Έντυπη Έκδοση

Εγκλωβίστηκε ο ΓΕΔΔ Λ. Ρακιντζής στη διαμάχη Παυλόπουλου - Μαρκογιαννάκη

Πόρισμα-καμένο χαρτί

Εγκλωβισμένος στη διαμάχη Παυλόπουλου - Μαρκογιαννάκη, τη γενική κατακραυγή για τις συνέπειες της καταστροφής από τις φωτιές στην Αττική, τις διαμάχες κορυφής εντός του Πυροσβεστικού Σώματος και τους υπηρεσιακούς ρυθμούς στην έκδοση στοιχείων, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής οδηγείται σε πόρισμα -καμένο χαρτί, που θα καταλογίζει ευθύνες με πολλούς αστερίσκους.

Η προσπάθεια να οδηγηθεί η έρευνα σε συμπεράσματα είναι εντατική και προαναγγέλλεται ότι θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Τετάρτη, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ζητούσε να είχε καταλήξει ακόμη συντομότερα. Η όλη διαδικασία όμως χωλαίνει σε κρίσιμα σημεία και αυτό απειλεί το πόρισμα να μετατραπεί σε πυροτέχνημα που θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν και θα τύχει διαφορετικής αξιοποίησης ανάλογα με το πότε θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός και ποιες θα είναι οι επόμενες ισορροπίες στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών-Δημόσιας Τάξης:

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα

- Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) είναι μια ανεξάρτητη αρχή και υπό κανονικές συνθήκες διατάσσει αυτεπαγγέλτως έρευνες σε υποθέσεις όπου φαίνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός και τα αρμόδια όργανα δεν λειτούργησαν ορθά. Στόχος είναι να εντοπιστούν «κενά» με σκοπό να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν το υπουργείο Εσωτερικών που αιτήθηκε να γίνει έρευνα βάζοντας και πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

- Το έγγραφο-αίτημα ζητούσε η έρευνα να γίνει αποκλειστικά μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα αφήνοντας απ' έξω όλους τους υπόλοιπους εμπλεκομένους, όπως, για παράδειγμα, τα νομαρχιακά όργανα συντονισμού, την Πολεμική Αεροπορία, τη Δασική Υπηρεσία κ.ο.κ. Αυτό απειλεί να στερήσει την έρευνα από την εικόνα που είχαν εμπλεκόμενες πλευρές με μικρότερους (δυστυχώς ή ευτυχώς) αλλά όχι αμελητέους ρόλους.

Αστερίσκοι

- Σημείο-κλειδί στην όλη διερεύνηση θεωρείται όμως το πόρισμα της ίδιας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα αίτια της πυρκαγιάς. Διαφορετικά, θα καταλογιστούν ευθύνες εάν το πόρισμα λέει ότι διαπιστώθηκε εμπρησμός σε ένα σημείο, διαφορετικά εάν οι εμπρησμοί ήταν πολλαπλοί και διαφορετικά εάν δεν είναι ο εμπρησμός δεδομένος. Ομως, τέτοιο πόρισμα θεωρείται δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί έως την Τρίτη ώστε τα συμπεράσματά του να ληφθούν υπόψη στην έκθεση του ΓΕΔΔ. Μοιραία, λοιπόν, θα μπουν και εδώ αστερίσκοι με την απλή λογική ότι «πενήντα εμπρησμοί δεν αντιμετωπίζονται από ένα μηχανισμό όσο άψογα και αν λειτουργεί».

Λήξη θητείας

- Η μάχη της διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει εντός του Πυροσβεστικού Σώματος και βρίσκει το έδαφος εύφορο στο κλίμα σύγκρουσης μεταξύ των πολιτικών συναρμοδίων, του υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Ο χειρισμός των στοιχείων είναι περίπλοκος, η πίεση να βρεθεί ένα «εξιλαστήριο θύμα» για την καταστροφή αφόρητη και οι ρυθμοί για την απόδοση δικαιοσύνης πρωτοφανείς. Ο ΓΕΔΔ Λ. Ρακιντζής έχει μακρά πείρα από την πορεία του στο δικαστικό σώμα και τις έρευνες που πραγματοποίησε τα χρόνια που είναι επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής. Το πόρισμα που θα εκδώσει μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο ακόμη και στις πολιτικές εξελίξεις, τη στιγμή που όλα τα σενάρια για εκλογές και ανασχηματισμό παραμένουν ανοικτά. Ευνόητο είναι λοιπόν να δεχθεί και ο ίδιος αυξημένες πιέσεις - τη στιγμή μάλιστα που συνέπεσε εντός του Σεπτεμβρίου να λήγει και η δική του θητεία...

Αλληλοκαρφώματα

- Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΕΔΔ και οι βοηθοί του είχαν λάβει έως χθες μαρτυρικές καταθέσεις από 12 αξιωματικούς διαφόρων βαθμίδων εντός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι κατώτεροι αξιωματικοί και όσοι βρίσκονταν στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΣΕΚΥΠΣ) κατέθεσαν την Παρασκευή, ενώ τα επιτελικά στελέχη του Σώματος παρουσιάστηκαν για κατάθεση το Σάββατο, δεδομένου ότι η αρχική τους κλήτευση για την Πέμπτη αναβλήθηκε εξαιτίας του αεροπορικού δυστυχήματος στον Ανω Κατελειό της Κεφαλονιάς.

Ο αρχηγός του Σώματος, Αθανάσιος Κοντοκώστας, ο οποίος σύμφωνα με άλλες καταθέσεις έφτασε στην περιοχή με ελικόπτερο στις 11 το πρωί του Σαββάτου, φέρεται να είπε ότι έστειλε ό,τι του ζητήθηκε στην περιοχή από τους επιτελείς.

Ο υπαρχηγός του Σώματος, Στέλιος Στεφανίδης, στην κατάθεσή του αρνείται την ευθύνη για το ολοκαύτωμα της Βορειοανατολικής Αττικής. Αλλωστε και σε επιστολή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» επισημαίνει: «Εγώ δεν θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα όσων απεργάζονται τον αφανισμό μου». Κάνει λόγο για σκόπιμες διαρροές από το υπουργείο Εσωτερικών, που «...προσπαθούν να προκαταλάβουν τόσο τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όσο και την κοινή γνώμη περί δήθεν ευθυνών μου» και για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών που ανήκουν σε άλλους, «...οι οποίες δεν με αφορούν και δεν έχουν καμία σχέση με την αυταπάρνησή μου κατά την εκτέλεση του καθήκοντός μου, όπως και των εκατοντάδων συναδέλφων μου που με αυτοθυσία επί τέσσερα 24ωρα δίναμε τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπαρχηγός στην κατάθεσή του αναφέρει με λεπτομέρειες τις ώρες που ζήτησε να προσέλθουν τα δύο ελικόπτερα, με «το πρώτο φως της μέρας», από το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και τις ώρες που έφτασαν στην περιοχή, το ένα μετά από βλάβη. Κατονομάζει τον συνάδελφό του, ο οποίος από τις 8.15 το πρωί ανέλαβε την ευθύνη των εναέριων μέσων λέγοντας στον Στ. Στεφανίδη: «Σταμάτα τα εναέρια, συνεχίζω εγώ».

Τον άνθρωπο δηλαδή που συντόνιζε από αέρος έως τις 10.30 το πρωί και ο οποίος κατά τον υπαρχηγό είχε συνολική εικόνα του μετώπου, εν αντιθέσει με τον ίδιο, που -όπως ισχυρίζεται- γνώριζε μόνο ένα κομμάτι της πυρκαγιάς. Μένει να γίνει γνωστό τι κατέθεσε από τη δική του πλευρά ο άνθρωπος αυτός για όσα συνέβησαν το πρωί του Σαββάτου.

Εν τω μεταξύ, χθες είδαν το φως της δημοσιότητας διάλογοι οι οποίοι «καίνε» εκ νέου τον υπαρχηγό, εμφανίζοντάς τον «αλαζόνα» και κακό εκτιμητή της κατάστασης, εν αντιθέσει με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκη και τον περιφερειάρχη του Σώματος. Ο πρώτος εμφανίζεται να ζητά να σβήσει η φωτιά με κάθε τρόπο και ο δεύτερος προτείνει να στείλουν «περισσότερα αεροπλάνα».

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις καταθέσεις του γενικού επιθεωρητή Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδος, του περιφερειάρχη Αττικής, του αναπληρωτή διοικητή Ανατολικής Αττικής και του αναπληρωτή διοικητή Νέας Μάκρης.

Ο Λ. Ρακιντζής μένει να παραλάβει και να εξετάσει και το κρίσιμο υλικό των εντολών και των οδηγιών που δόθηκαν γραπτά και προφορικά τις δραματικές ώρες που τα μέτωπα πολλαπλασιάζονταν και κατέτρωγαν χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Αυτό το απόρρητο υλικό αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θεωρείται το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια «αντικειμενικά» συμπεράσματα μακριά από τα «αλληλοκαρφώματα» που κυριάρχησαν στις προφορικές καταθέσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν τις κακές σχέσεις μεταξύ των στελεχών της Πυροσβεστικής αλλά και τις διαρροές από τους πολιτικούς προστάτες τους. *

Δικογραφία σε βάρος δύο αδελφών

! Δικογραφία σε βάρος δύο αδελφών για εμπρησμό συντάσσει το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χθες το βράδυ και ανέφεραν ότι συνδέει τα δύο άτομα με τη μεγάλη φωτιά του Γραμματικού.

Ως βασικοί μάρτυρες για τον σχηματισμό της δικογραφίας φέρονται δύο αστυνομικοί των ΜΑΤ από τη δύναμη περιφρούρησης για το έργο του ΧΥΤΑ. Εμφανίζονται να επιβεβαιώνουν ορισμένα στοιχεία της Πυροσβεστικής, που κατηγορεί έναν 50χρονο και την αδελφή του για εμπρηστές από αμέλεια. Υποτίθεται ότι τα δύο άτομα έβαλαν φωτιά σε αγροτεμάχιό τους κοντά στους ΧΥΤΑ για να καταστρέψουν φωλιές εντόμων (σφήκες).

Ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζεται πότε συνέβη το περιστατικό και τι ρόλο έπαιξε στη γενική καταστροφική διάσταση της πυρκαγιάς. Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα προς κάθε κατεύθυνση για τις καταστροφικές διαστάσεις που προσέλαβε η πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Η επόμενη μέρα
Ζωή και θάνατος μαζί...
Η καταστροφή της Αττικής και η ανεύθυνη κυβέρνηση
160 ευρώ το κυβικό τα καμένα πεύκα
Κάψαμε τα δάση-άρχισε η... οζονο- θεραπεία
Πρόλαβαν σε Μαγνησία και Πελοπόννησο
Υπό έλεγχο πυρκαγιά
Διαμαρτυρίες κατοίκων για το Περιβάλλον
Μπαζώνουν τη λίμνη για τον ΧΥΤΑ
Απέκλεισαν την εθνική οδό
Greenpeace & «Αρχιπέλαγος»
Εκπέμπουν SOS για τα κοράλλια
Συνέντευξη Νίκος Σταυρακάκης
«Να παραμείνουν ΙΕΚ τα κολέγια - Δεν υποχρεούται η Ελλάδα να τα αναγνωρίσει»
Τετραψήφια νούμερα για καταγγελίες και πληροφόρηση
Δώστε λύση με τετραψήφια κλήση
Ψυχική υγεία
Κυκλάδες: Στο γιατρό χωρίς λόγο
Εκκλησία
«Αγάπες» Ιερώνυμου - Ανθιμου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πυρ κατά φαρμακοποιού
Στη φάκα δουλέμποροι
3 συλλήψεις για τρεις διαφορετικές κλοπές στη συμπρωτεύουσα
Πόρισμα για τη φωτιά στην Αττική
Πόρισμα-καμένο χαρτί