Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ

Περιστέρια και γεράκια έγιναν μαλλιά κουβάρια

Φρένο στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να λάβει μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία έβαλε η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ η Ουάσιγκτον δυσαρεστημένη ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να αναζητεί συμμάχους για ένα «διεθνή συνασπισμό» που θα δράσει από κοινού, αλλά και ότι θα ενεργήσει σε κάθε περίπτωση προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Ενα αυτοκίνητο των επιθεωρητών του ΟΗΕ σε προάστιο της Δαμασκού. Χθες έκαναν την τελευταία έρευνα για τα χημικά Ενα αυτοκίνητο των επιθεωρητών του ΟΗΕ σε προάστιο της Δαμασκού. Χθες έκαναν την τελευταία έρευνα για τα χημικά Η Γαλλία εμφανίζεται μη επηρεασμένη από την αρνητική στάση της βρετανικής Βουλής, ενώ η Γερμανία αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε στρατιωτική επέμβαση.

Χθες οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών διενεργούσαν την τελευταία τους έρευνα και επισκέφθηκαν στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν καταγραφεί ως θύματα επιθέσεων με νευροπαραλυτικά αέρια.

Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, αφού η κυβέρνηση έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο επί του θέματος.

«Είναι σαφές ότι το Κοινοβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τη θέληση του βρετανικού λαού, δεν θέλει να δει την εμπλοκή της χώρας σε στρατιωτικές δράσεις», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον των βουλευτών. «Το καταλαβαίνω και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα».

Το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για ανάμιξη της χώρας σε ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία, με ψήφους 272 υπέρ και 285 κατά. Ως δικλίδα ασφαλείας για την αντιπολίτευση η πρόταση προέβλεπε και δεύτερη ψηφοφορία, που όμως πλέον δεν έχει καμία βάση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την απόρριψη της πρότασης και πρόσθεσε πως ελπίζει στην κατανόηση από τον Αμερικανό πρόεδρο της ανάγκης να εισακούεται η επιθυμία των λαών. «Νομίζω ότι η κοινή γνώμη στην Αμερική, ο αμερικανός λαός και ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταλάβουν», δήλωσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος θα λάβει απόφαση σχετικά με την πορεία δράσης των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, βασιζόμενος στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία, «που αποτελεί έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους της».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την προσπάθεια για «διεθνή συνασπισμό» που θα επιθυμεί να δράσει από κοινού στη Συρία, προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος εναντίον των πολιτών του, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, που τόνισε ταυτόχρονα ότι «είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της».

«Δικαίωμα»

Με άλλα λόγια, στην ίδια γραμμή στοιχίζεται ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που ανέφερε πως «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ή όχι σε μια επιχείρηση». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde» τόνισε ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη». Διευκρινίζοντας πως «όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι», επεσήμανε πως η άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του συριακού καθεστώτος καθόλου δεν αλλάζει τη θέση της Γαλλίας.

Την Τετάρτη θα συνέλθει το γαλλικό Κοινοβούλιο για να εξετάσει το θέμα, αλλά αναλυτές επισημαίνουν πως με βάση το γαλλικό σύνταγμα η κυβέρνηση απλώς θα ενημερώσει για τις αποφάσεις και τους στόχους της.

Αντιθέτως, το Βερολίνο αποκλείει το ενδεχόμενο να πάρει μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, τόνισε ότι «δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι ούτε έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τη Γερμανία ούτε είναι κάτι που εξετάζεται.

Η διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι σημείωσε την απόρριψη από τη βρετανική Βουλή της πρότασης συμμετοχής σε στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας, γεγονός που καθησύχασε το Βέλγιο.

Το απορριπτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βρετανική Βουλή χαιρέτισε και η Ρωσία, με το Κρεμλίνο να υπογραμμίζει ότι αν γινόταν μια τέτοια επέμβαση, θα κατάφερνε «σοβαρό πλήγμα» στην παγκόσμια τάξη, που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

(ΠΗΓΕΣ: ASS. PRESS-BBC-AFP-REUTERS-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Γαλλία
Βρετανία
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Φράξιες και πράκτορες στο βαλς του πολέμου
Μετανάστες/Εξωτερική πολιτική
Σχέδια επί χάρτου
Αρθρα
Ο πόλεμος ως συνέχεια της πολιτικής
Συνεντεύξεις
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Ρομπέν των Δασών»
Καμία σχέση με του '80 το σημερινό ΠΑΣΟΚ
Βρετανία
Περιστέρια και γεράκια έγιναν μαλλιά κουβάρια
Υπουργείο Οικονομικών
Αμήχανοι μπροστά στα «βουβάλια»
Δημόσια περιουσία
Η δημόσια περιουσία στόχος των δανειστών
ΤΧΣ
Τα έξοδα του ΤΧΣ ζητά ο Κωνσταντινόπουλος
Ανεργία
Νέο ρεκόρ 27,65% στην ανεργία και 64,9% στους νέους!
ΔΗΜΑΡ
Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ υιοθετεί η ΔΗΜΑΡ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανοιγμα στους ανένταχτους με επιτροπές πολιτών
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Μαχητής του φωτός» δήλωσε η Βίκυ Σταμάτη
ΔΟΛ
Κύμα απολύσεων στον ΔΟΛ
Αρθρα/Αναλύσεις
Βγάζουν κέρδος από τον θάνατο των άλλων
Δημοσιεύματα
«Washington Post»: Διστάζουν Αμερικανοί στρατηγοί