Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ Ε.Ε.-ΔΝΤ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αμήχανοι μπροστά στα «βουβάλια»

«Περιμένουμε τη σύγκρουση των βουβαλιών για να δούμε το αποτέλεσμα», έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή στην «Ε» σχολιάζοντας τη διαμάχη Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γύρω από το ελληνικό χρηματοδοτικό κενό και το κούρεμα του χρέους.

Επιμήκυνση διεκδικεί ο Στουρνάρας Επιμήκυνση διεκδικεί ο Στουρνάρας Το μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας να κάτσει πρώτα η σκόνη από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, κατ' αρχάς για το αν υπάρχει ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας και στη συνέχεια ποιο θα είναι το ύψος της βοήθειας αυτής.

Χωρίς προτίμηση

Κυβερνητικά στελέχη, σε ανεπίσημες συζητήσεις, τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να δείξει την προτίμηση στο κούρεμα ή στο μη κούρεμα του χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε σήμα στις αγορές και στους εταίρους μας ότι η προσπάθεια δεν πηγαίνει καλά.

Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, βασικός στόχος της χώρας είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές. Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου παραδέχονται ότι μια λύση που θα έδινε «αέρα» στην αποπληρωμή των δανειακών αναγκών και θα ελάφρυνε το χρέος, θα επιτάχυνε θετικά τις εξελίξεις.

Οπως γράφει η «Wall Street Journal», οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι αντιμέτωποι με τρία μεγάλα προβλήματα τους επόμενους μήνες. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει έλλειψη ρευστού για το άμεσο μέλλον. Θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια για να μπορέσει να διατηρηθεί μέχρι το 2016, ενώ την ίδια ώρα το χρέος παραμένει υπερβολικά μεγάλο. Αυτά τα προβλήματα αναγκάζουν τους δανειστές να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις, έπειτα από μια συζήτηση που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη των γερμανικών εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην πλειονότητά τους τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να μπουν στη συζήτηση για νέο κούρεμα ή ένα νέο πακέτο. Οπως αναφέρουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου: «Εως τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από το προεκλογικό κλίμα, αλλά ούτε και να πάρουμε μέρος σε αυτό».

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του έχει χαράξει ήδη τη γραμμή διεκδίκησης της Ελλάδας. Ο κ. Στουρνάρας, σε όλες τις τοποθετήσεις του πλέον, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί κούρεμα, αλλά αυτό που διεκδικεί είναι επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα.

Εντονη είναι η συζήτηση στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ σε σχέση με την παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα περνά μέσα από τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μέχρι το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.

Οχι διαζύγιο

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποβαθμίζουν τις πληροφορίες περί αποχώρησης του ΔΝΤ με αφορμή το χρηματοδοτικό κενό. «Δεν επιθυμεί το ΔΝΤ να προκαλέσει προβλήματα στην Ευρώπη ούτε ακόμα και με ένα βελούδινο διαζύγιο», τόνιζε κυβερνητική πηγή. Το ίδιο στέλεχος μάλιστα σημείωνε ότι « τα στοιχεία για το χρηματοδοτικό κενό δεν θα έχουν σχέση με αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα», προσθέτοντας ότι «αυτή η εξέλιξη θα διευκολύνει το Ταμείο».

Επίσης σαφές είναι ότι η συνοχή αλλά και η πολιτική αντοχή της κυβέρνησης θα κριθεί από τη δύσκολη αλλά και επικίνδυνη συζήτηση, που έχει ανοίξει σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον με παρατηρήτρια, προς το παρόν, την Αθήνα. Οι εταίροι μας ήδη έχουν διαμηνύσει ότι η νέα βοήθεια θα πρέπει να συνοδευτεί από νέες δεσμεύσεις που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, που προφανώς θα σημαίνουν και νέα μέτρα.

Ο ξένος Τύπος γράφει πλέον ανοιχτά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει το νέο Μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύσει τα επιπλέον χρήματα από τους εταίρους. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να αναζωπυρώσει τους φόβους για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, έστω και αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει παραδεχτεί ήδη ότι μια νέα βοήθεια, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, δεν θα ήταν εξωπραγματικό σενάριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Φράξιες και πράκτορες στο βαλς του πολέμου
Μετανάστες/Εξωτερική πολιτική
Σχέδια επί χάρτου
Αρθρα
Ο πόλεμος ως συνέχεια της πολιτικής
Συνεντεύξεις
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Ρομπέν των Δασών»
Καμία σχέση με του '80 το σημερινό ΠΑΣΟΚ
Βρετανία
Περιστέρια και γεράκια έγιναν μαλλιά κουβάρια
Υπουργείο Οικονομικών
Αμήχανοι μπροστά στα «βουβάλια»
Δημόσια περιουσία
Η δημόσια περιουσία στόχος των δανειστών
ΤΧΣ
Τα έξοδα του ΤΧΣ ζητά ο Κωνσταντινόπουλος
Ανεργία
Νέο ρεκόρ 27,65% στην ανεργία και 64,9% στους νέους!
ΔΗΜΑΡ
Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ υιοθετεί η ΔΗΜΑΡ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανοιγμα στους ανένταχτους με επιτροπές πολιτών
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Μαχητής του φωτός» δήλωσε η Βίκυ Σταμάτη
ΔΟΛ
Κύμα απολύσεων στον ΔΟΛ
Αρθρα/Αναλύσεις
Βγάζουν κέρδος από τον θάνατο των άλλων
Δημοσιεύματα
«Washington Post»: Διστάζουν Αμερικανοί στρατηγοί