Έντυπη Έκδοση

Λίγοι, αλλά ψυχωμένοι

Η δωδεκάδα των απόντων θα νικούσε τη δωδεκάδα των παρόντων με ένδυμα περιπάτου. Ωστόσο, η δωδεκάδα των παρόντων απαρτίζεται από παίκτες που φορούν το εθνόσημο με υπερηφάνεια, σφύζουν από υγεία και φλέγονται από επιθυμία για διάκριση. Πρόκειται για την ίδια καύσιμη ύλη που έφερε στο ελληνικό μπάσκετ ένα απροσδόκητο (χάλκινο) μετάλλιο το 2009 στην Πολωνία.

Ο Αντώνης Φώτσης φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο ανελλιπώς από το 1999... Ο Αντώνης Φώτσης φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο ανελλιπώς από το 1999... Η Εθνική Ανδρών του 2011 θα ταξιδέψει στη Λιθουανία χωρίς τους Σπανούλη, Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Περπέρογλου, Τσαρτσαρή, Μαυροκεφαλίδη. Αυτοί οι έξι, μαζί με τους Βασιλόπουλο, Ντικούδη, Παπαδόπουλο και αυτούς που θα «κοπούν» τις επόμενες εβδομάδες φτιάχνουν ένα σύνολο θεωρητικά ικανό ακόμα και για χρυσό μετάλλιο. Ολοι τους θα παρακολουθήσουν το Ευρωμπάσκετ από την τηλεόραση. Συνήθως, είναι οι παρόντες αυτοί που γράφουν την ιστορία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κρατούν μολύβι και οι απόντες. Αλλωστε, η Λιθουανία είναι και κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Οποιος μείνει έξω από την εξάδα του Ευρωμπάσκετ δεν θα παίξει ούτε στο προολυμπιακό τουρνουά.

Το πρώτο τζάμπολ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ακριβώς σε ένα μήνα από σήμερα, θα βρει την Εθνική μας με τέσσερις μόνο παίκτες από τη χρυσή φουρνιά που έγραψε ιστορία στο Βελιγράδι και στην Ιαπωνία: τον αρχηγό Αντώνη Φώτση, το Νίκο Ζήση, το Σοφοκλή Σχορτσανίτη και το Γιάννη Μπουρούση.

Απ' αυτούς, μόνο ο Ζήσης είχε ανελλιπή παρουσία και πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς διοργανώσεις της τετραετίας 2005-10, αφού ο «Σόφο» έχασε το Βελιγράδι και την Ισπανία, ενώ ο Μπουρούσης απουσίασε από την Ιαπωνία και καθόταν στην άκρη του πάγκου στα Ευρωμπάσκετ του 2005 και του 2007. Από αυτό το τελευταίο έλειψε λόγω τραυματισμού και ο Φώτσης, αλλά είναι άδικο να του χρεωθεί απουσία, αφού ακολούθησε όλη την προετοιμασία ώσπου έσπασε το χέρι του λίγο πριν ανάψουν τα φώτα. Ο Φώτσης, άλλωστε, φοράει τα γαλανόλευκα κάθε καλοκαίρι από το 1996. «Από τη στιγμή που έχω επιλέξει αυτή τη ζωή και κάνω κάτι που αγαπάω τόσο πολύ, χρειάζεται και θυσίες, ώστε και το μπάσκετ να σου προσφέρει κάποια πράγματα, να σου ανταποδώσει κάτι. Ούτε μπορώ ούτε θέλω να το αποφύγω», ξεσπαθώνει. Την πόρτα της Ανδρών, ο νυν αρχηγός της την πρωτοπέρασε την 1η Δεκεμβρίου 1999, σε ηλικία 18 ετών.

Από τους παίκτες που προετοιμάζονται πια για τα πρώτα φιλικά, οι Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Σλούκας, Βαγγέλης Μάντζαρης γεννήθηκαν το 1990. Οι Νικ Καλάθης, Κώστας Κουφός είναι της γενιάς του 1989. Οι εφεδρικοί που καλούνται να μπαλώσουν δυσαναπλήρωτα κενά (Ξανθόπουλος, Χαραλαμπίδης) είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αλλά έχουν μηδαμινή διεθνή πείρα. Οι Κώστας Βασιλειάδης, Πατ Καλάθης, Μάικ Μπράμος ετοιμάζονται για την πρώτη μεγάλη τους διοργάνωση, όπως και ο προπονητής Ηλίας Ζούρος. Τι κι αν στελεχώνεται η ομάδα από πρόσωπα άγνωστα στο ευρύ κοινό; Ως «επίσημη αγαπημένη», παίρνει εξ ορισμού ψήφο εμπιστοσύνης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μπάσκετ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Παναθηναϊκός
Πρόκριση-μονόδρομος για το «πράσινο» ταμείο
Μπάσκετ
Λίγοι, αλλά ψυχωμένοι