Έντυπη Έκδοση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ (ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΗΣ)

Καμία σχέση με του '80 το σημερινό ΠΑΣΟΚ

«Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη είναι όσο ποτέ επίκαιρη. Το τωρινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά σχέση με το σοσιαλισμό»

Στην πατριωτική διάσταση της Σοσιαλιστικής Τάσης αλλά και στο τι τελικά σημαίνει πατριωτισμός σε μια περίοδο που πολλοί τον επικαλούνται, αναφέρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, εκ των ιδρυτών της τάσης, με μεγάλη συνδικαλιστική θητεία και προερχόμενος από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ.

«Το εθνικό συμφέρον έχει ταξικό πρόσημο» «Το εθνικό συμφέρον έχει ταξικό πρόσημο» Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Τσουκαλάς τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του '80 και χαρακτηρίζει πιο επίκαιρη από ποτέ τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

- Κύριε Τσουκαλά, η Σοσιαλιστική Τάση, στην οποία ανήκετε, έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη συγκυρία, σε τι αποσκοπεί η δημιουργία ακόμη μιας τάσης;

«Η Σοσιαλιστική Τάση δεν προέκυψε από "παρθενογένεση", πάντοτε υπήρχε και ήταν διακριτή συλλογικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ με την μορφή του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου. Εξάλλου, η ομοιομορφία και η απόλυτη σύμπτωση των ιδεών και των αντιλήψεων είναι μάλλον αφύσικες καταστάσεις στην πολιτική και στην κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα, που θεωρούν ταμπού την αποκάλυψη των διαφορετικών αντιλήψεων στο εσωτερικό τους».

- Να το θέσω κάπως διαφορετικά καθώς το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό και όλα δείχνουν να είναι ανοιχτά. Με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσατε να έχετε ανοιχτούς διαύλους;

«Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το σοσιαλισμό. Είναι η "κεντρώα" συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι λυπηρό ότι έχει φτάσει στο σημείο να αυτομαστιγώνεται για το σημαντικό κοινωνικό έργο που πρόσφερε τη δεκαετία του 1980 και να θεωρεί ως σημαντική προσφορά του ΠΑΣΟΚ μόνο την ολέθρια για το λαό υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια και το PSI. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ' όλο που δεν είναι υπέρ των αποκλεισμών, δεν είναι δυνατόν να συμμαχήσει με όσους έχουν κηρύξει συνειδητά ολομέτωπο πόλεμο στον κόσμο της εργασίας. Καλούμε όμως κάθε δημοκράτη πολίτη, που βρίσκεται εγκλωβισμένος ακόμη στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ για συναισθηματικούς λόγους. Αυτούς τους θέλουμε συμπολεμιστές...».

- Σε τρεις μέρες συμπληρώνονται 39 χρόνια από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Τι έμεινε ζωντανό από την όντως ιστορική, για την εποχή εκείνη, διακήρυξη;

«Τα αιτήματα για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη και εκδημοκρατισμό που αναδεικνύονται μέσα από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Τα γενέθλια οράματα της 3ης του Σεπτέμβρη μπορεί να παραχαράχτηκαν, δεν χάνουν όμως το νόημά τους. Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι το όχημα που θα φέρει το λαό κυρίαρχο στην εξουσία, θα δώσει αξιοπρέπεια στους Ελληνες, θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία και θα πραγματώσει την κοινωνική απελευθέρωση».

- Η Σοσιαλιστική Τάση προσδιορίζεται πολιτικά με άξονα την πατριωτική και σοσιαλιστική κατεύθυνση. Ολοι, όμως, σήμερα μιλούν για πατριωτισμό. Εσείς τι περιεχόμενο δίνετε στον πατριωτισμό;

«Είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι όλα τα κόμματα όταν μιλούν για πατριωτισμό εννοούν το ίδιο πράγμα. Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον πατριωτισμό της Αριστεράς και στον εθνικισμό της αστικής και της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Ο Ντε Γκολ, η εξέχουσα αυτή ευρωπαϊκή προσωπικότητα και κάθε άλλο παρά αριστερός, είχε πει κάποτε πως "πατριωτισμός είναι πριν απ' όλα η αγάπη για την πατρίδα, εθνικισμός είναι πριν απ' όλα το μίσος για την πατρίδα των άλλων"...

Για εμάς το εθνικό συμφέρον έχει ταξικό πρόσημο, είναι ταυτισμένο με το συμφέρον του λαού, ο δε πατριωτισμός, ο διεθνισμός και η εθνική ανεξαρτησία είναι έννοιες αλληλένδετες και συμπληρωματικές. Πατριωτισμός για μας είναι η διατήρηση της ειρήνης και όχι οι διευκολύνσεις τύπου Σούδας, που καταστρέφουν λαούς.

Ιστορικά σε αυτόν τον τόπο η Αριστερά είναι αυτή που πάντα έκανε το πατριωτικό της καθήκον, ενάντια σε κάθε μορφή εισβολής, εξάρτησης ή καταπάτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Συνεπώς, δεν χαρίζουμε τον πατριωτισμό σε κανέναν ψευδεπίγραφο "πατριώτη"».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: Συνεντεύξεις
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Ρομπέν των Δασών»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Φράξιες και πράκτορες στο βαλς του πολέμου
Μετανάστες/Εξωτερική πολιτική
Σχέδια επί χάρτου
Αρθρα
Ο πόλεμος ως συνέχεια της πολιτικής
Συνεντεύξεις
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Ρομπέν των Δασών»
Καμία σχέση με του '80 το σημερινό ΠΑΣΟΚ
Βρετανία
Περιστέρια και γεράκια έγιναν μαλλιά κουβάρια
Υπουργείο Οικονομικών
Αμήχανοι μπροστά στα «βουβάλια»
Δημόσια περιουσία
Η δημόσια περιουσία στόχος των δανειστών
ΤΧΣ
Τα έξοδα του ΤΧΣ ζητά ο Κωνσταντινόπουλος
Ανεργία
Νέο ρεκόρ 27,65% στην ανεργία και 64,9% στους νέους!
ΔΗΜΑΡ
Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ υιοθετεί η ΔΗΜΑΡ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανοιγμα στους ανένταχτους με επιτροπές πολιτών
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Μαχητής του φωτός» δήλωσε η Βίκυ Σταμάτη
ΔΟΛ
Κύμα απολύσεων στον ΔΟΛ
Αρθρα/Αναλύσεις
Βγάζουν κέρδος από τον θάνατο των άλλων
Δημοσιεύματα
«Washington Post»: Διστάζουν Αμερικανοί στρατηγοί