Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Τρύπα 11 εκατ., ερωτήματα για το «Ταμείο Μολυβιάτη»

Δύο μεγάλα ερωτήματα για τη διαχείριση συνολικά 38 εκατομμυρίων του πρώην «Ταμείου Μολυβιάτη», μετά την παραίτηση του ίδιου του Πέτρου Μολυβιάτη από την προεδρία τον Οκτώβριο του 2009, προκύπτουν από την επαναφορά στην επικαιρότητα του πορίσματος της κοινοβουλευτικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Μεγάλη η απόγνωση μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία, ελάχιστη η στήριξη Μεγάλη η απόγνωση μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία, ελάχιστη η στήριξη Τα ερωτήματα αυτά γεννούν και πολιτικά ζητήματα, τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου την περίοδο 2010-2011 όσο και για τη στάση της σημερινής κυβέρνησης, ενώ ο κ. Μολυβιάτης αφήνει αιχμές για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης, δηλώνοντας στην «Ε» πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι συνέβη μετά την παραίτησή του.

Η συζήτηση αυτή, που παραμένει ανοιχτή, φέρνει πολιτικά συννεφάκια στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, αλλά και εσωτερικό θέμα στη Ν.Δ. Οι καραμανλικοί θεωρούν ότι το πόρισμα της Επιτροπής δημιουργεί ερωτηματικά για αδιαφορία -το λιγότερο- της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια επειδή ο κ. Στουρνάρας στην απάντησή του δεν διαχώρισε σαφώς τη διαχείριση του ίδιου του κ. Μολυβιάτη από τους χειρισμούς που έγιναν μετά την παραίτησή του, με αποτέλεσμα να ακούγεται για απώλεια χρημάτων από το «Ταμείο Μολυβιάτη», χωρίς να αντιδρά η κυβέρνηση Σαμαρά.

Τα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι τα εξής:

Πρώτον, τι ακριβώς έγινε στο διάστημα που μεσολάβησε από την παραίτηση του κ. Μολυβιάτη από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), όταν τον Οκτώβριο του 2009 η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές, μέχρι την κατάργηση του Ταμείου στο τέλος του 2010. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μολυβιάτης άφησε στο Ταμείο 131 εκατ. 700 χιλιάδες ευρώ, όταν το ΕΤΑΕΑ καταργήθηκε ο λογαριασμός της Διεύθυνσης 24 του υπουργείου Οικονομικών πιστώθηκε συνολικά με 120 εκατ. 400 χιλιάδες ευρώ (περίπου 118 εκατ. υπόλοιπο από το καταργηθέν ΕΤΑΕΑ και περίπου 2 εκατ. τόκους).

Στο χρονικό κενό δηλαδή μεταξύ της παραίτησης του κ. Μολυβιάτη στις 8 Οκτωβρίου 2009 και της κατάργησης του ΕΤΑΕΑ στις 31 Δεκεμβρίου 2010 «χάθηκαν» περίπου 11 εκατ. ευρώ. Ερώτηση για την τύχη αυτών των χρημάτων είχε καταθέσει το 2011 ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης, στον οποίο ο τότε υπουργός Οικονομικών και σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε απαντήσει για την τύχη μόνο 838.836 ευρώ, που διατέθηκαν στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Δεύτερον, με ποια ακριβώς κριτήρια διατέθηκαν τα εναπομείναντα κονδύλια από τη μεταφορά τους στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αλλά και γιατί μεταφέρθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου μετά το 2010 «χύμα» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα -όπως τονίζει το πόρισμα της Επιτροπής- να υπαχθούν και αυτά τα χρήματα στους περιορισμούς που έθεσε η τρόικα το καλοκαίρι του 2011 γενικά για τις δημόσιες επενδύσεις. Και αυτό κατ' εφαρμογήν του πρώτου Μνημονίου, το οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε υπογράψει ήδη το 2010.

Η «γκάφα» αυτή είχε αποκαλυφθεί με αφορμή προφορική ερώτηση της τότε βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου τον Σεπτέμβριο του 2011. Μόνο έπειτα από πιέσεις που έφθασαν μέχρι την κατάθεση μήνυσης από το βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. Γιώργο Κοντογιάννη δημιουργήθηκε ειδικός λογαριασμός, στον οποίο κατατέθηκαν τα εναπομείναντα κονδύλια, ώστε να είναι διαθέσιμα για έργα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Πώς διατέθηκαν όμως τα χρήματα από τη στιγμή που μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα, που στο λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων Νο 2341103053 απομένουν 92 εκατ. 700 χιλιάδες ευρώ;

Οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Στουρνάρας τόσο στην πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε παλαιότερη ερώτηση του κ. Κοντογιάννη για την τύχη 27 εκατ. 686 χιλιάδων ευρώ από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2013, αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα ως προς το εάν δόθηκαν χρήματα σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί από την πύρινη τραγωδία του 2007 και για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των έργων.

Ο κ. Κοντογιάννης την περασμένη Τρίτη επανήλθε με νέα ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα, ζητώντας λεπτομέρειες ως προς το εάν έγινε δίκαιη διάθεση των κονδυλίων μετά την κατάργηση του Ταμείου, αλλά και τι απέγιναν τα 11 δισ. που αγνοούνται από τη στιγμή που παραιτήθηκε ο κ.Μολυβιάτης μέχρι την κατάργηση του Ταμείου.

Σημειωτέον ότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα από αυτούς τους 14 μήνες το ΕΤΑΕΑ ήταν «ακέφαλο», καθώς δεν είχε οριστεί διάδοχος του κ. Μολυβιάτη, συνεπώς τα χρήματα «λίμναζαν» στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς τυπικά δεν μπορούσαν να διατεθούν χωρίς την υπογραφή του προέδρου του Ταμείου. Επίσης από τη στιγμή που τοποθετήθηκαν τα εναπομείναντα κονδύλια σε ειδικό λογαριασμό από το υπουργείο Οικονομικών, θεωρητικώς δεν μπορούσε να γίνει λαθροχειρία, καθώς θα επρόκειτο για κακουργηματική πράξη.

«Δεν γνωρίζω τι έγινε μετά την παραίτησή μου»

«Σας παραπέμπω στο πόρισμα, το οποίο στη σελίδα 102 αναφέρει ότι κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το ΕΤΑΕΑ παρείχε με διαφανείς διαδικασίες και άνευ γραφειοκρατικών περιορισμών και καθυστερήσεων τα χρήματα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Είναι ενδεικτικό -συνεχίζει το πόρισμα- ότι περί τα μισά από τα χρήματα του Ταμείου δόθηκαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του. Το τι συνέβη μετά την παραίτησή μου, δεν μπορώ να το γνωρίζω», είπε ειδικότερα στην «Ε» ο πρώην υπουργός.

«Κόλαση οι καμένες περιοχές»

Στη σελ. 133 του πορίσματος σχετικά με το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής αναφέρονται μετρήσεις θερμοκρασίας, που διενεργήθηκαν σε καμένες και άκαυτες περιοχές τέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμαλιάδας, ένα χρόνο μετά την καταστροφή. Συγκρίθηκαν οι υψηλότερες τιμές μέσης θερμοκρασίας και παρ' όλο που οι περιοχές βρίσκονταν δίπλα δίπλα η διαφορά μεταξύ καμένης και άκαυτης έφθανε τους 20,3 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία στην καμένη έκταση το καλοκαίρι άγγιζε τους 59,2 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν.

Στη σελ. 139 του πορίσματος κατατίθεται η πρόταση της κ. Γεωργοπούλου-Σαλτάρη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητηθεί απολογισμός της επένδυσης του ποσού που είχε δοθεί τότε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου με μία επιταγή ύψους 1.200.000 ευρώ, που ισοδυναμούσε με το ένα τρίτο της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2007, καθώς αυτό το ποσό δεν αναφέρεται πού ακριβώς επενδύθηκε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματοδότηση
Πολιτικά κόμματα
Πυρκαγιές
Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Στη μόρφωση οι έχοντες, οι άλλοι παρακάτω
Από τις φυλακές στο πανεπιστήμιο
Εγγραφές φοιτητών από 11 Σεπτεμβρίου
Αντίθετη η ΠΟΣΔΕΠ στο νομοσχέδιο
ΑΕΙ-ΤΕΙ Βάσεις 2013
Κοινωνικά θέματα
Τα φαστ φουντ των φτωχών
Υπουργείο Υγείας
Λίστα «ύποπτων» γιατρών στο ΣΔΟΕ από τον Αδωνι
ΔΕΗ
«Η ΔΕΗ μάς χρωστάει»
ΕΤΑΕΑ
Τρύπα 11 εκατ., ερωτήματα για το «Ταμείο Μολυβιάτη»
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Νοθευμένα κρασιά από τη Βουλγαρία
Αυθαίρετα
Νομιμοποιήσεις σε έξι βήματα
Περιβάλλον & οικολογία
Το κλίμα αλλάζει, να αλλάξουμε κι εμείς
Ανθρώπινα
Ανετη «πρόσβαση» στο φυσικό περιβάλλον
Κρίσεις κρίσης
Εκπαιδευτικοί
Οι αποσπάσεις 327 εκπαιδευτικών
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ονειρεύονταν Ευρώπη, ξύπνησαν δουλοπάροικοι στα Μέγαρα