Έντυπη Έκδοση

160 ευρώ το κυβικό τα καμένα πεύκα

Ενα πεύκο χρειάζεται τουλάχιστον 40 χρόνια για ν' αναπτυχθεί.

Και μετά τη φωτιά καταλήγει στην καλύτερη περίπτωση στο τζάκι. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλος ο όγκος καμένων δένδρων στη χώρα μας, που, όπως διευκρινίζουν οι δασολόγοι, «τους παρακαλάμε να τα πάρουν τσάμπα». Βεβαίως η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι κατά πολύ υψηλότερη.

Ενα αναπτυγμένο δένδρο προσφέρει προστασία από τον ήλιο, τη σκόνη, τον ήχο, συγκρατεί το έδαφος, τροφοδοτεί τον υδροφόρο ορίζοντα. Μια συστάδα δένδρων επηρεάζει το μικροκλίμα της περιοχής. Ομως, η αξία ενός καμένου κορμού είναι μηδαμινή. Ετσι, την επομένη της φωτιάς οι έμποροι ξυλείας γεμίζουν τα καμένα, επιλέγοντας τα δένδρα που κάηκαν επιφανειακά. Συνεργάζονται με τις Αρχές και τους συνεταιρισμούς υλοτόμων, παζαρεύουν και θησαυρίζουν.

Κάθε χρόνο, μετά τις φωτιές ξεκινά η υλοτομία και η απομάκρυνση των καμένων από το έδαφος, εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασικών Υπαλλήλων (ΠΟΔΥ) Απόστολος Γεράσης:

«Οι χρήσεις ενός καμένου κορμού δένδρου είναι συγκεκριμένες. Οι κορμοί δένονται και χρησιμοποιούνται σε επικλινή εδάφη για να συγκρατούν το έδαφος (κορμοφράγματα), τοποθετούνται επίσης ξυλοφράγματα στα ρέματα για αντιπλυμμυρική προστασία και στη συνέχεια ακολουθεί η υλοτομία των καμένων. Ενα ποσοστό από αυτά υλοτομείται και βγαίνει στο εμπόριο. Το αγοράζουν έμποροι της περιοχής διότι το κόστος μεταφοράς είναι απαγορευτικό».

Επισημαίνει ότι σ' ένα φυσικό δάσος περίπου το 30% των κορμών χρησιμοποιείται για φράγματα και το υπόλοιπο ποσοστό για την παραγωγή ξυλείας. Από τα καμένα δάση προέρχεται το καυσόξυλο, το βιομηχανικό και η στρογγυλή ξυλεία (κορμοί), που χαρακτηρίζεται ποιοτική και έχει υψηλότερη τιμή.

Οι συνεταιρισμοί που ασχολούνται με την υλοτομία του καμένου δάσους αναλαμβάνουν να βγάλουν μέχρι το δρόμο τα καυσόξυλα. Πληρώνουν ένα μίσθωμα στο Δημόσιο και κερδίζουν από την αξία της ξυλείας. Σε αντίθετη περίπτωση δημοπρατούνται από την ίδια τη Δασική Υπηρεσία.

Το πεύκο χαρακτηρίζεται το φθηνότερο καυσόξυλο και πωλείται περίπου 7-8 ευρώ το κυβικό. Χρησιμοποιείται πολύ και για βιομηχανική χρήση (χαρτοπολτό). Αλλα είδη, όπως το πουρνάρι και η δρυς, αποτελούν πολύτιμη ξυλεία. Η τιμή τους ανεβαίνει περίπου στα 40 ευρώ το κυβικό και αν οι κορμοί δεν έχουν εσωτερικά τα σημάδια της φωτιάς χρησιμοποιούνται για όλες τις χρήσεις.

«Είναι τεράστιος ο αριθμός καμένων κορμών, χιλιάδες κυβικά δεν υλοτομούνται», απαντά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασικών Υπαλλήλων και προσθέτει: «Στη χώρα μας είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα ξυλείας από τα καμένα δάση που οι ενδιαφερόμενοι προφασίζονται ότι δεν τα θέλουν, ρίχνοντας την τιμή τους στο ελάχιστο για να τα πάρουν, με αποτέλεσμα να μην έχει έσοδα το Δημόσιο. Τους παρακαλάμε να τα πάρουν».

«Τα καμένα πεύκα πουλάμε φέτος. Η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με την κατάσταση του ξύλου», απαντά ο Παναγιώτης Κανελάκης, έμπορος καυσόξυλων. Ο ίδιος διευκρινίζει: «Οι έμποροι τα παίρνουν τσάμπα, καθαρίζοντας το δάσος. Σ' εμάς πουλιούνται 70-80 ευρώ το κυβικό. Στη λιανική βγαίνουν περίπου με 160 ευρώ. Αυτή τη στιγμή ξεκινάει το εμπόριο των καμένων. Είναι πιο φτηνά και τα προτιμάει ο κόσμος, ακόμα κι αν λερώνεται όταν τα πιάνει».

«Αφθονη ξυλεία»

«Δημοπρατούνται και από τους ίδιους τους συνεταιρισμούς ή διαφορετικά έρχονται έμποροι και τ' αγοράζουν», απαντά ο δασολόγος Γιώργος Γαρίθης (Δασαρχείο Πάρνηθας). «Οι προτάσεις για ν' ακολουθήσει πλειοδοτικός διαγωνισμός ή άλλη λύση αποφασίζεται από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής σε συνεννόηση με μελέτες των τοπικών δασαρχείων. Στις περιπτώσεις ιδιωτικών δασών τα εμπορεύεται ο ιδιώτης. Τα έσοδα είναι ελάχιστα, αφού στη χώρα μας υπάρχει πλέον άφθονη ξυλεία από καμένα. Με τόσο μεγάλη προσφορά οι τιμές αγοράς πέφτουν στο ελάχιστο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Η επόμενη μέρα
Ζωή και θάνατος μαζί...
Η καταστροφή της Αττικής και η ανεύθυνη κυβέρνηση
Κάψαμε τα δάση-άρχισε η... οζονο- θεραπεία
Πρόλαβαν σε Μαγνησία και Πελοπόννησο
Υπό έλεγχο πυρκαγιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Η επόμενη μέρα
Ζωή και θάνατος μαζί...
Η καταστροφή της Αττικής και η ανεύθυνη κυβέρνηση
160 ευρώ το κυβικό τα καμένα πεύκα
Κάψαμε τα δάση-άρχισε η... οζονο- θεραπεία
Πρόλαβαν σε Μαγνησία και Πελοπόννησο
Υπό έλεγχο πυρκαγιά
Διαμαρτυρίες κατοίκων για το Περιβάλλον
Μπαζώνουν τη λίμνη για τον ΧΥΤΑ
Απέκλεισαν την εθνική οδό
Greenpeace & «Αρχιπέλαγος»
Εκπέμπουν SOS για τα κοράλλια
Συνέντευξη Νίκος Σταυρακάκης
«Να παραμείνουν ΙΕΚ τα κολέγια - Δεν υποχρεούται η Ελλάδα να τα αναγνωρίσει»
Τετραψήφια νούμερα για καταγγελίες και πληροφόρηση
Δώστε λύση με τετραψήφια κλήση
Ψυχική υγεία
Κυκλάδες: Στο γιατρό χωρίς λόγο
Εκκλησία
«Αγάπες» Ιερώνυμου - Ανθιμου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πυρ κατά φαρμακοποιού
Στη φάκα δουλέμποροι
3 συλλήψεις για τρεις διαφορετικές κλοπές στη συμπρωτεύουσα
Πόρισμα για τη φωτιά στην Αττική
Πόρισμα-καμένο χαρτί