Έντυπη Έκδοση

ΤΑ 60 ΔΙΣ. ΕΦΘΑΣΑΝ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ * 407 ΕΚΑΤ. ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω

Τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα προέρχονται από τα πρόστιμα του ΚΒΣ

Στάση πληρωμών προς το Δημόσιο έχουν κηρύξει οι ιδιώτες, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη να ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους. Η αδυναμία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στα συνεχώς αυξανόμενα φορολογικά βάρη οδήγησαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη να καταρρίψουν ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ, καθώς το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στις 31 Ιουλίου ανήλθε σε 60,181 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν είναι ότι μόνο τον τελευταίο μήνα τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 407 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του έτους αυξήθηκαν κατά 4,1δισ. ευρώ.

Δεν αντέχουν

Συγκεκριμένα στο τέλος του Ιουνίου 2013 τα ληξιπρόθεσμα ήταν 59,774 δισ. ευρώ, ενώ στις 31/12/2012 είχαν φτάσει τα 56,105 δισ. ευρώ

Πολίτες και επιχειρήσεις στέλνουν μήνυμα ότι δεν αντέχουν να πληρώσουν άλλο το λογαριασμό της κρίσης, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα να προέρχονται από τα πρόστιμα του ΚΒΣ, που ανήλθαν στα 22,018 δισ. ευρώ στις 31/7/13 από 20,621 δισ. ευρώ στις 31/12/12, τη μη απόδοση ΦΠΑ που έφτασαν τα 13,463 δισ. ευρώ από 12,597 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, τη μη καταβολή φόρου εισοδήματος, με τα χρέη να φτάνουν τα 10,662 δισ. ευρώ από 10,651 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου και τα πρόστιμα έμμεσων φόρων καθώς τα νέα ληξιπρόθεσμα έφτασαν τα 2,573 δισ. ευρώ από 2,486 δισ. ευρώ.

170.000 επιχειρήσεις

Σύφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν πλέον 2 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περίπου 170.000 επιχειρήσεις, ενώ οι ρυθμισμένες οφειλές είναι μόνον 1,55 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολυδιαφημιζόμενες ρυθμίσεις χρεών δεν πέτυχαν το στόχο τους.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και σχετικά με την πορεία των εσόδων των Εφοριών για τους μήνες Ιανουάριο έως και Ιούλιο. Αν και η πληρωμή των χαρατσιών έσωσε την πορεία των εσόδων τον Ιούλιο, η εικόνα είναι απογοητευτική για το σύνολο των επτά μηνών του έτους. Με βάση τα οριστικά στοιχεία για τον Ιούλιο, οι ΔΟΥ εισέπραξαν 2,94 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,91 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το στόχο κατά 1,1%. Σε επίπεδο επταμήνου, όμως, η εικόνα είναι ενδεικτική της αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους οι πολίτες, καθώς οι ΔΟΥ εισέπραξαν 14,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 15,42 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας απόκλιση 4%

Τα αναλυτικά στοιχεία προέλευσης των εσόδων των ΔΟΥ αποδεικνύουν ότι η αύξηση των εσόδων τον Ιούλιο οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από φόρους στην περιουσία, όπως το ΕΕΤΗΔΕ και ο ΦΑΠ, στην αύξηση των εισπράξεων των άμεσων και έμμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ, εισπράττοντας συνολικά επιπλέον 294 εκατ. ευρώ από τους φόρους αυτούς σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ΦΠΑ, τον Ιούλιο παρατηρείται αύξηση κατά 16,1% σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στις ΔΟΥ, καθώς και αύξηση κατά 4% σε σχέση με τις εισπράξεις ΦΠΑ του Ιουλίου 2012. Για το 7μηνο, οι εισπράξεις ΦΠΑ παρουσίασαν ετήσια αύξηση 0,2 % σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στις ΔΟΥ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ)
Εφορία και φορολογική πολιτική
Επιχειρήσεις
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω
Ασφαλιστικά ταμεία
ΙΚΑ και ΟΓΑ έκοψαν συντάξεις ομογενών
ΕΥΔΑΠ
Ισραηλινό ενδιαφέρον για ύδρευση των νήσων
Εργοδοτικοί φορείς
Υποχρεωτική η καταγραφή της παραμικρής μεταβολής σε προσλήψεις, απολύσεις, υπερωρίες
Τουρισμός
Εκπτωση στους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισμού