Έντυπη Έκδοση

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΜΕΡΟΝ

Ο πελαργός του «όχι» έφερε κρίση Τόρις

Σε μείζονα κρίση για τη βρετανική κυβέρνηση εξελίσσεται το «όχι» της Βουλής στην πρόταση για επέμβαση στη Συρία. Η εξουσία του πρωθυπουργού Κάμερον τίθεται υπό αμφισβήτηση, ιδίως μετά την ανταρσία 30 βουλευτών του, ενώ τίθενται ερωτήματα για το ρόλο της Βρετανίας στη διεθνή σκηνή και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Χάνει κύρος η κυβέρνηση, «πόντους» παίρνουν οι Εργατικοί και ανοίγει συζήτηση για το ρόλο της Μ. Βρετανίας ως μεγάλης δύναμης. Δεν είναι και λίγα... Χάνει κύρος η κυβέρνηση, «πόντους» παίρνουν οι Εργατικοί και ανοίγει συζήτηση για το ρόλο της Μ. Βρετανίας ως μεγάλης δύναμης. Δεν είναι και λίγα... Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος -φιλοκυβερνητικός και μη- κάνει λόγο για ταπείνωση του Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ οι πολιτικοί αναλυτές δεν έχουν καταλήξει ακόμη πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας Βρετανός πρωθυπουργός ηττήθηκε στη Βουλή σε ψηφοφορία για πόλεμο ή ειρήνη. Το βέβαιο είναι ότι η ήττα του Κάμερον τη νύχτα της Πέμπτης είναι ένα γεγονός άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.

Η καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της αρνητικής ψήφου των Εργατικών, αλλά και 9 Φιλελευθέρων (κυβερνητικοί εταίροι του Κάμερον) και -το κυριότερο- 30 Τόρις. Η επόμενη ημέρα βρήκε τον πρωθυπουργό όχι μόνο να μην έχει τον έλεγχο της εξωτερικής του πολιτικής, αλλά και να κατηγορείται από υπουργούς του ότι δεν έπιασε το σφυγμό του κόμματος και παρερμήνευσε τη διάθεση των βουλευτών. Επιπλέον, η κοινοβουλευτική αναμέτρηση ανέδειξε θριαμβευτή τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ και ανέβασε τις πολιτικές του μετοχές, που είχαν σημειώσει πτώση λόγω της εσωκομματικής του αμιφσβήτησης.

Ισχυρές σχέσεις

Η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε χθες ότι θα καταπολεμήσει οποιαδήποτε απόπειρα για πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι οι «αντάρτες» διαφώνησαν μόνο με την πρόταση για τη Συρία, αλλά στηρίζουν τον πρωθυπουργό σε όλα τα άλλα ζητήματα. Η κυβερνητική πικρία ήταν ωστόσο έκδηλη. Ο υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε στο BBC ότι η απουσία της Βρετανίας από τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Συρία θα προκαλέσει αναπόφευκτα ένταση στην ειδική σχέση Λονδίνου - Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σχέση των δύο χωρών είναι πολύ παλιά και πολυεπίπεδη και ως εκ τούτου ανθεκτική, παραδέχτηκε ωστόσο ότι το βρετανικό «όχι» θα πυροδοτήσει τη συζήτηση για το εάν η Βρετανία εξακολουθεί σήμερα να έχει τη βούληση να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κόσμο. Ο ίδιος ο Κάμερον δεσμεύτηκε να σεβαστεί την επιθυμία του Κοινοβουλίου και αναμένεται να προσπαθήσει να διασώσει το πολιτικό του κύρος εστιάζοντας στη βελτίωση της οικονομίας.

(Πηγές: www.bbc.co.uk, www.guardian.co.uk, Ass. Press, AFP, ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Συρία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Ο πελαργός του «όχι» έφερε κρίση Τόρις
Ιστορία
Οι ανισότητες διευρύνονται, το ταξίδι συνεχίζεται...
Αφγανιστάν
Ερευνα για φρικαλεότητες Αυστραλών στο Αφγανιστάν