Έντυπη Έκδοση

Ερευνα για φρικαλεότητες Αυστραλών στο Αφγανιστάν

Για... ακρότητες-θρίλερ στο Αφγανιστάν και συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων «ανεξαρτήτως πώς» κατηγορούνται επίλεκτες αυστραλιανές στρατιωτικές μονάδες, ύστερα από ρεπορτάζ του ενημερωτικού δικτύου της Αυστραλίας ABC, που ισχυρίζεται ότι έκοψαν τα χέρια νεκρού αντάρτη, πιθανόν για να πάρουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, οι μονάδες του αυστραλιανού στρατού, που πολεμούσαν με τις δυνάμεις των ανταρτών στο νότιο τμήμα της Καμπούλ, έκοψαν το χέρι τουλάχιστον ενός αντιπάλου τους και το πήραν μαζί τους πίσω στην αυστραλιανή βάση στο Ταρίν Κοτ. Η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν μάλιστα απόλυτα σύμφωνη με οδηγία που τους δόθηκε, να συμβάλουν δηλαδή «με κάθε τρόπο» στην αποτύπωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και των οπτικών τομογραφιών (eye scan) από κάθε επικεφαλής των ανταρτών.

Η στρατιωτική οργάνωση για θέματα άμυνας της Αυστραλίας ADF διενεργεί ήδη έρευνα σε συνεργασία με τις Εθνικές Δυνάμεις Ασφαλείας (ISAF), καθώς αμφισβητούν αμφότεροι τα στοιχεία του ρεπορτάζ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι στις 28 Απριλίου του 2013 ο στρατός κλήθηκε σε αποστολή εκκαθάρισης. «Οι αστραλιανές μονάδες ενεπλάκησαν σε μια εξαιρετικά σύνθετη, πολύπλοκη και επικίνδυνη μάχη» εξηγεί.

Νωρίς χθες το πρωί ο αρχηγός του αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας Κέβιν Ραντ ερωτήθηκε αν είχε ενημερωθεί για την έρευνα που διενεργείται. Απάντησε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις αυστραλιανές μονάδες άμυνας αλλά και στον επικεφαλής του στρατού που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την υπόθεση. ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

(Πηγές: www.the guardian.com, Le Monde)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν
Αυστραλία
Ερευνες & μελέτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Ο πελαργός του «όχι» έφερε κρίση Τόρις
Ιστορία
Οι ανισότητες διευρύνονται, το ταξίδι συνεχίζεται...
Αφγανιστάν
Ερευνα για φρικαλεότητες Αυστραλών στο Αφγανιστάν