματα και τα βοηθήματα...

Ο Μπένερ, ελπίζοντας να κερδίσει και Δημοκρατικούς, φρόντισε να συμπεριλάβει την πρόβλεψη για μελλοντική τροπολογία, που θα επιβάλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ διόρθωσε και τα αριθμητικά δεδομένα του σχεδίου του.

*Τα δύο μεγάλα κόμματα, πιστά στον ταξικό χαρακτήρα των προγραμμάτων τους, αρνούνται να δουν ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος δεν μπορούν να περιορίσουν το έλλειμμα και ταυτόχρονα να μειώσουν το υπέρογκο χρέος, χωρίς να αυξήσουν τη φορολογία αυτών που έχουν και παρα...έχουν.

Στην πραγματικότητα, τα δύο σχέδια έχουν αρκετά κοινά σημεία, ώστε να λειτουργήσουν ως βάση συμβιβασμού, αν βέβαια κρίνουν και οι δύο πλευρές ότι τελικά είναι απαραίτητος για να μη διασαλευτεί η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της διαδικασίας για το χρέος στο Κογκρέσο, η περιπέτεια αυτή έδειξε την αναμφισβήτητη -στα μισά της θητείας του- στροφή προς τα δεξιά του Μπαράκ Ομπάμα και την παραπέρα απομυθοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών και του δολαρίου ως πανίσχυρων και αναμφισβήτητων ηγεμόνων στον σύγχρονο κόσμο!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Θρίλερ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
Νορβηγία
Οι αρχές πιάστηκαν στον ύπνο
Η χώρα-σκηνικό μιας τραγωδίας
«Δεν δώσαμε προσοχή στο νέο φασιστικό αντιισλαμικό κίνημα»
Το τρίτο κύμα της ακροδεξιάς
Η προβληματική σχέση Δύσης - Ισλάμ
Προφητικά τα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα
Ισραήλ
Αγανακτισμένοι και στο Ισραήλ
Σομαλία
Γιατί πεινάνε και πάλι οι Σομαλοί
Le Monde diplomatique
Οι κρίσεις ξεγυμνώνουν την εξουσία
Αραβική άνοιξη και Παλαιστίνιοι