Έντυπη Έκδοση

Επιχείρηση-σκούπα στο Σύνταγμα

Με έφοδο της Αστυνομίας και συνεργείων καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων εκδιώχθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου και οι τελευταίοι κατασκηνωτές της πλατείας Συντάγματος.

Η απομάκρυνση των σκηνών είχε δρομολογηθεί μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Η απομάκρυνση των σκηνών είχε δρομολογηθεί μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Μαζί με τις σκηνές, ξηλώθηκαν και τα πρόχειρα κιόσκια που είχαν στήσει οι διοργανωτές των διαδικασιών της «Αμέσης Δημοκρατίας» στο κέντρο της πλατείας καθώς και οι τέντες των δυο-τριών ομάδων που είχαν απομείνει στο πεζοδρόμιο της Αμαλίας μπροστά στη Βουλή.

Η επιχείρηση, που ξεκίνησε γύρω στις 4.00 το πρωί, είχε προαναγγελθεί την Παρασκευή από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, σε συνέχεια παρέμβασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας μια μέρα νωρίτερα. Η σχετική εντολή της εισαγγελέως Ε. Ράικου να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για την εγκατάσταση σκηνών και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου ήρθε μετά από κλιμάκωση σχετικών πιέσεων που ασκήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από πολιτικούς παράγοντες και συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Παρότι ανέμεναν τη έφοδο των ΜΑΤ, οι εναπομείναντες κατασκηνωτές είχαν αποφασίσει να μην απομακρύνουν οι ίδιοι την κατασκήνωση. Αυτό επιβεβαίωσαν στις λαϊκές συνελεύσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, όπου το θέμα μονοπώλησε τη συζήτηση. Οπως φαίνεται, όλοι γνώριζαν πως ανάμεσα στους σκηνίτες υπήρχαν και κάποιοι που δεν συμμετείχαν σε καμιά διαδικασία και «θα μπορούσαν να είναι τουρίστες, ασφαλίτες ή ο,τιδήποτε». Η ιδεολογία του κινήματος, όμως δεν επέτρεπε ούτε τον έλεγχό τους ούτε κάποια παρέμβαση ώστε να διωχθούν. Υπήρχε, όμως, και μια (μειοψηφική και μάλλον συνδεόμενη με κομματικές παρατάξεις) μερίδα συμμετεχόντων που προτιμούσε να φύγουν οι σκηνές προκειμένου να μην δυσφημείται η πλατεία και να μη δίνονται αφορμές επέμβασης της Αστυνομίας.

Τελικά πλειοψήφησαν εκείνοι που υπερασπίζονται την λειτουργία της πλατείας σε πλαίσιο ελευθερίας χωρίς διακρίσεις. «Είμαστε εδώ για να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, να μπορεί να έρχεται ο κόσμος και να μιλάει σε ένα δημόσιο χώρο», τόνισε ένας ομιλητής και καταχειροκροτήθηκε. Υπό αυτό το πλαίσιο, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να παραμείνουν και να υπερασπιστούν το σύνολο της κατασκήνωσης, οπότε δεν αποκλείεται να επανέλθουν, τουλάχιστον με κιόσκια υποστηρικτικά των θεματικών ομάδων και της συνέλευσής τους.

Την Πέμπτη, πάντως, ψήφισαν ομόφωνα και μια πολιτική απάντηση στην παρέμβαση της εισαγγελείας. Απάντηση που αντανακλά το κύρος των δικαστικών αρχών στα μάτια τους: Επιδοκίμασαν ειρωνικά την απόφαση αποκατάστασης της νομιμότητας στην πλατεία από τη Δικαιοσύνη που πρώτα έκανε τη δουλειά της στις υποθέσεις του παραδικαστικού, της Siemens, του Βατοπεδίου, τη διαφθορά, την αυθαιρεσία σε δάση και παραλίες κ.ο.κ.

Οπως φαίνεται, όμως, για τον δήμο Αθηναίων η παρέμβαση ήταν θέμα χρόνου. Είχε προηγηθεί, τρεις εβδομάδες νωρίτερα η αποτυχημένη απόπειρα του δημάρχου Γ. Καμίνη να φέρει στο ίδιο τραπέζι επαγγελματίες της περιοχής και «αγανακτισμένους». Στο διάστημα που ακολούθησε έγιναν άτυπες επαφές με ορισμένες από τις μεγαλύτερες ομάδες της πλατείας οι οποίες έδειχναν διάθεση αποχώρησης μέσα στην περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανδρέας Βαρελάς. Το κλείσιμο της βουλής για διακοπές ήλπιζαν να διώξει και τους τελευταίους, αλλά εκείνοι είχαν άλλες διαθέσεις.

Οι υπηρεσίες του δήμου προέτασσαν πλέον την ανάγκη να αδειάσει ο χώρος για να καθαριστεί με απορρυπαντικά. «Ολο αυτό το διάστημα καθαρίζουμε τους ελεύθερους χώρους αλλά μόνο με νερό. Κάποια σημεία, όμως, όπως τα σκαλιά στο μετρό και το πεζοδρόμιο της Αμαλίας πρέπει να κλείσουν για ώρες ώστε να καθαριστούν σωστά», εξηγεί ο αντιδήμαρχος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Οικονομική κρίση
Ουρές στις τράπεζες σπέρματος
Εβρος
Ανεξέλεγκτα τα αναμορφωτήρια
Εκπαίδευση
Σκληραίνει η κόντρα με πρυτάνεις
Ποιο είναι το «καλό» πανεπιστήμιο
«Υδάτινο κτηματολόγιο»
Ψάρια και τουρίστες στο ίδιο... κλουβί!
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Επιχείρηση-σκούπα στο Σύνταγμα
Ιστορία
Το παλιό και το νέο σχέδιο Μάρσαλ
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Ο αυθαίρετος πολίτης ενός αυθαίρετου κράτους