Έντυπη Έκδοση

«Washington Post»: Διστάζουν Αμερικανοί στρατηγοί

Τόσο κατ' ιδίαν, όπως και δημόσια, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης συνέχιζαν να παρουσιάζουν τον πρόεδρο Ομπάμα ολοένα πιο κοντά στη λήψη απόφασης.

Την ώρα που το πέμπτο αμερικανικό πολεμικό πλοίο εισερχόταν στη Μεσόγειο, υψηλόβαθμα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας ενημέρωναν τα ηγετικά μέλη του Κογκρέσου σχετικά με τα στοιχεία τα οποία, όπως επισημαίνουν, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ σκότωσε εκατοντάδες άμαχους πολίτες με χημικά όπλα, στις 21 Αυγούστου, έξω από τη Δαμασκό.

Η «Washington Post» αποκάλυψε χθες ότι το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας έγινε δεκτό με σοβαρές επιφυλάξεις από ανώτερους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι προσπαθούν να διαχειρισθούν τα τραύματα δύο μακροχρόνιων πολέμων και ενός δραματικά συρρικνωμένου προϋπολογισμού.

Οι αξιωματικοί επικαλούνται τις απροσδόκητες συνέπειες μιας ενδεχόμενης επίθεσης στη Συρία, επισημαίνοντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν διαθέτει συνεκτική στρατηγική, καθώς η πτώση του προέδρου Ασαντ θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξουσία τους φονταμενταλιστές αντάρτες, ενώ υπογραμμίζουν τον κίνδυνο νέας μακροχρόνιας εμπλοκής των ΗΠΑ σε ακόμη έναν πόλεμο.

Στην Ουάσιγκτον υπάρχει απογοήτευση από την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου και σύμφωνα με το Bloomberg η προοπτική μιας επικείμενης επίθεσης στη Συρία αρχίζει να ξεθωριάζει μετά την αρνητική ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Τρία ωστόσο στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημείωναν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν την απ' ευθείας διασύνδεση του προέδρου Ασαντ με τη χρήση χημικών όπλων.

«Αποδείξεις»

Σύμφωνα με τους τρεις αξιωματούχους, οι συριακές επικοινωνίες που έχουν υποκλαπεί δεν παρέχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι ο πρόεδρος Ασαντ ή μέλη του στενού του κύκλου διέταξαν την επίθεση με χημικά όπλα. Δύο εξ αυτών επεσήμαναν ότι οι επικοινωνίες που έχουν υποκλαπεί δείχνουν ότι ο πρόεδρος Ασαντ δεν γνώριζε τίποτα εκ των προτέρων και ότι ζήτησε από τους υφισταμένους του εξηγήσεις. Μολονότι οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι επικοινωνίες του Ασαντ θα μπορούσαν να είναι μια σκόπιμη παραπλάνηση για να αποφύγει την όποια ευθύνη για την επίθεση, πρόσθεσαν ότι δεν είχε κανένα στρατιωτικό ή πολιτικό νόημα η χρήση χημικών όπλων την περίοδο κατά την οποία οι καθεστωτικές δυνάμεις ανακτούσαν τον έλεγχο. Οι επικοινωνίες που έχουν υποκλαπεί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διέταξε την επίθεση με χημικά όπλα κάποιος χαμηλόβαθμος αξιωματικός της τέταρτης μονάδας τεθωρακισμένων του συριακού στρατού, την οποία διοικεί ο αδερφός του Ασαντ, Μάχερ.

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται ανώτατες αμερικανικές πηγές, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συντάξει υπόμνημα αποδείξεων, που παρουσιάζουν ανώτατους αξιωματούχους του συριακού καθεστώτος να συμμετέχουν σε προετοιμασίες μαζικής επίθεσης με χημικά όπλα αλλά και να συζητούν τα αποτελέσματά της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΗΠΑ
Ξένος τύπος
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Φράξιες και πράκτορες στο βαλς του πολέμου
Μετανάστες/Εξωτερική πολιτική
Σχέδια επί χάρτου
Αρθρα
Ο πόλεμος ως συνέχεια της πολιτικής
Συνεντεύξεις
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Ρομπέν των Δασών»
Καμία σχέση με του '80 το σημερινό ΠΑΣΟΚ
Βρετανία
Περιστέρια και γεράκια έγιναν μαλλιά κουβάρια
Υπουργείο Οικονομικών
Αμήχανοι μπροστά στα «βουβάλια»
Δημόσια περιουσία
Η δημόσια περιουσία στόχος των δανειστών
ΤΧΣ
Τα έξοδα του ΤΧΣ ζητά ο Κωνσταντινόπουλος
Ανεργία
Νέο ρεκόρ 27,65% στην ανεργία και 64,9% στους νέους!
ΔΗΜΑΡ
Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ υιοθετεί η ΔΗΜΑΡ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανοιγμα στους ανένταχτους με επιτροπές πολιτών
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Μαχητής του φωτός» δήλωσε η Βίκυ Σταμάτη
ΔΟΛ
Κύμα απολύσεων στον ΔΟΛ
Αρθρα/Αναλύσεις
Βγάζουν κέρδος από τον θάνατο των άλλων
Δημοσιεύματα
«Washington Post»: Διστάζουν Αμερικανοί στρατηγοί