Έντυπη Έκδοση

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Νομιμοποιήσεις σε έξι βήματα

Τα έξι βήματα, από την αρχική υποβολή της δήλωσης μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού νομιμοποίησης, όπως επίσης τις προθεσμίες πληρωμής, τις εκπτώσεις αλλά και προσαυξήσεις προστίμων, που ισχύουν κατά περίπτωση, προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία ενεργοποιείται ο νέος νόμος (ν.4178/2013) για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με την απόφαση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, και επίσημα πλέον ο νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων αρχίζει από μεθαύριο Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει συνολικά 18 μήνες, έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Το ΥΠΕΚΑ καλεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους είτε πολεοδομικές υπερβάσεις, υποβάλλοντας δήλωση για πρώτη φορά. Επίσης το ΥΠΕΚΑ καλεί να ενταχθούν στο νέο νόμο και οι 562.263 ιδιοκτήτες που υπέβαλαν δηλώσεις με τον προηγούμενο «νόμο Παπακωνσταντίνου» (ν. 4014/2011), ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός, για να «θωρακιστούν» από δικαστικές προσφυγές. Από αυτούς οι 172.572 ιδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν παράβολο θα υποβάλουν ολόκληρο το φάκελο από την αρχή.

Στόχος έσοδα 5 δισ.

Η νέα επιχείρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει εισπρακτικό στόχο να συγκεντρωθούν στα κρατικά ταμεία άνω των 5 δισ. ευρώ από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων. Προβλέπεται νομιμοποίηση παλαιών κτισμάτων προ του 1975 με 500 ευρώ και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις άλλες κατηγορίες αυθαιρέτων. Επίσης ισχύουν εκπτώσεις και πολλές, έως 102, δόσεις για όσους σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετό τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του νόμου.

Τα έξι βήματα που προβλέπει η υπουργική απόφαση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου έχουν ως εξής:

1 Υποβολή δήλωσης από εξουσιοδοτημένο μηχανικό στο πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στη δήλωση καταγράφονται γενική περιγραφή και τα στοιχεία του ακινήτου (διεύθυνση, δήμος, γεωγραφικές συντεταγμένες), πλήρη στοιχεία των ιδιοκτητών (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και ΑΦΜ), καθώς και η καταγραφή των εντασσόμενων παραβάσεων.

2 Δήλωση τρόπου πληρωμής του ενιαίου ειδικού προστίμου. Το αίτημα αυτό θεωρείται δήλωση πρόθεσης υπαγωγής του αυθαιρέτου και ελέγχεται ως προς την αλήθεια των δηλούμενων στοιχείων. Το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ εκδίδει κωδικούς πληρωμής που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την πληρωμή του παραβόλου και του ποσοστού ανταπόδοσης.

3 Πληρωμή του παραβόλου υπαγωγής στο νόμο. Διαπιστώνεται αυτόματα με τη διαβίβαση ηλεκτρονικών αρχείων από τα συμβεβλημένα τραπεζικά ιδρύματα πληρωμών. Εφ' όσον εξοφληθούν το παράβολο και το ποσοστό ανταπόδοσης, η δήλωση αποκτά αριθμό πρωτοκόλλου και κωδικούς πληρωμής του προστίμου. Ως ημερομηνία υπαγωγής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία καταβολής του παραβόλου. Επιτρέπεται στον εξουσιοδοτούμενο μηχανικό και στον ιδιοκτήτη η ενημέρωση για την πορεία της υπαγωγής στη ρύθμιση έως και την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το πληροφοριακό σύστημα ενημερώνεται αυτόματα για την πληρωμή των δόσεων ή την εφάπαξ εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου.

4 Υποβολή δικαιολογητικών. Ο μηχανικός υποχρεούται μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την πληρωμή του παραβόλου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Επισυνάπτονται αντίγραφα των σχεδίων, που φέρουν υπογραφή και σφραγίδα μηχανικού, στα οποία αναγράφεται ο ηλεκτρονικός κωδικός της δήλωσης. Εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως βεβαίωση υπαγωγής στο νόμο, που είναι απαραίτητη για μεταβιβάσεις και δικαιοπραξίες επί του ακινήτου.

5 Εκδοση βεβαίωσης νομιμοποίησης. Με την εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, εφ' όσον υποβληθεί ηλεκτρονικά δήλωση του εξουσιοδοτημένου μηχανικού ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα δικαιολογητικά και τις μελέτες και θα τα υποβάλει ηλεκτρονικά στην ανωτέρω προθεσμία, εκδίδεται η ειδική βεβαίωση.

6 Μεταβιβάσεις δηλωμένων αυθαιρέτων. Στα δικαιολογητικά στοιχεία και σχέδια που παραδίδει ο αρμόδιος μηχανικός στον ιδιοκτήτη, προσαρτώνται στα συμβόλαια ή υποβάλλονται για την έκδοση διοικητικών πράξεων, αναγράφεται ο ηλεκτρονικός κωδικός της δήλωσης υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 που εξάγεται από το πληροφοριακό σύστημα.

Σε περίπτωση που αυτά τα δικαιολογητικά δεν έχουν ακόμα εισαχθεί στο σύστημα, θα συνοδεύονται με υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι είναι ταυτόσημα με αυτά που θα εισαχθούν σε ηλεκτρονική μορφή. Τα δικαιολογητικά στοιχεία κατά το χρόνο ισχύος τους, καθώς και τα σχέδια κατά το παρόν άρθρο, εφ' όσον προσαρτηθούν σε δικαιοπραξίες δύναται να επικυρώνονται από συμβολαιογράφο κατά τις κείμενες διατάξεις, προκειμένου να προσαρτηθούν σε μεταγενέστερες πράξεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Αυθαίρετα
Πολεοδομία και Χωροταξία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Στη μόρφωση οι έχοντες, οι άλλοι παρακάτω
Από τις φυλακές στο πανεπιστήμιο
Εγγραφές φοιτητών από 11 Σεπτεμβρίου
Αντίθετη η ΠΟΣΔΕΠ στο νομοσχέδιο
ΑΕΙ-ΤΕΙ Βάσεις 2013
Κοινωνικά θέματα
Τα φαστ φουντ των φτωχών
Υπουργείο Υγείας
Λίστα «ύποπτων» γιατρών στο ΣΔΟΕ από τον Αδωνι
ΔΕΗ
«Η ΔΕΗ μάς χρωστάει»
ΕΤΑΕΑ
Τρύπα 11 εκατ., ερωτήματα για το «Ταμείο Μολυβιάτη»
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Νοθευμένα κρασιά από τη Βουλγαρία
Αυθαίρετα
Νομιμοποιήσεις σε έξι βήματα
Περιβάλλον & οικολογία
Το κλίμα αλλάζει, να αλλάξουμε κι εμείς
Ανθρώπινα
Ανετη «πρόσβαση» στο φυσικό περιβάλλον
Κρίσεις κρίσης
Εκπαιδευτικοί
Οι αποσπάσεις 327 εκπαιδευτικών
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ονειρεύονταν Ευρώπη, ξύπνησαν δουλοπάροικοι στα Μέγαρα