Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Μπαζώνουν τη λίμνη για τον ΧΥΤΑ

Ως έγκλημα διαρκείας, που συντελείται στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, χαρακτηρίζει η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Καλαφατιώνων ενάντια στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ)» δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες-ντοκουμέντα για την κατασκευή ΧΥΤΑ με το μπάζωμα που έγινε στην τοπική λίμνη.

Τι δείχνουν οι φωτογραφίες; Οτι μπαζώνουν τη λίμνη για να φτιάξουν τους ΧΥΤΑ, η φύση όμως ανθίσταται. Ξεβράζει νερά στην επιφάνεια του μπαζωμένου χώρου. Ενα αντίστοιχο βίντεο-ντοκουμέντο ανάρτησαν στο Ιντερνετ στις 28 Αυγούστου.

Οι κάτοικοι υπενθυμίζουν ότι ότι ο χώρος που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ στα Μισοράχια Λευκίμμης βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από σπίτια, στο κέντρο 10 οικισμών και πάνω σε γη που έχει χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητας, αφού η περιοχή είναι γεμάτη πηγάδια και ρέουν δύο ποτάμια.

Επισυνάπτουν, επίσης, μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι με τη δημιουργία του ΧΥΤΑ υπάρχει τεράστιος κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και κάνει λόγο για ποιοτική επιβάρυνση των υπόγειων νερών. «Η μόλυνση στον χώρο εκσκαφής θα επηρεάσει και την ποιότητα των υπόγειων νερών στα πηγάδια και είναι πιθανό να περάσει και στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα μέσω των αρδεύσεων των καλλιεργειών», τονίζουν.

Οσο για τον Σύνδεσμο Καθαριότητας Κέρκυρας, που υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος, καθώς υπάρχει μεμβράνη και αργιλικό υπόστρωμα για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών, επισημαίνουν ότι πάντα υπάρχει κίνδυνος αστοχιών και πρέπει να αποφεύγεται κατηγορηματικά η τοποθέτηση ΧΥΤΑ σε σημεία όπου μπορούν να μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα.

Αλλωστε, η πρότερη εμπειρία των κατοίκων της Κέρκυρας δεν είναι καθησυχαστική. Ο μοναδικός ΧΥΤΑ του νησιού στο Τεμπλόνι αποτελεί, όπως λένε, «όνειδος διαχείρισης απορριμμάτων» και ουσιαστικά πρόκειται για χωματερή-σκουπιδοντενεκέ 11 δήμων, όπου θάβονται ανεξέλεγκτα όλων των ειδών τα επικίνδυνα απόβλητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Διαμαρτυρίες κατοίκων για το Περιβάλλον
Απέκλεισαν την εθνική οδό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Η επόμενη μέρα
Ζωή και θάνατος μαζί...
Η καταστροφή της Αττικής και η ανεύθυνη κυβέρνηση
160 ευρώ το κυβικό τα καμένα πεύκα
Κάψαμε τα δάση-άρχισε η... οζονο- θεραπεία
Πρόλαβαν σε Μαγνησία και Πελοπόννησο
Υπό έλεγχο πυρκαγιά
Διαμαρτυρίες κατοίκων για το Περιβάλλον
Μπαζώνουν τη λίμνη για τον ΧΥΤΑ
Απέκλεισαν την εθνική οδό
Greenpeace & «Αρχιπέλαγος»
Εκπέμπουν SOS για τα κοράλλια
Συνέντευξη Νίκος Σταυρακάκης
«Να παραμείνουν ΙΕΚ τα κολέγια - Δεν υποχρεούται η Ελλάδα να τα αναγνωρίσει»
Τετραψήφια νούμερα για καταγγελίες και πληροφόρηση
Δώστε λύση με τετραψήφια κλήση
Ψυχική υγεία
Κυκλάδες: Στο γιατρό χωρίς λόγο
Εκκλησία
«Αγάπες» Ιερώνυμου - Ανθιμου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πυρ κατά φαρμακοποιού
Στη φάκα δουλέμποροι
3 συλλήψεις για τρεις διαφορετικές κλοπές στη συμπρωτεύουσα
Πόρισμα για τη φωτιά στην Αττική
Πόρισμα-καμένο χαρτί