Έντυπη Έκδοση

Εμψυχώνοντας μουσειοπαιδαγωγούς

Διττής αξίας και πολλαπλής σημασίας ο συλλογικός τόμος «Παιδί και εκπαίδευση στο μουσείο, θεωρητικές αφετηρίες, παιδαγωγικές πρακτικές» εκδόσεις Πατάκη, επιμέλεια Δέσποινα Καλεσοπούλου, που σχεδιάστηκε από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

«Κλέβω κρυφά τον χυμένο επάνω της ήλιο» Κ. Δημουλά «Κλέβω κρυφά τον χυμένο επάνω της ήλιο» Κ. Δημουλά Αφ'ενός, προσφέρει ένα σώμα κειμένων που θα συμβάλει στον εμπλουτισμό και την τεκμηρίωση της ελληνικής πραγματικότητας σε ό,τι αφορά το παιδί και τη μουσειακή εκπαίδευση και, αφ'ετέρου, δημιουργεί εποικοδομητικό περιβάλλον για να ανθήσουν οι αυριανοί μουσειοπαιδαγωγοί μας.

Ανθρωποι που εργάζονται χρόνια στον τομέα της εκπαίδευσης στο μουσείο, οι περισσότεροι συνεργάτες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, στο ομώνυμο πρόγραμμα επιμόρφωσης που υλοποιεί από το 1988, κλήθηκαν να αναπτύξουν κείμενα που συγκεντρώνουν προβληματισμούς για το σύγχρονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο του μουσείου. Στο συλλογικό αυτό έργο, πολύτιμο βοήθημα για δασκάλους και γονείς, γράφουν οι: Κατερίνα Γιόφτσαλη, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, Νίκη Κάπαρη, Τάσος Κλάρος, Καλλιόπη Κύρδη, Κώστας Μάγος, Ζαμπέλ Μουρατιάν, Ελσα Μυρογιάννη, Δήμητρα Ντιρογιάννη, Χρυσούλα Χρυσοβαλάντου Παπαστάθη, Κατερίνα Πλακίτση, Ελένη Σβορώνου, Ηλέκτρα Σπανδάγου, Μαρίνα Τσέκου, Παναγιώτης Τσιρίδης, George Ε. Hein.

Γραμμένο από πανεπιστημιακούς, καθώς και μάχιμους εκπαιδευτικούς από το χώρο του μουσείου ή του σχολείου, το βιβλίο απευθύνεται στην ευρύτερη εκπαιδευτική και μουσειακή κοινότητα, φιλοδοξώντας να αποτελέσει αφετηρία περαιτέρω αναζητήσεων απ' όλους όσοι ενδιαφέρονται για την επαφή του παιδιού με τον υλικό και άυλο πολιτισμό με έναν πολυδιάστατο και δυναμικό τρόπο.

Ενα σύγχρονο βοήθημα με πλούσια διαθεματική βιβλιογραφία, με προτάσεις για διαδραστικές εμπειρίες, με πεδία διαδικτυακής μάθησης, αμφίδρομης επικοινωνίας μουσείου και οικογένειας, με πρακτικές εφαρμογές στο πλαίσιο του σχολικού προγραμματισμού και άλλα πολλά. *

* Το παιδί και η αγωγή του είναι το περιεχόμενο της «2ης Παιδιαδρομής» που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 2 έως και τις 5 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που αφορά όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του παιδιού με σκοπό να φέρει κοντά την οικογένεια με όλους τους φορείς που διαμορφώνουν τον κόσμο του παιδιού: εκπαίδευση, καλλιτεχνική δημιουργία, αθλητισμός, κοινωνική συμπεριφορά. Στις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια, διαδραστικά παιχνίδια και καλλιτεχνικά δρώμενα. Τηλ.: 210-9210701.

Φίλιπποι στην Πυλαία

Μαθήματα για τη φροντίδα και την περιποίηση των αλόγων διοργανώνει από τον Οκτώβριο η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Απευθύνονται σε ενηλίκους που αγαπούν τα άλογα και θέλουν να μάθουν για την εκτροφή και την περιποίησή τους.

Τα μαθήματα συνδυάζουν θεωρία και πράξη, ενώ η διδακτέα ύλη τέθηκε υπόψη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες θεματικές που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων: ανατομία, διατροφή, πρόληψη και υγεία, χειρισμός αλόγου, εξοπλισμός και χρήση του και σταβλισμός. Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 30 ώρες και οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη 5-7 ή 5-8 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ιππασίας στο Κτήμα Δέδα στην Πυλαία. Τηλ.: 2310-492850.

Με κρασιά Νεμέας

Τα πλούσια δώρα της Νεμέας, του αμπελώνα των θεών, όπου κυριαρχεί το αγιωργίτικο, θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν όσοι βρεθούν στην περιοχή.

 «Το τριήμερο 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας έχουμε προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Αηδονίων, γνωριμία με το οινοποιείο μας, παραδοσιακό πατητήρι, έκθεση έργων του Σπ. Βασιλείου καθώς και μαθήματα γευσιγνωσίας». Οι υπεύθυνοι του ΑΟΕΝ μας καλούν στις εκδηλώσεις για τις Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας, να γευθούμε όλα τα κρασιά του Συνεταιρισμού, τόσο τις νέες κυκλοφορίες όσο και παλιές σοδειές για να γιορτάσουμε μαζί τους. Τηλ.: 27460-22210.

Αντιθέσεις

Αλκη Ζέη

συγγραφέας

«Το σήμερα μου φαίνεται βαρύ αλλά όχι ασήκωτο»

«Καθημερινή»

Κερασία Σαμαρά

ηθοποιός

«Μένω πιστή στους ηττημένους ήρωές μου»

«Ποντίκι»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Παιδεία
Ντόμινο καταλήψεων στα ΑΕΙ
Γενικές συνελεύσεις στο ΑΠΘ
Πορεία σήμερα στα Χανιά
Αλαλούμ στο υπουργείο Παιδείας με τα μη επικυρωμένα μηχανογραφικά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Πώς θα γίνει η παραχώρηση γαιών
Ελπίδες για νέους, ανέργους, ακτήμονες, πτυχιούχους
Φωτοβολταϊκά
Ερχονται τα φωτοβολταϊκά τσέπης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέες άδειες για μπαρ στην Αθήνα
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Μαρσάρουν για πετρελαιοκίνηση
Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
Τώρα χτίζουν ακριβότερα σχολεία!
Εκκλησιαστικά θέματα
Στο τραπέζι, 103 «γκρίζα» ακίνητα της Εκκλησίας
Υγεία
8 μέρες χωρίς αξονικό τομογράφο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εσκαβαν λαγούμια στον Κορυδαλλό
Θέλουν έκδοση του Ρώσου εμπόρου όπλων στη χώρα τους
Αερομεταφορές
Εχασαν τον ύπνο τους από τις πτήσεις πολεμικών στη Σούδα
Άλλες ειδήσεις
Αντιπλημμμυρικά
Μετεγκατάσταση
Υπολογίζουν το Ραμαζάνι από το Αστεροσκοπείο Αθηνών