Έντυπη Έκδοση

Η προβληματική σχέση Δύσης - Ισλάμ

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η δυσπιστία κυριαρχεί ανάμεσα στους πολίτες της Δύσης και του Ισλάμ, που θεωρούν κατά πλειοψηφία τις σχέσεις τους κακές (με ευθύνη «του άλλου») και εξακολουθούν να περιγράφουν οι μεν τους δε με απαξιωτικά χαρακτηριστικά, αναπαράγοντας αρνητικά στερεότυπα.

Αντιισλαμική διαδήλωση στη Ν. Υόρκη εναντίον της κατασκευής τεμένους στο ground zero. «Το Ισλάμ μισεί τους γκέι», γράφει το πλακάτ του διαδηλωτή. Ναι, ενώ ο χριστιανισμός τους λατρεύει, θα προσθέταμε εμείς. Αντιισλαμική διαδήλωση στη Ν. Υόρκη εναντίον της κατασκευής τεμένους στο ground zero. «Το Ισλάμ μισεί τους γκέι», γράφει το πλακάτ του διαδηλωτή. Ναι, ενώ ο χριστιανισμός τους λατρεύει, θα προσθέταμε εμείς. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας του Κέντρου Ερευνών Παγκόσμιων Αντιλήψεων Pew σε έξι δυτικές κατά πλειοψηφία χριστιανικές χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) και έξι μουσουλμανικές (Ινδονησία, Λίβανος, Πακιστάν, Αίγυπτος, Ιορδανία, Τουρκία), αλλά και στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη. Ενδεικτικά για τις αντιλήψεις που επικρατούν ανάμεσα σε Δύση και Ισλάμ είναι κάποια από τα ευρήματα της έρευνας:

Με εξαίρεση την Ινδονησία, η πλειοψηφία σε όλες τις χώρες που μετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι οι σχέσεις Δύσης - Ισλάμ είναι «γενικά κακές». Οι Παλαιστίνιοι ήταν οι πιο αρνητικοί με 72%, ενώ στις ΗΠΑ διχασμένοι οι πολίτες δήλωσαν κατά 48% ότι είναι «κακές» και κατά 43% «καλές». Αλλά συνολικά, το ποσοστό όσων θεωρούν τις σχέσεις «κακές» είναι χαμηλότερο στις δυτικές χώρες σε σχέση με το 2006. Αντίθετα, αυξήθηκε το ποσοστό που περιγράφει τις σχέσεις ως «κακές» στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες. Οσο για το ποιος φταίει, σημαντικές πλειοψηφίες στις μουσουλμανικές χώρες δηλώνουν «οι Δυτικοί ή οι Εβραίοι», ενώ κατά μέσο όρο ένα 40% των Δυτικών αναγνωρίζει ότι την ευθύνη φέρουν είτε οι Δυτικοί είτε εξίσου μουσουλμάνοι και Δυτικοί.

Ενώ σε όλες τις δυτικές χώρες σημαντικές πλειοψηφίες (από 61% στην Ισπανία έως και 73% στη Γερμανία) ανησυχούν για τον «ισλαμικό εξτρεμισμό» στις χώρες τους, τα ποσοστά αυτά ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2006, με εξαίρεση τη Ρωσία όπου η ανησυχία έχει αυξηθεί. Ανάλογη μείωση για το φόβο ισλαμικού εξτρεμισμού παρατηρήθηκε στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες την τελευταία πενταετία, με εξαίρεση την Τουρκία, όπου οι ανησυχίες έχουν ενταθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη ανησυχία για τον ισλαμικό εξτρεμισμό (80%) δηλώθηκε τόσο στο Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε 4 από τις 6 δυτικές χώρες, η πλειοψηφία λέει ότι έχει γενικά θετική άποψη για τους μουσουλμάνους, με εξαίρεση την Ισπανία (37%) και τη Γερμανία (45%). Αντίστοιχα, σε 4 από τις 6 μουσουλμανικές χώρες σημαντικό ποσοστό (από 48% στην Αίγυπτο έως και 96% στο Λίβανο) έχει θετική άποψη για τους χριστιανούς, με εξαίρεση το Πακιστάν και την Τουρκία, με αντίστοιχα μόλις 16% και 6%. Κι ενώ σημαντικά ποσοστά στις δυτικές χώρες έχουν θετική άποψη για τους Εβραίους, στις μουσουλμανικές χώρες αυτό ίσχυε μόνο για το 2%-4% των ερωτηθέντων, με εξαίρεση την Ινδονησία με 9%.

Κατά μέσο όρο στις μουσουλμανικές χώρες το 68% των πολιτών περιγράφει τους Δυτικούς ως «εγωιστές», το 66%, ως «βίαιους», το 64% ως «άπληστους», το 61% ως «ανήθικους», το 57% ως «αλαζόνες» και το 53% ως «φανατικούς». Οσο για τους Δυτικούς, κατά μέσο όρο το 58% περιγράφει τους μουσουλμάνους ως «φανατικούς», το 50% ως «βίαιους», το 39% ως «αλαζόνες», το 35% ως «εγωιστές», το 23% ως «ανήθικους» και το 20% ως «άπληστους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νορβηγία
Σχετικά θέματα: Νορβηγία
Οι αρχές πιάστηκαν στον ύπνο
Η χώρα-σκηνικό μιας τραγωδίας
«Δεν δώσαμε προσοχή στο νέο φασιστικό αντιισλαμικό κίνημα»
Το τρίτο κύμα της ακροδεξιάς
Προφητικά τα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα
Για το ίδιο θέμα
Η χώρα-σκηνικό μιας τραγωδίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Θρίλερ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
Νορβηγία
Οι αρχές πιάστηκαν στον ύπνο
Η χώρα-σκηνικό μιας τραγωδίας
«Δεν δώσαμε προσοχή στο νέο φασιστικό αντιισλαμικό κίνημα»
Το τρίτο κύμα της ακροδεξιάς
Η προβληματική σχέση Δύσης - Ισλάμ
Προφητικά τα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα
Ισραήλ
Αγανακτισμένοι και στο Ισραήλ
Σομαλία
Γιατί πεινάνε και πάλι οι Σομαλοί
Le Monde diplomatique
Οι κρίσεις ξεγυμνώνουν την εξουσία
Αραβική άνοιξη και Παλαιστίνιοι