Έντυπη Έκδοση

ΑΝΕΝΔΟΤΗ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σκληραίνει η κόντρα με πρυτάνεις

Ανυποχώρητη σε βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εμφανίζεται η υπουργός Παιδείας, παρά τις πιέσεις που δέχεται τόσο από τα ιδρύματα όσο και από βουλευτές, ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου, με πρυτάνεις. Σήμερα οι γέφυρες για συνεννόηση έχουν κοπεί, καθώς με τη «μεταρρύθμιση» καταργείται ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου, με πρυτάνεις. Σήμερα οι γέφυρες για συνεννόηση έχουν κοπεί, καθώς με τη «μεταρρύθμιση» καταργείται ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων Οπως έλεγαν στην «Κ.Ε.» πρυτάνεις, «η Α. Διαμαντοπούλου εμφανίζεται ενισχυμένη, αφού οι δημοσκοπήσεις ευνοούν το προφίλ της υπουργού που συγκρούεται με το "ακαδημαϊκό κατεστημένο"».

Στην ουσία, όμως, αυτό που γίνεται με το νομοσχέδιο είναι να συγκεντρώνονται όλες οι εξουσίες σε ολιγομελή όργανα, που θα ελέγχονται καλύτερα από το υπουργείο, ενώ η χρηματοδότηση θα είναι, εκτός των άλλων, και συνάρτηση του βαθμού συμμόρφωσης των ιδρυμάτων προς τας υποδείξεις.

Οι πρυτάνεις εκτιμούν ότι η υπουργός θα συνεχίσει την ίδια στάση, ενώ όποιες αλλαγές δεχθεί θα είναι επουσιώδεις. Για παράδειγμα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί να ολοκληρώσουν τη θητεία τους οι πρυτάνεις, που με το νομοσχέδιο καταργούνται σε ένα χρόνο. Αν ατονήσουν οι αντιδράσεις τότε θα ισχυριστεί ότι ενδιαφέρονται μόνο για την «καρέκλα» τους. Οπως λένε όμως ορισμένοι απ' αυτούς, έστω και την τελευταία στιγμή, θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να μην καταργηθούν οι τομείς και τα τμήματα, ενώ θα ζητήσουν να μείνει η διάκριση «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» για τους διδάσκοντες, διαφορετικά θα αδειάσουν τα πανεπιστήμια.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι τα ιδρύματα πρέπει να μείνουν ανοιχτά, ελάχιστοι είναι αισιόδοξοι για κάτι τέτοιο. Οχι μόνο γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθούν οι περισσότερες διατάξεις, αλλά και γιατί οι αντιδράσεις των φοιτητών αναμένονται σφοδρές.

Αλλωστε τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να εκδηλωθεί «κύμα συμπαράστασης προς το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο» από καθηγητές και προσωπικότητες ξένων χωρών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Ποιο είναι το «καλό» πανεπιστήμιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Οικονομική κρίση
Ουρές στις τράπεζες σπέρματος
Εβρος
Ανεξέλεγκτα τα αναμορφωτήρια
Εκπαίδευση
Σκληραίνει η κόντρα με πρυτάνεις
Ποιο είναι το «καλό» πανεπιστήμιο
«Υδάτινο κτηματολόγιο»
Ψάρια και τουρίστες στο ίδιο... κλουβί!
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Επιχείρηση-σκούπα στο Σύνταγμα
Ιστορία
Το παλιό και το νέο σχέδιο Μάρσαλ
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Ο αυθαίρετος πολίτης ενός αυθαίρετου κράτους