Έντυπη Έκδοση

ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΑΦΜ

ΙΚΑ και ΟΓΑ έκοψαν συντάξεις ομογενών

«Μαχαίρι» σε εκατοντάδες συντάξεις ομογενών στη Γερμανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη έβαλαν ΙΚΑ και ΟΓΑ, εξαιτίας της αδυναμίας ταυτοποίησης σε ό,τι αφορά τη δήλωση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Εκτός του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ, τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία έκοψαν αδικαιολόγητα συντάξεις ομογενών από το 2010. Η ηγεσία του υπουργείου το γνωρίζει Εκτός του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ, τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία έκοψαν αδικαιολόγητα συντάξεις ομογενών από το 2010. Η ηγεσία του υπουργείου το γνωρίζει Οι συντάξεις κόπηκαν από τον περασμένο Μάιο, όταν έληξε η απογραφή που διενεργούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου μέσω των ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να πιστοποιήσουν τη γνησιότητα των συντάξεων.

Επιστολές

Το θέμα έφτασε στην «Ε» από επιστολή που απέστειλε ο Σπύρος Γκάρος, τέως γραμματέας για το Εργατικό και Κοινωνικό Δίκαιο στην Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), ο οποίος έχει, από ό,τι μας δήλωσε, αποστείλει ανάλογες επιστολές τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα, εκτός του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ, τα δύο μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κόψει αδικαιολογήτως (!) συντάξεις ομογενών από το 2010, για τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απάντησε πριν από ένα χρόνο πως κάνει ό,τι είναι «δυνατό» για την αποκατάσταση των αδικιών. Φευ, όμως, γιατί ο χρόνος τρέχει για ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι δεν ζουν στη χώρα και προφανώς δεν έχουν εικόνα της εδώ πραγματικότητας.

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή του κ. Γκάρου, η οποία αφορά τέσσερα περιστατικά (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) μόνο από τη Νυρεμβέργη, και συγκεκριμένα τις συντάξεις ομογενών ΙΚΑ και ΟΓΑ στη Γερμανία:

** Ν.Μ. (ΙΚΑ). Η σύνταξή του διεκόπη τον Οκτώβριο 2010, ενώ αυτός κανονικά έστελνε και στέλνει επικυρωμένα τα πιστοποιητικά ότι βρίσκεται εν ζωή.

** Β.Ζ., χήρα (ΙΚΑ). Η σύνταξή της διεκόπη τον Ιούλιο 2012, παρ' όλο που έστελνε και στέλνει τα πιστοποιητικά ότι βρίσκεται εν ζωή. Τον Ιούλιο 2013 έστειλε και το ΑΜΚΑ που της εζητήθη.

** Φ.Β., χήρα (ΙΚΑ). Από το 2010 έχει υποβάλει την αίτηση για συνταξιοδότηση χηρείας. Η απόφαση ακόμα αργεί...

** Ζ.Β. (ΟΓΑ). Εχει υποβάλει αίτηση για σύνταξη από τον Ιούνιο 2010. Ακόμα περιμένει.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Γκάρος αναφέρει στις επιστολές του ότι: «Λυπούμαι να αναφέρω ότι είναι πάρα πολλοί οι συμπατριώτες μας στη Γερμανία που έχουν τα ίδια προβλήματα, όπως οι τέσσερις που παραπάνω σας αναφέρω. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι επανειλημμένα, ως αντιπρόσωπος στην Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, έχω γραπτώς (ΟΓΑ - 24.5.2012, ΙΚΑ - 02.11.2012) αλλά και προφορικώς αποταθεί στις υπηρεσίες του ΟΓΑ και του ΙΚΑ για τις ανωτέρω υποθέσεις. Δυστυχώς, καμία λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Τι ζητάνε

»Οταν οι συμπατριώτες μας στη Γερμανία έρχονται στο γραφείο μου (συμβουλών και μέριμνας) και με ρωτάνε για τις συντάξεις τους, αυτές που δικαιούνται από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, το μόνο που κάνω είναι να τους παρηγορώ ή να τους απογοητεύω ότι αδίκως περιμένουν. Τα προηγούμενα χρόνια το ΙΚΑ ζητούσε, σωστά βέβαια, τα ένσημα του ασφαλισμένου για την έκδοση μιας σύνταξης, μέχρι όμως να βγει η απόφαση περνούσαν 3-4 χρόνια. Μετά την έκδοση της απόφασης ζητάει σήμερα αντίγραφο της ταυτότητας, πιστοποιητικό ζωής, επικυρωμένο από μια ελληνική αρχή, κάτι που στη Νυρεμβέργη δεν υπάρχει, και εκτός αυτών ζητάει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

»Ολα αυτά κανονικά τα αποστέλλουμε, εντούτοις τη σύνταξή του ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ελπίζει ότι θα την πάρει... ίσως μετά θάνατον. Η γραφειοκρατία στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ είναι ένα θηρίο που τρώει τους φτωχούς συνταξιούχους...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ)
ΟΓΑ
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω
Ασφαλιστικά ταμεία
ΙΚΑ και ΟΓΑ έκοψαν συντάξεις ομογενών
ΕΥΔΑΠ
Ισραηλινό ενδιαφέρον για ύδρευση των νήσων
Εργοδοτικοί φορείς
Υποχρεωτική η καταγραφή της παραμικρής μεταβολής σε προσλήψεις, απολύσεις, υπερωρίες
Τουρισμός
Εκπτωση στους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισμού