Έντυπη Έκδοση

Η «επόμενη μέρα» στα καμένα

Ζωή και θάνατος μαζί...

Βορειοανατολική Αττική, 23 Αυγούστου. Οι σειρήνες των πυροσβεστικών και των περιπολικών ουρλιάζουν. Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις. Ο καπνός δεν σε αφήνει να ανασάνεις. Η βορειοανατολική Αττική ξυπνά σε μια μαύρη Κυριακή, με την πυρκαγιά να συνεχίζει για τρίτη μέρα το καταστροφικό της έργο.

Θλιβερή εικόνα, θλιβερό τοπίο. Η φύση πενθεί Θλιβερή εικόνα, θλιβερό τοπίο. Η φύση πενθεί Βορειοανατολική Αττική, 30 Αυγούστου. Οι σειρήνες έχουν σταματήσει. Ο θόρυβος των εναέριων μέσων δεν ακούγεται πια. Δεν βλέπεις πυροσβεστικά, δεν βλέπεις περιπολικά. Η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει και τίποτα δεν θυμίζει την κόλαση φωτιάς της περασμένης Κυριακής.

Οι κάτοικοι έχουν γυρίσει στους καθημερινούς τους ρυθμούς. Κάποιοι κάθονται στα καφενεία, άλλοι ξεκουράζονται και κάποιοι άλλοι επιστρέφουν από τη βόλτα τους για το μεσημεριανό φαγητό. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Και όλα μοιάζουν τόσο συνηθισμένα, που ξεγελιέσαι ακόμη και αν ήσουν στην περιοχή πριν από επτά μέρες.

Η πινακίδα και ο δρόμος είναι τα μόνα που έχουν μείνει ίδια. Ολα τα άλλα έχουν αλλάξει... Η πινακίδα και ο δρόμος είναι τα μόνα που έχουν μείνει ίδια. Ολα τα άλλα έχουν αλλάξει... Σε... ξεγελά το πράσινο που έχει μείνει άθικτο στην άκρη του δρόμου, στις αρχές του Βαρνάβα προς Γραμματικό, σε ξεγελούν οι παρέες που κάθονται στα παγκάκια, κάτω από τα πεύκα, δίπλα στην ξύλινη καντίνα, σε ξεγελούν τα τιτιβίσματα των πουλιών, που έχουν συγκεντρωθεί εκεί όπου ακόμη υπάρχει ζωή.

Λίγα χιλιόμετρα αργότερα, η μυρωδιά του καμένου σε επαναφέρει στη θλιβερή πραγματικότητα και το απέραντο μαύρο, που «σπάει» μόνο όταν το βλέμμα συναντά τα δένδρα που γλίτωσαν, σου υπενθυμίζει ότι δεν ήταν ένα κακό όνειρο, αλλά ένας εφιάλτης που είναι ζωντανός. Και ο οποίος απαριθμείται σε 212.710 καμένα στρέμματα, ζημιές σε 150 σπίτια και ανυπολόγιστες ζημιές στην πανίδα.

Η φύση πενθεί και η σιωπή είναι νεκρική. Στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, εκεί όπου έπεσε το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών, εκεί από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά το βράδυ της Παρασκευής, το μόνο πράσινο που βλέπεις είναι οι άνδρες των ΜΑΤ, που επιβλέπουν την περιοχή όπου πρόκειται να γίνουν οι ΧΥΤΑ. Το Μαύρο Βουνό έγινε μαύρο και η φωτιά έκαψε ακόμη και τα δεντράκια που είχαν φυτευτεί στη μνήμη αυτών που χάθηκαν στην τραγωδία.

Το γκρίζο της καταστροφής μάς υποδέχεται παντού. Υπάρχει στα καψαλισμένα σπίτια, γύρω από αυτά, μέσα ή έξω από τις αυλές, υπενθυμίζοντας πόσο κοντά σε αυτά έφτασε. Το βλέπεις στις στάχτες, στους καμένους κορμούς των δένδρων, όπου και αν γυρίσεις το κεφάλι σου και εκεί ανάμεσα μικρές διάσπαρτες αυτοσχέδιες χωματερές από μπάζα, κεραμίδια και κάθε λογής σκουπίδια. Πόσες χωματερές χωρούν στον δρόμο που οδηγεί προς το Ανω Σούλι, στο Μαραθώνα, στο Καλέντζι;

«Τελικά θα πάρουμε αποζημιώσεις για τα σπίτια που κάηκαν;», μας ρωτούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο κιόσκι που πουλάει λαχανικά. Την περασμένη Κυριακή από αυτό είχαν μείνει μόνο τα σίδερα. Τώρα λειτουργεί ξανά... Ενα τραπεζάκι, το εμπόρευμα και μια πράσινη τέντα, έτσι για να ξεχωρίζει στη μαυρίλα και να κρύβει -όσο μπορεί- την καταστροφή που απλώνεται με εξαίρεση κάποια μικρά κομμάτια γης στη διαδρομή για τη λίμνη του Μαραθώνα.

Οι πινακίδες «προστατεύστε το πράσινο» και «προσοχή, κίνδυνος πυρκαγιάς» μοιάζουν ειρωνικές. «Καλά δεν υπάρχει κάποιος να τις ξηλώσει;», είναι η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό. Η ψυχή σου μαυρίζει. Δεν έχει καεί το δάσος μόνο από την πλευρά εκείνη, αλλά και από την άλλη πλευρά της λίμνης, προς την πλευρά του Καπανδριτίου.

Στον Αγιο Στέφανο, υπάλληλοι του δήμου μαζεύουν πευκοβελόνες και σκουπίδια σε ένα μικρό δασάκι που βρίσκεται δίπλα στις γραμμές του τρένου. Σαν να είναι το μόνο που απέμεινε, ένας χώρος που πρέπει να προστατευθεί.

Στη Σταμάτα, την Ανοιξη, τη Ροδόπολη, τον Διόνυσο, τη Δροσιά, την Ανοιξη, την Πεντέλη, τη Νέα Μάκρη, το Ντράφι, το Πικέρμι, την Ανθούσα, την Καλλιτεχνούπολη και τον Γέρακα, εκεί όπου έφτασε η πυρκαγιά τίποτα δεν είναι το ίδιο. Και όλοι το γνωρίζουν και ας προσπαθούν να μην το δείξουν. «Ο χειμώνας είναι κοντά», όπως λένε... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Η επόμενη μέρα
Η καταστροφή της Αττικής και η ανεύθυνη κυβέρνηση
160 ευρώ το κυβικό τα καμένα πεύκα
Κάψαμε τα δάση-άρχισε η... οζονο- θεραπεία
Πρόλαβαν σε Μαγνησία και Πελοπόννησο
Υπό έλεγχο πυρκαγιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Η επόμενη μέρα
Ζωή και θάνατος μαζί...
Η καταστροφή της Αττικής και η ανεύθυνη κυβέρνηση
160 ευρώ το κυβικό τα καμένα πεύκα
Κάψαμε τα δάση-άρχισε η... οζονο- θεραπεία
Πρόλαβαν σε Μαγνησία και Πελοπόννησο
Υπό έλεγχο πυρκαγιά
Διαμαρτυρίες κατοίκων για το Περιβάλλον
Μπαζώνουν τη λίμνη για τον ΧΥΤΑ
Απέκλεισαν την εθνική οδό
Greenpeace & «Αρχιπέλαγος»
Εκπέμπουν SOS για τα κοράλλια
Συνέντευξη Νίκος Σταυρακάκης
«Να παραμείνουν ΙΕΚ τα κολέγια - Δεν υποχρεούται η Ελλάδα να τα αναγνωρίσει»
Τετραψήφια νούμερα για καταγγελίες και πληροφόρηση
Δώστε λύση με τετραψήφια κλήση
Ψυχική υγεία
Κυκλάδες: Στο γιατρό χωρίς λόγο
Εκκλησία
«Αγάπες» Ιερώνυμου - Ανθιμου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πυρ κατά φαρμακοποιού
Στη φάκα δουλέμποροι
3 συλλήψεις για τρεις διαφορετικές κλοπές στη συμπρωτεύουσα
Πόρισμα για τη φωτιά στην Αττική
Πόρισμα-καμένο χαρτί