Έντυπη Έκδοση

840 υποθέσεις: κόστος 320 εκατ. ευρώ

Η μάστιγα που ακούει στο όνομα «απαλλοτρίωση για αρχαιολογικό σκοπό» έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια από το υπουργείο Πολιτισμού με επανεξέταση όλων των παλαιών υποθέσεων με πιο ορθολογικά κριτήρια, ώστε να γίνουν μόνο οι απολύτως απαραίτητες απαλλοτριώσεις, χωρίς να θίγεται η συνταγματική απαίτηση για την προστασία των αρχαίων.

Ενα από τα κριτήρια αυτά είναι το αποκαλυφθέν αρχαίο να ανήκει σε ένα σύνολο. Να μην είναι μεμονωμένο για να πάψουν να γεμίζουν κυρίως οι πόλεις με ανοικτές τρύπες με ερείπια, τα οποία δεν μπορούν έτσι όπως σώζονται να αναδειχθούν για να αντιληφθούν οι πολίτες την αξία τους.

Με αυτή τη φιλοσοφία κινείται πλέον η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων του ΥΠΠΟ, η οποία ομολογουμένως έχει νοικοκυρέψει το παλιό χάος και γνωρίζει πλέον τι ακριβώς συμβαίνει σε όλη την επικράτεια. Εχει πλήρη εικόνα των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων του κράτους προς τους πολίτες και προσπαθεί να μειώσει τις άσκοπες δαπάνες και την ταλαιπωρία των πολιτών στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό.

Σήμερα υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες απαλλοτριώσεων:

* Οι «εν ενεργεία», που περιμένουν να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας για την αποζημίωση των ακινήτων (αστικών και αγροτικών). Είναι συνολικά 240 και το κόστος τους ανέρχεται περίπου στα 70.000.000 ευρώ.

* Οι «εκκρεμείς» προτάσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων (Προϊστορικών-Κλασικών και Βυζαντινών) που περιμένουν να εισαχθούν για την κατά νόμο γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Είναι συνολικά 600 και το κόστος τους υπολογίζεται στα 250.000.000 ευρώ. Πρόκειται για υποθέσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας με τα ακίνητα δεσμευμένα και ανεκμετάλλευτα.

Βεβαίως δεν έχουν δοθεί λίγα χρήματα από το κράτος για αρχαιολογικές απαλλοτριώσεις τα τελευταία χρόνια λόγω των μεγάλων δημόσιων έργων (Μετρό, Αττική Οδός, ΠΑΘΕ, Εγνατία, Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας κ.λπ.). Την τελευταία 20ετία (από το 1990 μέχρι σήμερα) έχουν δαπανηθεί περί τα 500.000.000 ευρώ σε σημερινές τιμές για 1.500 ακίνητα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων Αντώνη Γιουρούση. Θεωρεί λύση στο πρόβλημα την ένταξη των αναγκαίων απαλλοτριώσεων σε προγράμματα αποκατάστασης μνημείων με την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων (μέχρι πρότινος Γ' ΚΠΣ και σήμερα ΕΣΠΑ).

Σε τέτοια προγράμματα μπορεί να ενταχθεί η ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος ως ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου. Σήμερα τον χώρο αυτό χωρίζουν δύο δρόμοι και στα όριά του υπάρχουν μερικές ιδιοκτησίες που τελούν υπό απαλλοτρίωση (συνολικού κόστους 2,2 εκατ. ευρώ). Οταν απελευθερωθούν, θα αρχίσει η Γ' Εφορεία Αρχαιοτήτων ένα συνολικό πρόγραμμα ανάδειξης των αρχαίων, που είναι μεν επαρκώς προστατευμένα από τους συνήθεις βανδάλους, αλλά δεν είναι αναγνωρίσιμα από τους επισκέπτες.

Η υποβαθμισμένη περιοχή του Κολωνού χρειάζεται μια ανάσα, ένα πάρκο ασφαλές για τις μητέρες και τα παιδιά, όπως της Ακαδημίας Πλάτωνος, που τα τελευταία χρόνια με πολλή προσπάθεια και συνεχή αστυνόμευση έχει καθαρίσει από ναρκομανείς, αστέγους και άλλα περιθωριακά στοιχεία. Μένει να κερδηθεί και η μάχη με τους Τσιγγάνους, που σε μια απαλλοτριωμένη περιοχή του πάρκου έχουν στήσει έναν μικρό καταυλισμό. «Κάθε τόσο η Αστυνομία τούς διώχνει και αυτοί πάλι γυρίζουν», μας είπαν από τη Γ' ΕΠΚΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Σχετικά θέματα: Ερευνα
Απαλλοτριώσεις λόγω αρχαίων: πολίτες και περιουσίες σε ομηρία
Σκουπιδότοποι με ολίγα αρχαία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ερευνα
Απαλλοτριώσεις λόγω αρχαίων: πολίτες και περιουσίες σε ομηρία
Σκουπιδότοποι με ολίγα αρχαία
840 υποθέσεις: κόστος 320 εκατ. ευρώ
Εικαστικά
Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το έργο μου
Αφιέρωμα
Η επανάσταση των σίξτις πέτυχε. Τώρα στήνουμε τον πολιτισμό τους
Εμείς, του '60 οι εκδρομείς
Κριτική θεάτρου
Με πρωταγωνιστή το καινούργιο Εθνικό
Η μεταπολιτευτική μας τραγωδία
50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Πάρτι γενεθλίων σε σκοτεινές αίθουσες
6η Διεθνής Εβδομάδα Μόδας
Οταν η μόδα συναντά την αρχιτεκτονική του '30