Έντυπη Έκδοση

Ενα ιστορικό μυθιστόρημα με τα όλα του

Δεν είναι εύκολη δουλειά το ιστορικό μυθιστόρημα. Ή μάλλον είναι εύκολη δουλειά, για τους συγγραφείς εκείνους που αρέσκονται στην ξεπατικωτούρα της Wikipedia.

Copy συν Paste κι έδεσε το γλυκό. Αλλο, τώρα, αν τρώγεται μόνο από αναγνώστες συνηθισμένους σε διάβασμα fast food. Οι υπόλοιποι πρέπει να αναζητήσουν τα βιβλία εκείνα όπου η ιστορική έρευνα διαπλέκεται αρμονικά με την αφήγηση. Βλέπε το τελευταίο πόνημα της δημοσιογράφου και λογοτέχνιδος Σόνιας Ζαχαράτου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Εξάντας» με τίτλο «Ρόδινη στάχτη».

Εδώ πρωταγωνιστεί η Μαρία Θηρεσία Καρλότα, πρωτότοκη κόρη του γάλλου μονάρχη Λουδοβίκου ΙΣΤ' και της Μαρίας Αντουανέτας. Είναι ένα πλάσμα ευαίσθητο και ευφάνταστο που μεγαλώνει στα πλούτη και τη χλιδή, αντιλαμβανόμενο τη ζωή ως ένα διαρκές παραμύθι. Ερχεται όμως η επανάσταση του 1789 να βάλει ένα τέλος στις χαρές και στα πανηγύρια και να βυθίσει τη βασιλική οικογένεια σε μαύρο πένθος. Η συνέχεια στις σελίδες ενός βιβλίου, που θα πλουτίσει αναμφιβόλως τις θερινές σας αναγνώσεις.

Οσο για τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή και το αν είναι μακρύς ο δρόμος από τη μία στην άλλη, προτίμησα να ρωτήσω την ίδια τη Σόνια Ζαχαράτου. Η απάντησή της ακολουθεί: «Η διαδικασία της συγγραφής έχει μιαν πολυπλοκότητα, κυρίως αν το περιεχόμενο ενός μυθιστορήματος βασίζεται σε γεγονότα ιστορικά. Τότε, όσο κι αν ο/η συγγραφέας επινοεί φαντασιακά στοιχεία για το μύθο του/της, δεν μπορεί να μη στηρίζεται στις διάφορες, συχνότατα αντικρουόμενες, πηγές της ιστορίας. Απαιτεί, λοιπόν, έρευνα, μελέτη, πειθαρχία, επιμονή, υπομονή. Επίσης, ο δημοσιογραφικός λόγος είναι καθημερινός, χωρίς τα φτιασιδώματα της γλώσσας που ορίζουν ένα λογοτεχνικό έργο και χωρίς τα απαραίτητα ψυχογραφήματα των ηρώων. Αρα, μιλάμε για δύο διαφορετικά είδη που ως μόνο κοινό στοιχείο έχουν τη χρήση της γλώσσας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Ντοκιμαντέρ
Η εφημερίδα που έγινε ταινία
Άλλες ειδήσεις
Μια διαφήμιση που σκοράρει
Ενα ιστορικό μυθιστόρημα με τα όλα του
3 ερωτήσεις