Έντυπη Έκδοση

Η επανάσταση των σίξτις πέτυχε. Τώρα στήνουμε τον πολιτισμό τους

Ο Διονύσης Σαββόπουλος και μια εκλεκτή παρέα είπαν, τώρα που έκλεισαν σαράντα χρόνια από τη μαγική δεκαετία του '60, να τη βάλουν στο μικροσκόπιο. Να καταθέσουν με μια εντυπωσιακή σειρά εκδηλώσεων, που βάφτισαν «Το περιβόλι του τρελλού», την άποψή τους και τις μνήμες τους. Από 14 Δεκεμβρίου στο «Παλλάς» και στα πέριξ

Η δεκαετία του '60 έχει λάβει, διεθνώς, μυθικές ή και μυθολογημένες διαστάσεις. Πρόκειται άλλωστε για μια καλειδοσκοπική δεκαετία που αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμα και για όσους δεν την έζησαν. Αλλά τέλος πάντων, τι ήταν τα περίφημα 60's; «Ηταν μια δεκαετία που είχες τη βεβαιότητα ότι τα πάντα είναι δυνατά κι ότι τα πάντα μπορούν να ειπωθούν», επισημαίνει ο Διονύσης Σαββόπουλος.

«Τα 60's», εξηγεί, «αρχίζουν με το αντισυλληπτικό χάπι και τελειώνουν με τον άνθρωπο να πατάει στο φεγγάρι. Ταυτοχρόνως έχουμε δημιουργική έκρηξη στα πανεπιστήμια, στις τέχνες, στην τεχνολογία ή ακόμα και στον τρόπο που ντυνόμαστε ή συμπεριφερόμαστε. Ηταν μια μαγική δεκαετία απ' την αυλαία της οποίας, το 1969, συμπληρώνεται φέτος μια 40ετία. Για έναν περίεργο λόγο, που αξίζει κάποτε να τον διερευνήσει κανείς, οι ζωντανές συζητήσεις πάνω σε μεγάλα κοινωνικά και ιστορικά θέματα κρατούν 40 χρόνια. Μετά η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο και αφορά μόνο ειδικούς. Τελευταία στιγμή, ό,τι προλάβουμε, θελήσαμε με συνεργάτες και φίλους να καταθέσουμε και τη δική μας άποψη γι' αυτή τη δεκαετία».

Γι' αυτό και διοργανώνουν μια σειρά δράσεων, που θα ξεκινήσουν στις 14 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν ακριβώς ένα μήνα. Δηλαδή «στήνουμε χριστουγεννιάτικα, στο "Παλλάς" και σε ιστορικούς χώρους του κέντρου της Αθήνας, εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο "Το περιβόλι του τρελλού" - κατά σύμπτωση ο δίσκος είχε βγει τον Νοέμβριο του '69 και βρήκαμε τον τίτλο ταιριαστό».

Στο τραγούδι «Εμείς του '60 οι εκδρομείς» (1989) ο Διονύσης Σαββόπουλος είχε επιχειρήσει ένα ψυχογράφημα της γενιάς του. Από κει και οι πικρές διαπιστώσεις: «Εμείς, μιας δίψυχης ωδής, παράλογα ανοιχτής, με συμπεριφορές ανατροπής, και της βαθιάς μας ζωής, της συντηρητικής, εμείς οι εκκρεμείς». Τι λέει, όμως, σήμερα;

Τα 60's δικαιώθηκαν;

«Η επανάσταση πέτυχε. Τώρα στήνουμε τον πολιτισμό της».

Στο τραγούδι σας όμως «Εμείς του '60 οι εκδρομείς» δεν μοιάζετε πεπεισμένος ότι η επανάσταση πέτυχε.

«Οχι, πέτυχε. Το τι κάναμε εμείς από κει και πέρα είναι μια άλλη υπόθεση. Θα έλεγα ότι τα νερά ανέβηκαν ψηλά στη δεκαετία του '60. Μετά τραβήχτηκαν, βέβαια. Αλλά το σημάδι που 'φτασαν, εκεί ψηλά στον βράχο, μένει εσαεί».

Το πρόγραμμα έχει δύο βασικούς άξονες. Ο ένας αφορά μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Ο άλλος, ημερίδες που εξετάζουν γεγονότα και επιδράσεις του '60 ανά τομέα, από την πολιτική μέχρι τη μόδα. Στο μεγάλο αφιέρωμα εντάσσονται και δύο εκθέσεις. Η μία, με τίτλο «Του '60 οι εκδρομείς», φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη όπου θα εκτίθενται βέσπες, ρούχα, φωτογραφίες, αφίσες κ.ά. Η άλλη, με τίτλο «Κομμάτια κι αποσπάσματα», θα στεγαστεί σε εκθεσιακό χώρο της Βουλής των Ελλήνων και θα περιλαμβάνει έντυπα της δεκαετίας του '60.

Εκδηλώσεις

**Ο ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ '60

*Συναυλίες από τις 18 Δεκεμβρίου στο «Παλλάς». Θα παίξει περί τα 35 τραγούδια: «Παίζουμε το "Περιβόλι του τρελλού" και το "Φορτηγό" αλλά κι όσα τραγούδια γράφτηκαν εκείνη τη δεκαετία, ασχέτως αν βγήκαν αργότερα - εξαιτίας της λογοκρισίας συνήθως». Ο αριθμός των συναυλιών είναι περιορισμένος, ωστόσο ο ίδιος μετέχει και σε όλα τα μουσικά χάπενινγκ που θα γίνουν το ίδιο διάστημα στη στοά του City Link και στο Μετρό του Συντάγματος, χωρίς εισιτήριο και με τη συμμετοχή τραγουδιστών, παλαιότερων και νεότερων.

**ΠΕΝΤΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ

* «Σ' ένα κατώι μυστικό», για τα λαϊκά του '60.

* «Χατζιδάκιαμ Θοδωράκιαμ», για τους συνθέτες του έντεχνου. Και τα δύο σε επιμέλεια Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

* Η «Εστουδιαντίνα» αναλαμβάνει το αφιέρωμα στο ξένο κι ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι.

* «Ημουν νέο κύμα έναν καιρό», για τα ελληνικά και ξένα τραγούδια του είδους (επιμέλεια: Στέφανος Κορκολής).

* «Με φωνές ηλεκτρικές» για το ελληνικό και ξένο ποπ και ροκ (επιμέλεια: «Ονιράμα»).

**«ΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ»

Στο «Τριανόν» θα προβάλλονται τρεις ταινίες καθημερινά, σύνολο 20 αγαπημένες ταινίες από τη δεκαετία του '60, σ' ένα πρόγραμμα που επιμελείται η Σώτη Τριανταφύλλου. Περιλαμβάνει ταινίες αναφοράς (το «Οκτώμισι» του Φελίνι ή τη «Σιωπή» του Μπέργκμαν) αλλά και αγαπημένες τού κοινού («Ο Καλός, ο κακός κι ο άσχημος» του Λεόνε ή «Ο πρωτάρης» του Νίκολς). Καθημερινά προλογίζει ο Σαββόπουλος και άλλοι -«όσοι είναι ομότεχνοι θα λένε και 2-3 τραγουδάκια της εποχής». Μεταξύ 2ης και 3ης προβολής η Jazz Band του δήμου θα παίζει τζαζ του '60, Beatles κ.λπ.

* «ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»

Στο «Μικρό Παλλάς» τα Σαββατοκύριακα (3 μ.μ.), ο Σαββόπουλος μαζί με τους Ρηνιώ Κυριαζή, Φένια Παπαδόδημα και Αθω Δανέλλη φτιάχνουν ένα πρόγραμμα για παιδιά, με παραμύθια και Καραγκιόζη.

**ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ «ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ»

* Φοιτητικά κινήματα και η πολιτική ζωή. Επιμελείται ο Παύλος Τσίμας.

* Σινεμά. Επιμέλεια: Σώτη Τριανταφύλλου.

* Θέατρο. Επιμέλεια: Βασίλης Παπαβασιλείου.

* Ελληνικό τραγούδι, σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα και Ξένο τραγούδι, σε επιμέλεια Στέλιου Ελληνιάδη.

* Πεζογραφία και ποίηση. Επιμέλεια: Γιώργος Χρονάς.

* Ρούχο και μόδα. Επιμέλεια: Γιάννης Τσεκλένης.

* Εικαστικά. Η Μαρία Κοτζαμάνη καλεί τη γενιά του '60, από τον Τσόκλη μέχρι τον Φασιανό.

* Αρχιτεκτονική. Επιμελείται ο πανεπιστημιακός Τάκης Κουμπής.

* Επιστήμη και Τεχνολογία.

Ολες οι ημερίδες θα φιλοξενούνται στην Παλιά Βουλή. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Εμείς, του '60 οι εκδρομείς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ερευνα
Απαλλοτριώσεις λόγω αρχαίων: πολίτες και περιουσίες σε ομηρία
Σκουπιδότοποι με ολίγα αρχαία
840 υποθέσεις: κόστος 320 εκατ. ευρώ
Εικαστικά
Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το έργο μου
Αφιέρωμα
Η επανάσταση των σίξτις πέτυχε. Τώρα στήνουμε τον πολιτισμό τους
Εμείς, του '60 οι εκδρομείς
Κριτική θεάτρου
Με πρωταγωνιστή το καινούργιο Εθνικό
Η μεταπολιτευτική μας τραγωδία
50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Πάρτι γενεθλίων σε σκοτεινές αίθουσες
6η Διεθνής Εβδομάδα Μόδας
Οταν η μόδα συναντά την αρχιτεκτονική του '30