Έντυπη Έκδοση

Πόνος για τη Μεσόγειο

Στη Μεσόγειο υπάρχει, ύστερα από επτά χιλιάδες χρόνια, μια εκπληκτική εκδίπλωση των ανθρώπινων δυνατοτήτων, που αποκαλύπτουν ότι ο homo δεν είναι μόνο faber και sapiens αλλά και ludens και demens.

Η κορύφωση του ορθού λόγου εκδηλώνεται στη Μεσόγειο από τους Ελληνες φιλοσόφους στον Αβερρόη, από τον Αβερρόη στους ανθρωπιστές της Αναγέννησης, αλλά και στο άκρον άωτον της τρέλας με την καταστροφή, από το σίδερο, τη φωτιά και το φανατισμό τόσων ανθρώπων, τόσων πόλεων, τόσων βιβλίων και έργων τέχνης, τόσων πολιτισμών.

Μέσα από μια μοναδική διαλεκτική, η υποδούλωση των ηττημένων, η σεξουαλική αποχαλίνωση των νικητών, οι αρπαγές των κουρσάρων, οι βίαιοι προσηλυτισμοί, ο θεσμός των γενιτσάρων, όλα αυτά οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου ανάμειξη λαών. Τα γονίδια του μεσογειακού κόσμου είναι σήμερα χίλιες φορές πιο πολυφωνικά απ' ό,τι οι θρησκείες και οι εθνικισμοί του...

Σήμερα... η Μεσόγειος, που συρρικνώθηκε με την ανάπτυξη του Ατλαντικού και αργότερα του Ειρηνικού, έχει μετατραπεί σε λίμνη. Και αυτή η λίμνη, αφού υπέστη την αλαζονική κυριαρχία των Αγγλων και στη συνέχεια των Γάλλων, παγκοσμιοποιήθηκε τον 20ό αιώνα και μετατράπηκε σε σεισμική ζώνη της πλανητικής εποχής στην οποία οι θρησκείες έρχονται αντιμέτωπες μεταξύ τους, όπως και η κοσμικότητα με τη θρησκεία, οι πλούσιοι με τους φτωχούς, η Δύση και η Ανατολή, ο Βορράς και ο Νότος...

Σήμερα... η Μεσόγειος μας πονάει, η Μεσόγειος διαρρηγνύεται, η Μεσόγειος χάνεται. Οι μεγάλες ιστορικές κοσμοπολίτικες, πολυεθνικές ή πολυθρησκευτικές οάσεις όπως η Αλεξάνδρεια, η Γρανάδα, η Σικελία του Φρειδερίκου Β', η Κωνσταντινούπολη, η Βοσνία έχουν χαθεί...

Παρ' όλα αυτά, αυτές οι οάσεις πρέπει να μας εμπνέουν, εμάς που είμαστε μεσογειακοί. Και πρέπει να αναγεννήσουμε την επικοινωνία ανάμεσα στις τρεις ηπείρους, παλεύοντας για να εξαλειφθεί η τρομερή αδικία με την οποία η Δύση πάντοτε κρίνει οτιδήποτε ισλαμικό ή αραβικό σύμφωνα με την αρχή των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Πρέπει να ξαναβρούμε την κοσμική ουσία της Μεσογείου, που βρίσκεται στο άνοιγμα, στην επικοινωνία, στην ανοχή και στον ορθό λόγο. Πρέπει να γίνουμε ξανά μεσογειακοί ως πολίτες της επικοινωνίας και πολίτες της πολυπλοκότητας, ιεροποιώντας ακριβώς αυτή την κοσμική ουσία, την επικοινωνία και τον ορθό λόγο. Και για να ιεροποιήσουμε και πάλι τη Μεσόγειο, πρέπει εκ νέου να βρούμε μέσα της τη μητρική ουσία, πρέπει να τη λατρέψουμε σαν παιδιά της. Χωρίς μητρότητα δεν υπάρχει αδελφικότητα.

Αυτός ακριβώς ο συναισθηματικός, μυστικιστικός, θρησκευτικός δεσμός μας με τη Θάλασσα-μητέρα μας μάς δίνει, μέσα από τόσο πόνο και δυστυχία, αρνήσεις και αδικίες, τη χαρά να είμαστε μεσογειακοί. Ας ξαναβρούμε τη θάλασσά μας, το Mare Nostrum. Είναι πηγή ζωτικής ποίησης.

Η σκέψη του αγγλοσαξονικού Βορρά είναι φτιαγμένη για να τακτοποιεί, να μελετά την πρόζα της ζωής, τα τεχνικά, πρακτικά, μετρήσιμα προβλήματα οργάνωσης. Η πρόζα μάς επιτρέπει να επιζούμε, ενώ η ποίηση είναι ζωή: η νότια σκέψη, όπως είπε σωστά ο Κασάνο, αρτιώνει την τέχνη τού να ζεις, την ποίηση της ζωής.

Αυτό το βιβλίο-προσκύνημα είναι μια πρόσκληση στους μη μεσογειακούς να εγγράψουν τη Μεσόγειο στην κληρονομιά της μνήμης και της κουλτούρας τους και μια πρόσκληση στους μεσογειακούς να αποκτήσουν ή να ανακτήσουν την πολλαπλή, επική, τραγική, εκπληκτική δική τους κληρονομιά, μια πρόσκληση να αποδεχτούν τη μεσογειακή πολυμορφία, όχι για να οδηγηθούν ξανά στη διαίρεση, αλλά για να αναζητήσουν την κατανόηση και εν τέλει την ένωση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Κύματα πολύμορφα, πρωτεϊκά και ταραγμένα
Η ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα
Η εκλεπτυσμένη και φίνα ζωγραφική των Κακαβάδων
Επίσκεψη από την ... Εύα Στάμου*
Η μεσογειακή μάνα
Μητρικός Αρης Δικταίος
Ευλογία, πόνος, σπαραγμός, πίκρα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Πολυάνδρειο ή Ηρώο ο τύμβος της Αμφίπολης
Θέατρο
Η Ελευσίνα γέμισε στάχυα
Ποίηση
Εφυγε ένας μεγάλος φιλέλληνας
Κινηματογράφος
40 ταινίες για τον Αλιέντε
Βιβλίο
Πόνος για τη Μεσόγειο
Κύματα πολύμορφα, πρωτεϊκά και ταραγμένα
Η ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα
Η εκλεπτυσμένη και φίνα ζωγραφική των Κακαβάδων
Επίσκεψη από την ... Εύα Στάμου*
Η μεσογειακή μάνα
Μητρικός Αρης Δικταίος
Ευλογία, πόνος, σπαραγμός, πίκρα
Υγεία
Ενδοοικογενειακή βία
Σπάστε τον κύκλο
Η εγκυμοσύνη, τα παιδιά και η βία στο σπίτι
Το γυναικείο χάπι του πόθου
Η σοκολάτα αδυνατίζει!
Κάμπινγκ εναντίον αϋπνίας
Τα στρινγκ βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Φυσικό μπότοξ ο πασατέμπος!
Η δίαιτα του Κλίντον