Έντυπη Έκδοση

50ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Οι ανισότητες διευρύνονται, το ταξίδι συνεχίζεται...

Με την απασχόληση, το δικαίωμα ψήφου και την καταπολέμηση της βίας να περνούν σαν κινούμενη εικόνα στο φόντο, χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος πριν από λίγες μέρες στη μεγαλειώδη συγκέντρωση για την 50ή επέτειο από την εκφώνηση της ιστορικής ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άκουσαν την Τετάρτη τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να επιχειρεί ψύχραιμα να εμπνεύσει το όραμα που θα πάει το δικό τους όνειρο παραπέρα.

Μετά τους σκληρούς αγώνες κατά των φυλετικών διακρίσεων -και όχι μόνο- με τίμημα την ίδια του τη ζωή, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ συνεχίζει να εμπνέει. Χιλιάδες άνθρωποι, με αφορμή την επέτειο, διαδήλωσαν για την προώθηση των δικαιωμάτων ψήφου, την εργασία και την καταπολέμιση της βίας Μετά τους σκληρούς αγώνες κατά των φυλετικών διακρίσεων -και όχι μόνο- με τίμημα την ίδια του τη ζωή, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ συνεχίζει να εμπνέει. Χιλιάδες άνθρωποι, με αφορμή την επέτειο, διαδήλωσαν για την προώθηση των δικαιωμάτων ψήφου, την εργασία και την καταπολέμιση της βίας Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνέδεσε τον αγώνα για εξομάλυνση των οικονομικών ανισοτήτων με τους στόχους που είχαν θέσει όσοι μετείχαν στην εμβληματική ειρηνική πορεία του 1963, στην Ουάσιγκτον.

Η τελετή

Στις 15.00 μετά το μεσημέρι τοπική ώρα (22.00 ελληνική) οι καμπάνες ήχησαν και στο Μνημείο Λίνκολν ξεκίνησε η ομιλία του σημερινού προέδρου, την ίδια ακριβώς ώρα που πριν από μισόν αιώνα ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ανέβαινε στο βήμα λέγοντας «Εχω ένα όνειρο»... Εκείνη η ομιλία είχε κλείσει με τη φράση «αφήστε την ελευθερία να ηχήσει».

Διαβεβαιώνοντας ότι οι θυσίες του αγωνιστή για τις πολιτικές ελευθερίες και των συνοδοιπόρων του στην «πορεία προς την Ουάσιγκτον» με στόχο την εξάλειψη των φυλετικών ανισοτήτων, δεν έγιναν μάταια, ο Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στους ανωνύμους, που με επιμονή έδωσαν για χρόνια μάχες για τα πολιτικά δικαιώματα.

Ο Ομπάμα στην ομιλία του είπε κάποιες αλήθειες, αλλά απέκρυψε άλλες... Ο Ομπάμα στην ομιλία του είπε κάποιες αλήθειες, αλλά απέκρυψε άλλες... «Επειδή πήραν μέρος σε εκείνη την πορεία, η Αμερική έγινε πιο ελεύθερη και πιο δίκαιη» τόνισε εν μέσω επευφημιών, επαινώντας όλους μαζί και καθέναν χωριστά από εκείνους που συνέβαλαν ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι μια χώρα «που τα παιδιά μας θεωρούν δεδομένη», στην οποία άνθρωποι από διαφορετικές φυλές ζουν και δημιουργούν ελεύθερα στη δημόσια και ιδιωτική τους ζωή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι «το μέτρο για την πρόοδο που έβαλαν όσοι έλαβαν μέρος στην ιστορική πορεία πριν από 50 χρόνια, δεν ήταν μόνο πόσο περισσότεροι μαύροι θα μπουν στους κόλπους των εκατομμυριούχων» αλλά πώς, στη χώρα αυτή, θα γίνουν αποδεκτοί όλοι όσοι έχουν τη διάθεση να δουλέψουν και να δημιουργήσουν, ανεξαρτήτως φυλής, στους κόλπους της μεσαίας τάξης.

«Για να κερδίσουμε τη μάχη, για να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα - αυτό παραμένει το κύριο και διαρκώς επιχειρούμενο μέλημά μας», είπε.

Εχοντας στο... δισάκι του τις έντονες αντιπαραθέσεις με τους Ρεπουμπλικανούς, στο Κογκρέσο, για την οικονομική του πολιτική, επέκρινε «εδραιωμένα συμφέροντα» και «εκλεγμένους αξιωματούχους που θεωρούν σκόπιμο να εφαρμόζουν παλιές πολιτικές τακτικές καλλιεργώντας το διχασμό».

Οχι μνημόσυνο

Μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που παρακολούθησαν την ομιλία του Αμερικανού προέδρου βρίσκονταν μέλη της οικογένειας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο γερουσιαστής της Τζόρτζια, Τζον Λούις, τελευταίος επιζών εκ των ομιλητών το 1963 κι ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος για τις πολιτικές ελευθερίες, που είχε διοργανώσει την πορεία προς την Ουάσιγκτον.

Με την ομιλία του Ομπάμα ολοκληρώνονται οι εορτασμοί για την επέτειο από τα πενήντα χρόνια από το λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που διήρκεσαν περισσότερο από μία εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο των εορτασμών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο μια πορεία στην οποία πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι με αίτημα την ανάληψη δράσης για την προώθηση των δικαιωμάτων ψήφου, την εργασία και την καταπολέμηση της βίας.

«Δεν είναι ώρα για μνημόσυνα σε πνεύμα νοσταλγίας ούτε για εορτασμούς στους οποίους θα αυτοσυγχαιρόμαστε», είπε το Σάββατο ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Γ', ο μεγαλύτερος από τους γιους της μεγάλης προσωπικότητας. «Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ταξίδι δεν τελείωσε. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Στην ομιλία της Τετάρτης, ο Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να κρατήσει κατά το δυνατόν χαμηλούς τόνους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν συγκρίσεις με την ιστορική ομιλία του Κινγκ. Βεβαίως, το κεντρικό μήνυμα ήταν πως απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και σε καμία περίπτωση εφησυχασμός.

Η εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων που μεγεθύνθηκαν λόγω της κρίσης και η προστασία της μεσαίας αλλά και της χαμηλότερης οικονομικά τάξης είναι δύο άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η πολιτική Ομπάμα τα πέντε χρόνια της προεδρίας του.

Αλήθειες και σιωπές

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Αφροαμερικανοί βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με τον μέσο όρο των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ανεργία και την υποχώρηση των οικονομικών τους δεδομένων να είναι κομμάτι της σύγχρονης πραγματικότητας.

Μάλιστα ο πρόεδρος Ομπάμα προκάλεσε αίσθηση αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι κοινωνικές ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να διευρύνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αμηχανία προκάλεσε και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην ομιλία του για τις εξελίξεις στη Συρία.

Πριν τον Ομπάμα λόγους είχαν απευθύνει οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και Μπιλ Κλίντον.

(ΠΗΓΕΣ: BBC-REUTERS-ASS. PRESS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Ο πελαργός του «όχι» έφερε κρίση Τόρις
Ιστορία
Οι ανισότητες διευρύνονται, το ταξίδι συνεχίζεται...
Αφγανιστάν
Ερευνα για φρικαλεότητες Αυστραλών στο Αφγανιστάν