Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Ισραηλινό ενδιαφέρον για ύδρευση των νήσων

Εκτεταμένο πρόγραμμα νέων μονάδων αφαλάτωσης για την υδροδότηση των νησιών του Αιγαίου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας ότι θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα η χώρα μας με το Ισραήλ και την Κύπρο, με αιχμή την ενεργειακή διασύνδεση των τριών χωρών.

Εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων αλλά και κυπριακές εταιρείες έχουν εκδηλώσει κατ' επανάληψη ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στα ελληνικά νησιά Εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων αλλά και κυπριακές εταιρείες έχουν εκδηλώσει κατ' επανάληψη ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στα ελληνικά νησιά Εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων από τις μεγαλύτερες διεθνώς στον κλάδο των μονάδων αφαλάτωσης αλλά και κυπριακές εταιρείες με σημαντική παρουσία στο συγκεκριμένο τομέα έχουν εκδηλώσει κατ' επανάληψη ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στα ελληνικά νησιά.

Από ελληνικής πλευράς παρουσία στο συγκεκριμένο τομέα έχουν ο όμιλος Λάτση στη Σαουδική Αραβία και η νεοσύστατη θυγατρική τής υπό αποκρατικοποίηση ΕΥΔΑΠ, η «ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε.».

Ο Γιάννης Μανιάτης από το βήμα συνεδρίου στη Ρόδο, με θέμα «Η γαλάζια ανάπτυξη στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο», αφού τόνισε ότι «το θέμα των αφαλατώσεων και συνολικότερα της υδροδότησης των νησιών του Αιγαίου συναρτάται με το Μνημόνιο Κατανόησης που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ», πρόσθεσε ότι «η μακρά εμπειρία των δύο χωρών, τόσο της Κύπρου όσο και του Ισραήλ, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης του εθνικής σημασίας ζητήματος της υδροδότησης των νησιών».

Κρίσιμες υποδομές

Οι μονάδες αφαλάτωσης θεωρούνται κρίσιμες υποδομές για τα ελληνικά νησιά και την τουριστική βιομηχανία. Οι σημερινές ανάγκες καλύπτονται σε μεγάλο ποσοστό με μεταφορά νερού με εξαιρετικά υψηλό κόστος μεταφοράς, που φθάνει 12 ευρώ το κυβικό μέτρο. Το κόστος του νερού, που προέρχεται από αφαλάτωση, κυμαίνεται σε 2,5 έως 3 ευρώ ανά κυβικό, δηλαδή είναι τέσσερις φορές φθηνότερο από το κόστος του μεταφερόμενου νερού. Εκτιμάται ότι υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες οι νέες επενδύσεις, σε συνδυασμό με συμμετοχή του Δημοσίου μέσω του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν με μεθόδους συμβάσεων παραχώρησης κατασκευής των μονάδων και εκμετάλλευσης του νερού.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα περί τις 40 μικρές μονάδες αφαλάτωσης (σε Σαντορίνη, Μήλο, Πάρο, Μύκονο, Τήνο, Σίφνο, Χίο κ.λπ.), χωρίς να καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες, ενώ στην κατασκευή μονάδων έχει εμπλακεί και η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με δύο έργα αφαλάτωσης σε Κύθνο και Αντίπαρο, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που υπογράφηκε πρόσφατα για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας (ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, φυσικοί πόροι), της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για τις σχέσεις των τριών χωρών» είπε προσθέτοντας ότι «ο τομέας της ενέργειας και ιδιαίτερα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και η πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ευημερίας για τους λαούς των τριών χωρών».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της ένταξης του Αγωγού Φυσικού Αερίου Κύπρος-Κρήτη-Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και του ηλεκτρικού καλωδίου Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος. Το τελευταίο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 3,5 δισ. ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει προτεραιότητα στην εκπόνηση των μελετών, μείωση έως 40% του χρόνου υλοποίησης και δυνατότητα χρηματοδότησης από διεθνείς τράπεζες.

Θαλάσσιος σχεδιασμός

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε επίσης χθες ότι προωθείται ο «θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός», εξηγώντας ότι θα περιλαμβάνει, με βάση τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες, τους όρους και τους κανόνες για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες (αλιεία, υπεράκτιες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων), τις θαλάσσιες μεταφορές και την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο (2008/56/ΕΚ) για τη Θαλάσσια Στρατηγική, η οποία στοχεύει στην προαγωγή της αειφόρου χρήσης των θαλασσών, στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και στην προστασία των βασικών πόρων από τους οποίους εξαρτώνται οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Κατασκευαστικές Εταιρείες
ΕΥΔΑΠ
Νησιωτική Ελλάδα
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Κύπρος
Καύσιμα/Ενέργεια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω
Ασφαλιστικά ταμεία
ΙΚΑ και ΟΓΑ έκοψαν συντάξεις ομογενών
ΕΥΔΑΠ
Ισραηλινό ενδιαφέρον για ύδρευση των νήσων
Εργοδοτικοί φορείς
Υποχρεωτική η καταγραφή της παραμικρής μεταβολής σε προσλήψεις, απολύσεις, υπερωρίες
Τουρισμός
Εκπτωση στους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισμού