Έντυπη Έκδοση

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΓΗΤΟ

Τα φαστ φουντ των φτωχών

Η οικονομική κρίση, εκτός από τις συνθήκες διαβίωσης, έχει μεταβάλει και τις διατροφικές συνήθειες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.

Η φτήνια τρώει τον παρά ή, επιστημονικότερα, κέρδος μέσω μεγάλης κατανάλωσης Η φτήνια τρώει τον παρά ή, επιστημονικότερα, κέρδος μέσω μεγάλης κατανάλωσης Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να τιθασεύσουν την πείνα τους με όσο λιγότερα χρήματα γίνεται. Ανεργοι, φοιτητές, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι είναι τα θύματα της νέας τάσης στο χώρο της εστίασης. Καταστήματα που πωλούν πρόχειρο φαγητό και καφέ στο χέρι ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά.

Το φαινόμενο

Τα πρώτα ταχυφαγεία με τα 70 λεπτά άνοιξαν πριν από ένα χρόνο. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας τους γνώρισαν την αποδοχή από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως από νέους και ανέργους. Τα περισσότερα από αυτά τα μαγαζιά λειτουργούν με βάρδιες όλο το 24ωρο σε καθημερινή βάση. Κάποια ανήκουν σε αλυσίδες καταστημάτων και κάποια άλλα όχι. Στόχος τους η μεγάλη κατανάλωση μέσω των χαμηλών τιμών.

«Παλαιότερα τέτοια μαγαζιά θα τα απαξίωναν. Τώρα όμως όλο και περισσότεροι συρρέουν σ' αυτά» μας είπε ο Κώστας, που εδώ και 10 μήνες έχει κατάστημα στην Καλλιθέα. Και πράγματι έτσι είναι. Εάν κάποιος περάσει από ένα τέτοιο μαγαζί το πρωί ή το βραδάκι, θα δει ολόκληρες παρέες να κάθονται στα λιγοστά τραπεζάκια ή όρθιοι και να πίνουν τον καφέ τους.

Τα περισσότερα καταστήματα δεν έχουν καν κλείσει χρόνο. Ξεκίνησαν πουλώντας καφέ και χοτ-ντογκ και στη συνέχεια άρχισαν να πουλάνε φυσικούς χυμούς, αναψυκτικά και αρτοσκευάσματα. «Ο κόσμος έρχεται κυρίως για τους καφέδες», λέει ο ιδιοκτήτης του ταχυφαγείου στην οδό Υμηττού στο Παγκράτι. Ο ίδιος έχει το μαγαζί περί τον ένα χρόνο.

Πάντως αρκετοί είναι αυτοί που δυσπιστούν για την ποιότητα των χοτ-ντογκ σε συνάρτηση με την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πώλησής τους. Ιδιαίτερα και μετά το «σκάνδαλο» που ξέσπασε τον περασμένο Μάρτη σχετικά με την εύρεση αλογίσιου κρέατος σε ταχυφαγεία, πολλοί θεωρούν πως σ' αυτά τα μαγαζιά τα τρόφιμα είναι χαμηλής ποιότητας.

Ο φόβος αυτός όμως φαντάζει παράλογος, καθώς το κόστος παραγωγής ενός χοτ-ντογκ είναι ιδιαίτερα χαμηλό και γι' αυτό οι καταστηματάρχες το πωλούν τόσο φθηνά, στοχεύοντας έτσι στην κατανάλωση.

Στην καλή ποιότητα των προϊόντων φέρεται να συμφωνούν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων. «Τα προϊόντα μας είναι πρώτης ποιότητας. Συνεργαζόμαστε με γνωστές εταιρείες του χώρου και για τα λουκάνικα και για τους καφέδες» λέει ο Γιώργος, που έχει κατάστημα εδώ και πέντε μήνες στον Νέο Κόσμο. Τα ίδια και οι θαμώνες. «Δεν με απασχολεί η ποιότητα του φαγητού. Το ίδιο ακριβώς μπορώ να φάω και σε ένα τυροπιτάδικο. Εδώ όμως το παίρνω και φεύγω. Αρα, το πληρώνω και λιγότερο», λέει ο 25χρονος Αλέξανδρος.

Ανάγκη, όχι μόδα

Μαγαζιά σαν αυτά άνοιξαν από την ανάγκη του κόσμου να τρέφεται και να πίνει τον καφέ του σε χαμηλές τιμές.

Πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα και σύμφωνα με όσα μας είπαν οι καταστηματάρχες, αυτά τα μαγαζιά ήρθαν να μείνουν και θα συνεχίσουν να «φυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια μέσα στους προσεχείς μήνες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Θέματα καταναλωτή
Υγεία & Διατροφή
Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες
Κοινωνικά θέματα
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Στη μόρφωση οι έχοντες, οι άλλοι παρακάτω
Από τις φυλακές στο πανεπιστήμιο
Εγγραφές φοιτητών από 11 Σεπτεμβρίου
Αντίθετη η ΠΟΣΔΕΠ στο νομοσχέδιο
ΑΕΙ-ΤΕΙ Βάσεις 2013
Κοινωνικά θέματα
Τα φαστ φουντ των φτωχών
Υπουργείο Υγείας
Λίστα «ύποπτων» γιατρών στο ΣΔΟΕ από τον Αδωνι
ΔΕΗ
«Η ΔΕΗ μάς χρωστάει»
ΕΤΑΕΑ
Τρύπα 11 εκατ., ερωτήματα για το «Ταμείο Μολυβιάτη»
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Νοθευμένα κρασιά από τη Βουλγαρία
Αυθαίρετα
Νομιμοποιήσεις σε έξι βήματα
Περιβάλλον & οικολογία
Το κλίμα αλλάζει, να αλλάξουμε κι εμείς
Ανθρώπινα
Ανετη «πρόσβαση» στο φυσικό περιβάλλον
Κρίσεις κρίσης
Εκπαιδευτικοί
Οι αποσπάσεις 327 εκπαιδευτικών
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ονειρεύονταν Ευρώπη, ξύπνησαν δουλοπάροικοι στα Μέγαρα