Έντυπη Έκδοση

Ανοιγμα στους ανένταχτους με επιτροπές πολιτών

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία που, εκτός των εξελίξεων με το χρέος, το νέο γερμανικό δάνειο - Μνημόνιο και των ανοιχτών κοινωνικών μετώπων στην Παιδεία, στην Υγεία και αλλού, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την εμπλοκή της χώρας στη Συρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, αναμένεται να προτάξει την ανατροπή της κυβέρνησης ως μόνη επιλογή ώστε να σταματήσει ο κατήφορος και να δοθεί τέλος στην πολιτική της λιτότητας, ζητώντας εκλογές και θα εκφράσει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί δίπλα στα τμήματα της κοινωνίας που αντιδρούν. Δίνοντας από το βήμα της Κ.Ε. το έναυσμα για αγωνιστικές δράσεις ανάλογες του 2012.

Θα αναφερθεί επίσης στα επερχόμενα μέτρα, εκτιμώντας ότι η επόμενη περίοδος θα είναι πυκνή σε κοινωνικές διεργασίες και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, κάνοντας ειδική αναφορά στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις ευρωεκλογές του 2014. Με ενδιαφέρον, επίσης, αναμένεται η αναφορά του κ. Τσίπρα στο προγραμματικό συνέδριο ή συνδιάσκεψη, καθώς μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο από πλευράς πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας, εκτιμά ότι στο ιδρυτικό συνέδριο δεν υπήρξε εκ των πραγμάτων ικανός χρόνος ώστε να συζητηθούν επαρκώς οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου, που ολοκληρώνεται αύριο, ειδικό βάρος αποκτά και η συζήτηση για το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων εντός του φθινοπώρου, με δεδομένη την πίεση που ασκείται από την Αριστερή Πλατφόρμα, που θέλει ένταση των δράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία ανοιχτών επιτροπών, στις οποίες θα συμμετέχουν φορείς και ανένταχτα πρόσωπα ανεξάρτητα από πολιτικούς χώρους. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μέσα από τις επιτροπές αυτές - αντίστοιχες οργανώνουν ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ - θα κινητοποιηθούν πολίτες που στήριξαν το κόμμα στις εκλογές, αλλά δεν εντάχθηκαν στον κομματικό μηχανισμό. Αλλά και ένας κόσμος που προέρχεται από το συντηρητικό χώρο ή διοχέτευσε την οργή του επιλέγοντας Χρυσή Αυγή στις προηγούμενες εκλογές και τώρα μεταστρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημιουργία λαϊκών επιτροπών συνδέεται αναπόφευκτα με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των συμμαχιών, εκεί δηλαδή που ακόμη δεν έχει γίνει σαφές πώς και από ποιους χώρους θα συγκροτηθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς, καθώς το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας και σε αντιμνημονιακά πρόσωπα από την Κεντροδεξιά συνεχίζει να γνωρίζει αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος..

Παράλληλα, όμως, με αυτά τα ζητήματα, το θέμα της Συρίας, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου -με τις οποίες τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της δυτικής στρατιωτικής επέμβασης-, και τις απρόβλεπτες εξελίξεις στην εύφλεκτη Μέση Ανατολή, μπαίνει κεντρικά στον ΣΥΡΙΖΑ και έπονται ανάλογες με του ΚΚΕ αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Εκλογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Φράξιες και πράκτορες στο βαλς του πολέμου
Μετανάστες/Εξωτερική πολιτική
Σχέδια επί χάρτου
Αρθρα
Ο πόλεμος ως συνέχεια της πολιτικής
Συνεντεύξεις
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Ρομπέν των Δασών»
Καμία σχέση με του '80 το σημερινό ΠΑΣΟΚ
Βρετανία
Περιστέρια και γεράκια έγιναν μαλλιά κουβάρια
Υπουργείο Οικονομικών
Αμήχανοι μπροστά στα «βουβάλια»
Δημόσια περιουσία
Η δημόσια περιουσία στόχος των δανειστών
ΤΧΣ
Τα έξοδα του ΤΧΣ ζητά ο Κωνσταντινόπουλος
Ανεργία
Νέο ρεκόρ 27,65% στην ανεργία και 64,9% στους νέους!
ΔΗΜΑΡ
Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ υιοθετεί η ΔΗΜΑΡ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανοιγμα στους ανένταχτους με επιτροπές πολιτών
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Μαχητής του φωτός» δήλωσε η Βίκυ Σταμάτη
ΔΟΛ
Κύμα απολύσεων στον ΔΟΛ
Αρθρα/Αναλύσεις
Βγάζουν κέρδος από τον θάνατο των άλλων
Δημοσιεύματα
«Washington Post»: Διστάζουν Αμερικανοί στρατηγοί