Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΡΧΗ «ΔΟΜΗΣΗ» ΣΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Ψάρια και τουρίστες στο ίδιο... κλουβί!

«Συρματοπλέγμα- τα» στις ελληνικές ακτές βάζει το νέο «υδάτινο κτηματολόγιο», καθώς γεμίζει με κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας πανέμορφες τουριστικές περιοχές, όπως Ιθάκη, Κεφαλονιά, Σύμη, Χάλκη, Πόρο, Λέσβο, Λήμνο, Κάλυμνο, αλλά και κοιτίδες πολιτισμού όπως η Επίδαυρος.

Ακτές σε Ιθάκη, Κεφαλονιά, Σύμη, Χάλκη, Πόρο, Λέσβο, Λήμνο, Κάλυμνο, θα γεμίσουν κλουβιά. Ακτές σε Ιθάκη, Κεφαλονιά, Σύμη, Χάλκη, Πόρο, Λέσβο, Λήμνο, Κάλυμνο, θα γεμίσουν κλουβιά. Ετοιμοι να παραιτηθούν είναι δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο του Πόρου, ενώ 12 δήμοι της χώρας θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αν εγκριθούν τελικά οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης παραδέχεται ότι πράγματι το χωροταξικό είναι κακό, όσον αφορά την Αργολίδα, ενώ και ο υφυπουργός Τουρισμού Ν. Νικητιάδης δηλώνει ότι η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας δεν πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος της τουριστικής ανάπτυξης. Και ενώ ολοι περιμένουν τι θα κάνει το υπουργείο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης διαβεβαιώνει και πάλι στην «Κ.Ε.» ότι οι τεκμηριωμένες απόψεις της διαβούλευσης θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού.

Ωστόσο οι αντιρρήσεις προς το υπάρχον σχέδιο συνεχίζονται. Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν ότι νομιμοποιεί την υφιστάμενη αναρχία, και αυξάνει κατακόρυφα την εγκεκριμένη έως τώρα δυναμικότητα των μονάδων, δημιουργώντας ένα βιομηχανικό θαλάσσιο εργοτάξιο.

Μάλιστα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου, που εδώ και 25 χρόνια ζητάει τη θεσμοθέτηση χωροταξικού πλαισίου, εισηγήθηκε με επιστολή του το Μάιο στην τότε υπουργό Περιβάλλοντος να μην εγκριθεί το συγκεκριμένο σχέδιο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Η πρόεδρός τους Ελπίδα Μπεκιάρη αναφέρει:

«Το συγκεκριμένο χωροταξικό δίνει αποκλειστικά προτεραιότητα στον αναπτυξιακό ρόλο των ιχθυοκαλλιεργειών, χωρίς να αναφέρεται στα προβλήματα που ήδη υπάρχουν και τις συγκρούσεις που δημιουργούνται από τον ανταγωνισμό για τις χρήσεις στην παράκτια ζώνη. Η εκπόνηση των μελετών για τη χωροθέτηση των προτεινόμενων ΠΟΑΥ κατά παράδοξο τρόπο είχε προηγηθεί, χωρίς στοιχεία και επιστημονικές μετρήσεις. Το μείζον ζήτημα των επιπτώσεων στο περιβάλλον αντιμετωπίζεται τελείως αποσπασματικά, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι επιβαρυντικές επιδράσεις σε περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης μονάδων λειτουργούν "σωρευτικά" επηρεάζοντας ακόμη και το ζωικό κεφάλαιο.

»Η απόλυτη ταύτιση των προτεινόμενων περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών με τις περιοχές όπου ήδη είναι εγκατεστημένες οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας, και η εμπλοκή των επιχειρηματιών του κλάδου (ΣΕΘ) στην εκπόνηση της μελέτης για το ειδικό χωροταξικό επιβεβαιώνει πως απώτερος στόχος του προτεινόμενου χωροταξικού σχεδιασμού είναι η "επίλυση" των προβλημάτων χωροθέτησης που υπάρχουν με τη "νομιμοποίηση" των μονάδων και όχι η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ορθή χωροθέτησή τους», καταλήγει.

Πριν από λίγο καιρό έκλεισαν οριστικά, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη νήσων Δ. Κατσικάρη, μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στις θέσεις Καλάμι και Πυρκαλή στον Πόρο. Επτά χρόνια, επτά έλεγχοι κατέγραφαν υπερβάσεις μέχρι και 500%, χωρίς καμία αρχή να τολμά να εφαρμόσει το νόμο. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των υδατοκαλλιεργειών που εφαρμόζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία: «Η άναρχη κατάσταση με τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στα νησιά μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κλείνουμε τα μάτια στη συστηματική παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους. Η πολιτεία οφείλει να καθαρίσει ένα θολό τοπίο δεκαετιών που δεν τιμά κανέναν και να προχωρήσει άμεσα, με απόλυτη διαφάνεια, σε ένα νέο προσανατολισμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, που δεν μπορεί να είναι άλλος από τον τουρισμό, όπως άλλωστε ζητούν οι τοπικές κοινωνίες και επιτάσσουν οι καιροί», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Υστερα από αίτημα των δημάρχων Αργολίδας, το ΥΠΕΚΑ έστειλε επιθεωρητές περιβάλλοντος να ελέγξουν τις ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής. Ο υφυπουργός Ενέργειας και βουλευτής Αργολίδας Γ. Μανιάτης, ειδικός σε θέματα αυτοματοποιημένης χαρτογραφίας, εμμένει σε όσα δήλωνε το 2009, χαρακτηρίζοντας την περιοχή υπερκορεσμένη.

Τονίζει στην «Κ.Ε.»: «Δεν θα μπορούσα να έχω αλλάξει άποψη, είμαι απόλυτος. Στους δήμους Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ναυπλίου όχι μόνο δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση καμίας νέας μονάδας, αλλά ούτε καν επιτρέπεται η επέκταση στη δυναμικότητα των ήδη υφισταμένων μονάδων. Οσον αφορά την Αργολίδα και μιλάω μόνο γι' αυτή, το συγκεκριμένο χωροταξικό είναι κακό. Εχουν γίνει οφθαλμοφανή λάθη στη χαρτογράφηση τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Η πολιτεία με τα όργανα ελέγχου που διαθέτει οφείλει διαρκώς να προβαίνει σε ελέγχους ποιότητας για να διαπιστώνεται κατά πόσον εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικοί όροι. Οσοι δεν τους πληρούν πρέπει να κλείσουν! Ως επιστήμονας και ως υφυπουργός Περιβάλλοντος θεωρώ την ύπαρξη του χωροταξικού απαραίτητη για να σταματήσει η παρανομία, η ρύπανση του περιβάλλοντος. Είμαι βέβαιος ότι ο Ν. Σηφουνάκης με την περιβαλλοντική ευαισθησία που τον διακρίνει θα διορθώσει όσα πρέπει να διορθωθούν».

Ενστάσεις διατυπώνει και ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης: «Είναι προφανές», υποστηρίζει, «ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τοποθετείται υπέρ της προστασίας των τουριστικών προορισμών από οποιαδήποτε προσβολή του περιβάλλοντός τους. Το θέμα για το νησί του Πόρου, όπως και άλλες περιοχές, τέθηκε από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κατά την παρουσίαση της κοινής υπουργικής απόφασης στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας, που αποτελεί σοβαρό οικονομικό πυλώνα για τη χώρα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος της τουριστικής ανάπτυξης. Οι όποιες ενστάσεις και οι όποιες αντιρρήσεις είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση του τόπου».

*Ν. Σηφουνάκης, αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ: «Γίνεται επεξεργασία των παρεμβάσεων και των σχολίων, αλλά και των προβλημάτων που αναδύθηκαν από τις συναντήσεις μου με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, της αυτοδιοίκησης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπροσώπους των υδατοκαλλιεργητών. Οφείλω ωστόσο να επαναλάβω ότι είναι το ΥΠΕΚΑ αυτό που εκπόνησε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Χωροταξίας συνεπικουρούμενη από ειδικό σύμβουλο. Η ανάπτυξη, όπως είναι η υδατοκαλλιέργεια, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικονομία της χώρας θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην τόνωση του ΑΕΠ. Οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι η παραγωγή τους εξάγεται σε ποσοστό 70%-80%, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, ενώ τα προϊόντα τους κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Οικονομική κρίση
Ουρές στις τράπεζες σπέρματος
Εβρος
Ανεξέλεγκτα τα αναμορφωτήρια
Εκπαίδευση
Σκληραίνει η κόντρα με πρυτάνεις
Ποιο είναι το «καλό» πανεπιστήμιο
«Υδάτινο κτηματολόγιο»
Ψάρια και τουρίστες στο ίδιο... κλουβί!
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Επιχείρηση-σκούπα στο Σύνταγμα
Ιστορία
Το παλιό και το νέο σχέδιο Μάρσαλ
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Ο αυθαίρετος πολίτης ενός αυθαίρετου κράτους