Έντυπη Έκδοση

Απαλλοτριώσεις λόγω αρχαίων: πολίτες και περιουσίες σε ομηρία

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού θα απαλλαγεί από τα κτίρια που έχουν κριθεί απαλλοτριωτέα από την εποχή που γινόταν ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Εδώ, ήταν ένα κέντρο διασκέδασης που οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ δεν του έδωσαν γι' αυτόν τον λόγο άδεια λειτουργίας και έκλεισε
Σε πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων, με οικονομικές επιπτώσεις για χιλιάδες πολίτες, έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια η εκκρεμής απαλλοτρίωση για αρχαιολογικούς λόγους. Ιδιοκτήτες ακινήτων ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη, βλέποντας τις περιουσίες τους δεσμευμένες -κάποιες επί δεκαετίες- ούτε να απαλλοτριώνονται ούτε να αποδεσμεύονται.

Πλήρες θέμα...

 • Ερευνα

  • Σκουπιδότοποι με ολίγα αρχαία
   Το υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων που έχει συσταθεί τα τελευταία χρόνια άρχισε αυτοψίες σε όλη τη χώρα προκειμένου να επανεκτιμηθεί αν συντρέχουν ακόμη οι λόγοι για μια παλιά απαλλοτρίωση.
  • 840 υποθέσεις: κόστος 320 εκατ. ευρώ
   Η μάστιγα που ακούει στο όνομα «απαλλοτρίωση για αρχαιολογικό σκοπό» έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια από το υπουργείο Πολιτισμού με επανεξέταση όλων των παλαιών υποθέσεων με πιο ορθολογικά κριτήρια, ώστε να γίνουν μόνο οι απολύτως απαραίτητες απαλλοτριώσεις, χωρίς να θίγεται η συνταγματική απαίτηση για την προστασία των αρχαίων.
 • Εικαστικά

  • Βλάσης Κανιάρης Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το έργο μου
   «Πρέπει κάθε τόσο να ελέγχουμε τα πρώτα νήματα... Τι είναι τελικά τέχνη; Σε τι ωφελεί; Τι την αποτελεί;» αναρωτιέται ο Βλάσης Κανιάρης. Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στην γκαλερί «Breeder», ο Βλάσης Κανιάρης θα μοιράσει στο κοινό τα κομμάτια ενός έργου του. Ενας «τοίχος» του από τη δεκαετία του '80, διαστάσεων 2,5x10 μέτρα, θα τεμαχιστεί σε αυτοτελή έργα 30x30 εκατοστά. «Αντίδωρο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της χειρονομίας του κορυφαίου εικαστικού, που στα 81 χρόνια του δεν σταματά να μας εκπλήσσει.
 • Αφιέρωμα

  • Η επανάσταση των σίξτις πέτυχε. Τώρα στήνουμε τον πολιτισμό τους
   Ο Διονύσης Σαββόπουλος και μια εκλεκτή παρέα είπαν, τώρα που έκλεισαν σαράντα χρόνια από τη μαγική δεκαετία του '60, να τη βάλουν στο μικροσκόπιο. Να καταθέσουν με μια εντυπωσιακή σειρά εκδηλώσεων, που βάφτισαν «Το περιβόλι του τρελλού», την άποψή τους και τις μνήμες τους. Από 14 Δεκεμβρίου στο «Παλλάς» και στα πέριξ
  • Εμείς, του '60 οι εκδρομείς
   Από ποια σκοπιά θα προσεγγίσουν το θέμα τους μερικοί από τους συμμέτοχους στο αφιέρωμα του Διονύση Σαββόπουλου; Μας δίνουν μια πρόγευση...
 • Κριτική θεάτρου

  • Με πρωταγωνιστή το καινούργιο Εθνικό
   * «ΠΟΥΘΕΝΑ» του Δημήτρη Παπαϊωάννου - Εθνικό Θέατρο Προηγήθηκε μεγάλη ανυπομονησία για τη νέα δουλειά του εθνικού μας χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου, αφιερωμένη στο εορτάζον Κτίριο Τσίλερ που εγκαινιάστηκε πρόσφατα έπειτα από δέκα χρόνια σιωπής.
  • Η μεταπολιτευτική μας τραγωδία
   **«Μάνα, μητέρα, μαμά» - Θέατρο Βεάκη Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, το «Μάνα, μητέρα, μαμά» έχει διαβεί πλέον οριστικά το κατώφλι του κλασικού. Αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια από τις σπάνιες καταθέσεις της δραματουργίας μας που επαναλαμβάνονται συχνά-πυκνά και οι οποίες αφορούν την εποχή μας με έναν αμφίδρομο τρόπο.
 • 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  • 50ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Πάρτι γενεθλίων σε σκοτεινές αίθουσες
   Εστω και σε ομιχλώδες τοπίο, με την αφρόκρεμα του ελληνικού σινεμά να απέχει, ο θεσμός οφείλει να σταθεί στο ύψος του. Το χρωστά στους σινεφίλ που ο ίδιος δημιούργησε τα τελευταία χρόνια και καταστρώνουν για μια ακόμα χρονιά τις διαδρομές τους από την πλατεία Αριστοτέλους στο λιμάνι «United red army» του Κότζι Γουακαμάτσο Με μότο και φιλοσοφία το ερώτημα «Why cinema now?», το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (13 έως 22 Νοεμβρίου) ετοιμάζεται να σβήσει τα πενήντα κεράκια του με εκπλήξεις, δόξες και τιμές.
 • 6η Διεθνής Εβδομάδα Μόδας

  • Οταν η μόδα συναντά την αρχιτεκτονική του '30
   Τι κοινό έχει η μόδα με την αρχιτεκτονική; Τα σημεία επαφής ανιχνεύει η 6η Διεθνής Εβδομάδα Μόδας, που φιλοξενείται στην Αθήνα, έως τις 2 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Συγγρού 105).