Έντυπη Έκδοση

Κάψαμε τα δάση-άρχισε η... οζονο- θεραπεία

Το όζον «χτύπησε» το Σαββατοκύριακο το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου, δίνοντας μια πρόγευση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνεπάγεται ο νέος αφανισμός στα ελάχιστα δάση που απέμειναν στην Αττική.

Ο ιδιόρρυθμος ρύπος ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια επιφυλακής αγγίζοντας τα όρια συναργερμού σε πέντε περιοχές. Μία από αυτές, το Περιστέρι, είναι σχετικά άγνωστη στον «χορό του όζοντος». Εχει ενδιαφέρον ότι είναι από τις λίγες φορές που οι υπερβάσεις σημειώθηκαν σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε Λυκόβρυση, Περιστέρι, Λιόσια, Μαρούσι και Αγία Παρασκευή οι τιμές στον συγκεκριμένο ρύπο κυμάνθηκαν από 184 έως 211 μικρογραμμάρια, από μία έως και τρεις ώρες. Μάλιστα το Περιστέρι είχε την τιμητική του και την Κυριακή με 201 μικρογραμμάρια για τον συγκεκριμένο ρύπο.

«Θα έχουμε δύσκολες ημέρες, καθώς είναι βέβαιο ότι οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις των πυρκαγιών θα είναι σημαντικές», δήλωσε στην «Ε» ο καθηγητής Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του εργαστηρίου ερευνών περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος επισημαίνει ότι τις ημέρες των πυρκαγιών οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων εκτινάχθηκαν στα ύψη. Η επισήμανση επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που στις 24 Αυγούστου έδειξαν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν στα 211 μικρογραμμάρια, τιμές υπερτριπλάσιες από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων που θέτει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Είναι ο ρύπος που επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλο από την απουσία πρασίνου.

Γνώστης των ιδιομορφιών του όζοντος, ο κ. Πετράκης μάς εξηγεί ότι πρόκειται για έναν ιδιάζοντα ρύπο που ευνοείται από την ηλιακή ακτινοβολία και τις μέτριες ταχύτητες του ανέμου. Επιπλέον, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, σε αντίθεση με άλλους ρύπους, όπως τα οξείδια του αζώτου, που διασπώνται εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγόμενες ποσότητες συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα για 3-4 ημέρες και μάλιστα συχνά λόγω των ανέμων «ταξιδεύουν» πάνω από το Λεκανοπέδιο, φτάνοντας ορισμένες φορές ώς την Αίγινα.

«Οι πυρκαγιές, όχι μόνον οι τελευταίες, παρουσιάζουν πολύπλοκες επιπτώσεις στο κλίμα ευρύτερων περιοχών», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι το δάσος επηρεάζει την υγρασία και τη θερμοκρασία, ενώ συμβάλλει στην προστασία του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία. Η ίδια η βλάστηση προκαλεί πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις, που με τις πυρκαγιές έχουν πλέον μεταβληθεί. «Πολύ σύντομα θα διαπιστώσουμε τις δυσμενείς αλλαγές στο περιβάλλον», προβλέπει ο κ. Πετράκης.

Ενας άλλος ερευνητής, ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Νικολάου, αντιπρόεδρος της Ενωσης Χημικών Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνει στην «Ε» ότι οι πυρκαγιές προκάλεσαν έκλυση διοξινών. Η καύση της βιομάζας, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, βομβαρδίζει την ατμόσφαιρα με τεράστιες ποσότητες ρύπων, ιπτάμενης τέφρας και αιωρούμενων σωματιδίων. Ειδικά οι διοξίνες και τα φουράνια αποτελούν μια ομάδα 210 πολύ τοξικών, χλωριωμένων αρωματικών υδρογονανθράκων, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Υπολόγισε, μάλιστα, ότι με βάση την καμένη επιφάνεια των δασικών περιοχών στην Αττική, η ποσότητα των διοξινών είναι της τάξης των 15 γραμμαρίων ισοδύναμης τοξικότητας, ποσότητα που αντιστοιχεί στις εκπομπές της βιομηχανίας της Γερμανίας επί ένα δίμηνο! *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Η επόμενη μέρα
Ζωή και θάνατος μαζί...
Η καταστροφή της Αττικής και η ανεύθυνη κυβέρνηση
160 ευρώ το κυβικό τα καμένα πεύκα
Πρόλαβαν σε Μαγνησία και Πελοπόννησο
Υπό έλεγχο πυρκαγιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Η επόμενη μέρα
Ζωή και θάνατος μαζί...
Η καταστροφή της Αττικής και η ανεύθυνη κυβέρνηση
160 ευρώ το κυβικό τα καμένα πεύκα
Κάψαμε τα δάση-άρχισε η... οζονο- θεραπεία
Πρόλαβαν σε Μαγνησία και Πελοπόννησο
Υπό έλεγχο πυρκαγιά
Διαμαρτυρίες κατοίκων για το Περιβάλλον
Μπαζώνουν τη λίμνη για τον ΧΥΤΑ
Απέκλεισαν την εθνική οδό
Greenpeace & «Αρχιπέλαγος»
Εκπέμπουν SOS για τα κοράλλια
Συνέντευξη Νίκος Σταυρακάκης
«Να παραμείνουν ΙΕΚ τα κολέγια - Δεν υποχρεούται η Ελλάδα να τα αναγνωρίσει»
Τετραψήφια νούμερα για καταγγελίες και πληροφόρηση
Δώστε λύση με τετραψήφια κλήση
Ψυχική υγεία
Κυκλάδες: Στο γιατρό χωρίς λόγο
Εκκλησία
«Αγάπες» Ιερώνυμου - Ανθιμου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πυρ κατά φαρμακοποιού
Στη φάκα δουλέμποροι
3 συλλήψεις για τρεις διαφορετικές κλοπές στη συμπρωτεύουσα
Πόρισμα για τη φωτιά στην Αττική
Πόρισμα-καμένο χαρτί