Έντυπη Έκδοση

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ «NEW YORK TIMES»

Η δημόσια περιουσία στόχος των δανειστών

Μάχη με το χρόνο και με τον...κακό εαυτό τού ΤΑΙΠΕΔ δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα στην τρόικα και να αμβλύνει τις έξωθεν εντεινόμενες πιέσεις.

Τον Σεπτέμβριο θα αναζητηθούν διορθωτικές κινήσεις, είπε ο Ολι Ρεν Τον Σεπτέμβριο θα αναζητηθούν διορθωτικές κινήσεις, είπε ο Ολι Ρεν Η κυβέρνηση επιχειρεί να πέσουν οι τόνοι, μετά τη «φωτιά» που άναψαν οι «Financial Times» και συντηρεί το Ελσίνκι, ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στην «Ε» διαψεύδει τα δημοσιεύματα ως ουδεμία σχέση έχοντα με την πραγματικότητα, αποδίδοντάς τα σε όσους προσπαθούν να βλάψουν την Ελλάδα.

Παράλληλα από προχθές προβάλλεται προς τα έξω το παραδείγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπου η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε επενδυτική εταιρεία «ειδικού σκοπού» με «επαγγελματική διαχείριση» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Οι κυβερνητικοί κύκλοι προφανώς αναφέρονται στην περίπτωση της Σουηδίας, όπου η εφαρμογή αυτού του μοντέλου όντως δεν απέδωσε.

Ωστόσο στη συζήτηση παρενέβη η εφημερίδα «New York Times» (στην προχθεσινή έκδοσή της) σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Σύμφωνα με αυτή, θεωρείται πιθανή η πίεση των δανειστών να μεταφέρουν σε εταιρεία του εξωτερικού περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ενέργεια που όμως θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα φέρει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση Σαμαρά, εκτιμά η εφημερίδα.

«Δύσκολο»

«Αναλυτές λένε ότι θα είναι δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο με τις αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν μέσα στην επισφαλή κυβερνητική συμμαχία, χωρίς να εξεταστούν και οι πολιτικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, τα εργατικά συνδικάτα και τον κουρασμένο από τη λιτότητα κόσμο».

Ομως στο ρεπορτάζ της «ΝΥΤ» κρύβεται και μία «λεπτομέρεια» (σ.σ. εν τέλει ο... διάβολος όντως κρύβεται στις λεπτομέρειες), καθώς επικαλείται δηλώσεις ανώνυμου Ελληνα αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτόν, το σχέδιο περιγράφεται ως ένα από μια σειρά σχεδίων και μελετών που μπορεί να εξεταστεί ή όχι στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Οπερ έρχεται σε αντίφαση (σ.σ. ο ανώνυμος Ελληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα) με τον ίδιο τον Γ. Στουρνάρα.

Να υποθέσουμε πως η «ΝΥΤ» είτε ψεύδεται είτε έχει ξεχάσει να κάνει ρεπορτάζ.

Σε κάθε περίπτωση, κάτι η αναφορά των «FT», λίγο το δημοσίευμα της «ΝΥΤ», «σιγοψήνουν» την Αθήνα και δεν αφήνουν την κυβέρνηση να εφησυχάσει. Μάλιστα εάν στα τελευταία δημοσιεύματα προστεθεί η σταθερή πίεση του Ελσίνκι (ίσως του πιστότερου συμμάχου του Βερολίνου, μετά τη Βιέννη) η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί εξηγείται απόλυτα.

Γι' αυτό, όπως υποστηρίζει έμπειρη οικονομική πηγή, η κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε στα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει συντάξει (για να παρουσιάσει στην τρόικα) έναν στοιχειωδώς αξιοπρεπή φάκελο. Μόνο σε αυτή την περίπτωση, ισχυρίζεται η πηγή, δεν θα τεθεί θέμα εκ βάθρων αλλαγών στη λειτουργία του Ταμείου από την επομένη κιόλας των γερμανικών εκλογών, δηλαδή από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Παράγοντες οι οποίοι έχουν γνώση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων υποστηρίζουν ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Υποστηρίζουν δε ότι η πρόταση των «σκληροπυρηνικών» για τη μεταφορά των κρατικών ακινήτων (και όχι μόνο) σε ξεχωριστή εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα εδρεύει στο εξωτερικό και θα διοικείται από στελέχη που θα διορίζουν απ' ευθείας οι δανειστές, είναι ενεργός.

Οι ίδιοι δε παράγοντες επιχειρούν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν. Ο Φινλανδός επίτροπος μπορεί να επιβεβαίωσε την ανάγκη να παραμείνει το πρόγραμμα υπό «ελληνική ιδιοκτησία», ωστόσο υπενθύμισε ότι, όπως αναφέρει και το Μνημόνιο, τον Σεπτέμβριο θα αναζητηθούν διορθωτικές κινήσεις. Δηλαδή είναι στο χέρι της Αθήνας εάν θα συνεχίσει να έχει τον όποιο έλεγχο έχει ακόμη, ή θα της αφαιρεθούν ακόμη και οι λιγοστές εναπομείνασες αρμοδιότητες.

«Αγκάθι» οι μεγάλες καθυστερήσεις, η προχειρότητα, το όλο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα δύο χρόνια λειτουργίας του Ταμείου, ο τρόπος με τον οποίο προωθούνται ορισμένοι διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων, αυτά δίνουν λαβές στους δανειστές. ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «λιμάνια» και «νερά» παραμένουν στο στόχαστρο ξένων που σε ευτελείς αποτιμήσεις θα συζητούσαν την εξαγορά τους.

Ακίνητα υπουργείων

Και ενόσω συντηρείται η εικοτολογία για την... τύχη του ΤΑΙΠΕΔ, οι δανειστές όλο και ζητούν περισσότερα. Για παράδειγμα, ζητείται η ένταξη και νέων περιουσιακών στοιχείων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ενδεικτική η πίεση για να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η ακίνητη περιουσία όλων των υπουργείων. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση θεωρούνται τα υπουργεία Αμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχουν στην κυριότητά τους τεράστια χαρτοφυλάκια ακινήτων.

Για να γίνει δε πιο απτή η (θεωρητική και όχι η αγοραία) αξία της περιουσίας, θυμίζουμε πως μόνο η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που είναι υπό τον έλεγχο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, έχει περιουσία η οποία ξεπερνά τα 28 δισ. ευρώ.

Λεπτομέρεια, ενώ αποκρύπτουν πως σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης είναι δύσκολο να προσελκύσεις σοβαρούς ξένους επενδυτές. Εξαίρεση αποτελούν, όπως έχει δείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία, τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια που θέλουν να αγοράσουν στα χαμηλά ακίνητα-φιλέτα. Και επιπλέον, όπως το «μαρτυρούν» οι αναλυτές της Alpha στο τελευταίο «Οικονομικό Δελτίο» του ομίλου, «για να απογειωθεί, λοιπόν, η οικονομική δραστηριότητα... χρειάζεται μια γενναία απελευθέρωση των χωροταξικών και αδειοδοτικών μηχανισμών».

Δηλαδή, ό,τι υπάρχει με στοιχειώδη χωροταξικό σχεδιασμό και περιβαλλοντική προστασία, να τα κάνουν πακέτο για ταλιροφονιάδες «επενδυτές» εξωτερικού.

Υπενθύμιση: επιπλέον όλο το σχέδιο για τη νέα εταιρεία θυμίζει λίγο την πρόταση Στέφ. Μάνου - Γ. Στουρνάρα και το γερμανικό EURECA (φθινόπωρο 2011, για να μην ξεχνιόμαστε).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΑΙΠΕΔ
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Δημόσια περιουσία
Συνεντεύξεις
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Φράξιες και πράκτορες στο βαλς του πολέμου
Μετανάστες/Εξωτερική πολιτική
Σχέδια επί χάρτου
Αρθρα
Ο πόλεμος ως συνέχεια της πολιτικής
Συνεντεύξεις
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Ρομπέν των Δασών»
Καμία σχέση με του '80 το σημερινό ΠΑΣΟΚ
Βρετανία
Περιστέρια και γεράκια έγιναν μαλλιά κουβάρια
Υπουργείο Οικονομικών
Αμήχανοι μπροστά στα «βουβάλια»
Δημόσια περιουσία
Η δημόσια περιουσία στόχος των δανειστών
ΤΧΣ
Τα έξοδα του ΤΧΣ ζητά ο Κωνσταντινόπουλος
Ανεργία
Νέο ρεκόρ 27,65% στην ανεργία και 64,9% στους νέους!
ΔΗΜΑΡ
Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ υιοθετεί η ΔΗΜΑΡ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανοιγμα στους ανένταχτους με επιτροπές πολιτών
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Μαχητής του φωτός» δήλωσε η Βίκυ Σταμάτη
ΔΟΛ
Κύμα απολύσεων στον ΔΟΛ
Αρθρα/Αναλύσεις
Βγάζουν κέρδος από τον θάνατο των άλλων
Δημοσιεύματα
«Washington Post»: Διστάζουν Αμερικανοί στρατηγοί