Έντυπη Έκδοση

ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σχέδια επί χάρτου

Το ενδεχόμενο να καταφθάσει στην Ελλάδα ένα μεγάλο κύμα προσφύγων από τη Συρία στην περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξετάστηκε η ενεργοποίηση του σχεδίου ασφαλούς μεταφοράς Ελλήνων πολιτών από τη Συρία (Σχέδιο «Κόσμος»), καθώς και η διαχείριση του κύματος προσφύγων που ενδεχομένως θα εισέλθει στη χώρα μας (Σχέδιο «Ιώνη»).

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλοι οι τρόποι απομάκρυνσης των Ελλήνων πολιτών από τη Συρία, είτε δηλαδή με αεροπορική επιχείρηση είτε μέσω θαλάσσης, ανατρέχοντας και σε παλαιότερες ανάλογες εμπειρίες, όπως εκείνη της Λιβύης.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικό αίτημα που να έχει υποβληθεί στην ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό, το οποίο να δικαιολογούσε την ενεργοποίηση του σχεδίου «Κόσμος» ή τμήματός του.

Σε δήλωσή του χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, επισήμανε πως «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία υφίσταται τις συνέπειες αυτών των κυμάτων μετανάστευσης. Επομένως αυτές πρέπει να μάθουν από μας και όχι εμείς από αυτές για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

»Τον τελευταίο χρόνο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να σταματούν αυτά τα κύματα και έχει μειωθεί πολύ η εισροή μεταναστών τουλάχιστον από την πατρίδα μου, τον Εβρο. Πιστεύω ότι τόσο το συγκεκριμένο υπουργείο όσο και τα υπόλοιπα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν πιθανό κύμα προσφύγων από τις φλεγόμενες περιοχές. Υπάρχουν συνεχείς συσκέψεις και επαφές των αρμόδιων υποργείων για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ώστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι».

Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας και Αιγαίου και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

**

Δύο γραμμές εξωτερικής πολιτικής, αλλά... «δεν πειράζει»

Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές γραμμές στην κυβέρνηση αναφορικά με τη θέση που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα έναντι της Συρίας, ότι άλλη δηλαδή έχει ο υπουργός Εξωτερικών και άλλη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

«Εγώ θα σας πω ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές. Τώρα αν κάποιες φορές ειπωθεί κάτι περισσότερο ή κάτι λιγότερο, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές γραμμές», δήλωσε χθες στη Δημόσια Τηλεόραση απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γεροντόπουλος. Ακολούθως συμπλήρωσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το εάν η συνύπαρξη στην κυβέρνηση δύο κομμάτων και άρα δύο διαφορετικών γραμμών και αποχρώσεων δικαιολογεί την όποια διάσταση απόψεων, πως «αυτό είναι το λιγότερο. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσαμε να έχουμε ενιαία γραμμή, ανεξαρτήτως κομμάτων, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της επέμβασης στη Συρία με παράλληλη πολιτική διαδικασία, αποδεχόμενος, δίχως να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες του ΟΗΕ, πως έγινε χρήση χημικών στη Συρία από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστήριξε πως πρέπει η Ελλάδα να υποστηρίξει την πολιτική λύση στη Συρία. Ν. Τ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Υπουργείο Εξωτερικών
Εξωτερική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Φράξιες και πράκτορες στο βαλς του πολέμου
Μετανάστες/Εξωτερική πολιτική
Σχέδια επί χάρτου
Αρθρα
Ο πόλεμος ως συνέχεια της πολιτικής
Συνεντεύξεις
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Ρομπέν των Δασών»
Καμία σχέση με του '80 το σημερινό ΠΑΣΟΚ
Βρετανία
Περιστέρια και γεράκια έγιναν μαλλιά κουβάρια
Υπουργείο Οικονομικών
Αμήχανοι μπροστά στα «βουβάλια»
Δημόσια περιουσία
Η δημόσια περιουσία στόχος των δανειστών
ΤΧΣ
Τα έξοδα του ΤΧΣ ζητά ο Κωνσταντινόπουλος
Ανεργία
Νέο ρεκόρ 27,65% στην ανεργία και 64,9% στους νέους!
ΔΗΜΑΡ
Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ υιοθετεί η ΔΗΜΑΡ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανοιγμα στους ανένταχτους με επιτροπές πολιτών
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Μαχητής του φωτός» δήλωσε η Βίκυ Σταμάτη
ΔΟΛ
Κύμα απολύσεων στον ΔΟΛ
Αρθρα/Αναλύσεις
Βγάζουν κέρδος από τον θάνατο των άλλων
Δημοσιεύματα
«Washington Post»: Διστάζουν Αμερικανοί στρατηγοί