Έντυπη Έκδοση

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΞΑΝΑΒΡΗΚΕ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΖΗΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

«Η ΔΕΗ μάς χρωστάει»

Τη μαγεία της Σαντορίνης θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν και τον Σεπτέμβριο οι τουρίστες απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, καθιστώντας τη πρώτο προορισμό στις αφίξεις.

Συγκεκριμένες ενέργειες για να μην ξαναϋπάρξουν προβλήματα περιμένει από ΔΕΗ και πολιτεία ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος-Αναστάσιος Ζώρζος Συγκεκριμένες ενέργειες για να μην ξαναϋπάρξουν προβλήματα περιμένει από ΔΕΗ και πολιτεία ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος-Αναστάσιος Ζώρζος Το νησί της καλντέρας και του ηφαιστείου, μετά το ατύχημα με το πολυήμερο μπλακ άουτ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ μέσα στον Αύγουστο, όχι μόνο επανήλθε στους ρυθμούς του, αλλά σχεδιάζει και τα επόμενα βήματα για τη νέα τουριστική χρονιά. «Οι πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που ταλαιπώρησαν το νησί και τους επισκέπτες του το Δεκαπενταύγουστο, ανήκουν πλέον στο παρελθόν» μας λέει ο δήμαρχος Νίκος-Αναστάσιος Ζώρζος.

«Για το ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπως και για κάθε ατύχημα, υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες, προσωπικές ή συλλογικές, θα καταλογισθούν από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Για μας, για τη Σαντορίνη, η ΔΕΗ όφειλε να έχει μεριμνήσει ώστε να μη συμβεί το ατύχημα και οι συνέπειές του. Είναι προφανές ότι για τις συνέπειες του ατυχήματος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πολυεπίπεδες για τη Σαντορίνη συνολικά, θα πρέπει υπάρξουν συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες εκ μέρους της ΔΕΗ και της πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπισθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Κλιμάκιο του δήμου με επικεφαλής το δήμαρχο επισκέφθηκε πολλές φορές την Αθήνα, τα αρμόδια υπουργεία και τη ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλίσει εφεξής τη συνεχή και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασίας, που να συνυπολογίζει την αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των επόμενων χρόνων.

Οι ζημιές

«Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση» προσθέτει ο δήμαρχος Θήρας, «προκάλεσαν ζημιές σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων -και οικονομικές και στην ίδια τους τη φήμη και την αξιοπιστία τους- και είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοηθεί ούτε και να ξεχασθεί. Για να φθάσει η Σαντορίνη σήμερα να είναι ο πλέον προβεβλημένος τουριστικός προορισμός της χώρας, οι επιχειρηματίες της επένδυσαν σημαντικά ποσά και έδωσαν την ψυχή τους για να δημιουργήσουν υποδομές και επιχειρήσεις και να προβάλουν το νησί. Η εικόνα της Σαντορίνης υπέστη όμως και συνολική φθορά και αυτός που την προκάλεσε, δηλαδή η ΔΕΗ, οφείλει να συμβάλει στην αποκατάστασή της. Ελπίζουμε να το πράξει. Πρέπει να το πράξει. Είναι μια υπόθεση που θα χρειαστεί χρόνο, χρήματα και επιμονή. Η πολιτεία δήλωσε ότι θα σταθεί αρωγός. Τα γεγονότα θα επιβεβαιώσουν τις πραγματικές προθέσεις της και τη συνέπεια ή μη λόγων και πράξεων».

Με τις εικόνες των κρουαζιερόπλοιων να δένουν ανοιχτά από τα Φηρά και τους εκατοντάδες τουρίστες να αποβιβάζονται στο νησί, με το τελεφερίκ και τα γαϊδουράκια να τους μεταφέρουν ακούραστα, η τουριστική ζωή κινείται σε γλυκούς ρυθμούς λίγο πριν από το φθινόπωρο. «Η Σαντορίνη είναι ωραία όλο το χρόνο» προσθέτει ο αντιδήμαρχος Μάρκος Καφούρος. «Οι αρχαιολογικοί χώροι, το Ακρωτήρι, οι παραλίες και τα γύρω νησιά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό του αποκαλόκαιρου. Αξίζει να το απολαύσετε, η φιλοξενία θα είναι υπέροχη. Οι θηραϊκοί αμπελώνες, που αυτές τις μέρες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του τρύγου, τα οινοποιεία με τα κρασιά μας, τα τοπικά προϊόντα, τα ντοματίνια, τα κολοκύθια, οι μελιτζάνες. Μη ξεχνάμε πως από τη συγκαλλιέργεια της φάβας με το αμπέλι, ο Σαντορινιός αγρότης καταφέρνει αφ' ενός να αυξήσει το εισόδημά του κατά 80%, αφ' ετέρου να παράγει και εισάγει στην αγορά ένα μοναδικό προϊόν που γρήγορα γίνεται περιζήτητο, χάριν της υψηλής διαιτητικής του αξίας και της μοναδικής γεύσης του»

Μη ξεχνάμε πως εκτός από τον τουρισμό στη Σαντορίνη, στα 75.000 στρέμματα της συνολικής επιφάνειας καλλιεργούνται σήμερα 13.000 στρέμματα αμπελώνων, όπου διασώζονται περίπου 30 σπάνιες γηγενείς ποικιλίες, 2.000 στρέμματα σιτηρών (κυρίως κριθάρι), 2.500 στρέμματα φάβας Σαντορίνης, 1.500 στρέμματα κηπευτικών, μεταξύ των οποίων 650 στρέμματα τοματάκι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΕΗ
Νησιωτική Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Στη μόρφωση οι έχοντες, οι άλλοι παρακάτω
Από τις φυλακές στο πανεπιστήμιο
Εγγραφές φοιτητών από 11 Σεπτεμβρίου
Αντίθετη η ΠΟΣΔΕΠ στο νομοσχέδιο
ΑΕΙ-ΤΕΙ Βάσεις 2013
Κοινωνικά θέματα
Τα φαστ φουντ των φτωχών
Υπουργείο Υγείας
Λίστα «ύποπτων» γιατρών στο ΣΔΟΕ από τον Αδωνι
ΔΕΗ
«Η ΔΕΗ μάς χρωστάει»
ΕΤΑΕΑ
Τρύπα 11 εκατ., ερωτήματα για το «Ταμείο Μολυβιάτη»
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Νοθευμένα κρασιά από τη Βουλγαρία
Αυθαίρετα
Νομιμοποιήσεις σε έξι βήματα
Περιβάλλον & οικολογία
Το κλίμα αλλάζει, να αλλάξουμε κι εμείς
Ανθρώπινα
Ανετη «πρόσβαση» στο φυσικό περιβάλλον
Κρίσεις κρίσης
Εκπαιδευτικοί
Οι αποσπάσεις 327 εκπαιδευτικών
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ονειρεύονταν Ευρώπη, ξύπνησαν δουλοπάροικοι στα Μέγαρα