Έντυπη Έκδοση

Οι αρχές πιάστηκαν στον ύπνο

Το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νορβηγία αιφνιδίασε μια Ευρώπη που έχει εστιάσει την αντιτρομοκρατική πολιτική της στην ισλαμική τρομοκρατία, υποτιμώντας (όταν δεν αγνοεί) την απειλή που συνιστά η ακροδεξιά τρομοκρατία.

Είναι λογικό, επισημαίνουν κάποιοι αναλυτές, καθώς η αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ε.Ε. υιοθετήθηκε το 2005, έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη ένα χρόνο νωρίτερα, και οι όροι «εξτρεμιστές» και «τρομοκράτες» ταυτίζονταν τότε με την Αλ Κάιντα και τους ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Αλλά, έχοντας εστιάσει όλα αυτά τα χρόνια στους ισλαμικούς πυρήνες, η Ε.Ε. και οι αρμόδιες υπηρεσίες παράβλεψαν τις προειδοποιήσεις των αντιφασιστικών οργανώσεων για τη ριζοσπαστικοποίηση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και την απειλή που αυτή συνιστά, επιτρέποντας έτσι στους νεοναζί κι όλες τις παραφυάδες τους να κινούνται και να δικτυώνονται ανενόχλητοι.

Είναι ενδεικτικό ότι η τελευταία έκθεση της Europol «Κατάσταση και τάσεις της τρομοκρατίας στην Ευρώπη 2011», που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις τον περασμένο Μάρτιο, επαναλαμβάνει πως στη μάχη κατά της τρομοκρατίας ύψιστη απειλή για την Ε.Ε. είναι οι επιθέσεις από ισλαμιστές τρομοκράτες. Μόνο μιάμιση από τις 46 σελίδες της έκθεσης είναι αφιερωμένη στην ακροδεξιά, για την οποία δεν χρησιμοποιείται ο όρος «τρομοκρατική» αλλά «εξτρεμιστική δράση».

Η έκθεση υποστηρίζει ότι στην Ε.Ε. «η απειλή από τον ακροδεξιό εξτρεμισμό φαίνεται να μειώνεται και ο αριθμός των ακροδεξιών εξτρεμιστικών εγκλημάτων είναι σχετικά χαμηλός». Τονίζοντας απλώς ότι έχει διεισδύσει έντονα σε Ιντερνετ και κοινωνικά δίκτυα, καταλήγει: «Η επαγγελματικότητα που επιδεικνύουν στην προπαγάνδα και την οργάνωσή τους δείχνει ότι οι ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες έχουν τη βούληση να διευρύνουν και να διαδώσουν την ιδεολογία τους και ακόμη αποτελούν απειλή για την Ε.Ε.».

Χρειάστηκε το μακελειό σε Οσλο και Οτόγια για να σημάνει κόκκινος συναγερμός και να ανακαλύψουν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ότι ο κίνδυνος της ακροδεξιάς δεν βαίνει μειούμενος. Ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Γουένραϊτ, αναιρώντας στην ουσία τα πορίσματα της έκθεσης της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, δήλωσε πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η ακροδεξιά είναι πιο δραστήρια» και ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής μονάδας για την αντιμετώπιση του ξενοφοβικού εξτρεμισμού.

Η πολωνική προεδρία, την περασμένη Πέμπτη, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. και της Νορβηγίας σε θέματα τρομοκρατίας, όπου επισημάνθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επιχειρηθεί κάποια ανάλογη επίθεση από μιμητισμό ή σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον ακροδεξιό δράστη.

Και η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, αφού ανακοίνωσε ότι το επόμενο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. θα ασχοληθεί με το κρίσιμο θέμα της ξενοφοβίας, κατήγγειλε την απροθυμία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να καταδικάσουν απαράδεκτες ξενοφοβικές συμπεριφορές.

Η καταγγελία της είναι καίρια. Γιατί ο Μπρέιβικ δεν είναι ένας «μοναχικός λύκος», ή απλά συνοδοιπόρος νεοφασιστικών γκρουπούσκουλων σαν το EDL (Αγγλική Ενωση Αμυνας). Σαφώς δεν μοιράζεται τα μέσα αλλά μοιράζεται στόχους με έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών κομμάτων που από τα έδρανα των Κοινοβουλίων ή ως κυβερνητικοί εταίροι στρέφονται κατά του Ισλάμ και των μεταναστών και ζητούν καθημερινά το τέλος μιας υποτιθέμενης πολυ-πολιτισμικής κοινωνίας.

Γι' αυτό και όποια μέτρα κατά της ακροδεξιάς τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού υιοθετηθούν από την Ε.Ε. απειλούνται με αποτυχία αν δεν αλλάξει το δυσοίωνο πολιτικό σκηνικό της διολίσθησης στην ξενοφοβική δημαγωγία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νορβηγία
Σχετικά θέματα: Νορβηγία
Η χώρα-σκηνικό μιας τραγωδίας
«Δεν δώσαμε προσοχή στο νέο φασιστικό αντιισλαμικό κίνημα»
Το τρίτο κύμα της ακροδεξιάς
Η προβληματική σχέση Δύσης - Ισλάμ
Προφητικά τα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα
Για το ίδιο θέμα
Η χώρα-σκηνικό μιας τραγωδίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Θρίλερ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
Νορβηγία
Οι αρχές πιάστηκαν στον ύπνο
Η χώρα-σκηνικό μιας τραγωδίας
«Δεν δώσαμε προσοχή στο νέο φασιστικό αντιισλαμικό κίνημα»
Το τρίτο κύμα της ακροδεξιάς
Η προβληματική σχέση Δύσης - Ισλάμ
Προφητικά τα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα
Ισραήλ
Αγανακτισμένοι και στο Ισραήλ
Σομαλία
Γιατί πεινάνε και πάλι οι Σομαλοί
Le Monde diplomatique
Οι κρίσεις ξεγυμνώνουν την εξουσία
Αραβική άνοιξη και Παλαιστίνιοι