Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Κ.Ε.

Κρας τεστ για τους «4»

Με κοινή πρόταση για την εκλογή προέδρου από μέλη και φίλους, οι οποίοι όμως θα υπογράφουν δήλωση ότι αποδέχονται τις ιδεολογικές αρχές της Ν.Δ. ,αναμένεται να κατεβούν στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή οι τέσσερις υποψήφιοι.

Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, με βασικό διαμεσολαβητή τον Δ. Αβραμόπουλο, που, προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση κορυφής, υπαναχώρησε από την αρχική του θέση να ψηφίζουν και οι φίλοι με απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητάς τους και έπεισε και την Ντόρα Μπακογιάννη να μην επιμείνει στην άποψή της να ψηφίσουν μόνον παλιά και νέα μέλη και όχι φίλοι, που μπορεί να μην είναι και νεοδημοκράτες.

Με συναίνεση

Ο στόχος ήταν να αποφευχθεί ένα ναυάγιο στην Κεντρική Επιτροπή και επιπλέον να μη χρειαστεί να μπουν σε ψηφοφορία διαφορετικές προτάσεις εκλογής προέδρου, που θα κατέγραφαν ποσοστά που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως μια πρώτη καταγραφή δυνάμεων. Εφόσον η πρόταση θα προέρχεται από ομοφωνία των υποψηφίων, όπως τουλάχιστον διαφαινόταν μέχρι χθες το απόγευμα και είχαν συναινέσει και οι Μεϊμαράκης και Σπηλιωτόπουλος, δεν θα χρειαστεί να γίνει ψηφοφορία σήμερα.

Ο Κ. Καραμανλής θα κάνει την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην Κ.Ε. αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες της ήττας, όπως έκανε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. πριν από δύο εβδομάδες. Για πρώτη φορά θα βρεθούν ο ένας δίπλα στον άλλον και θα παρουσιάσουν την ιδεολογική και πολιτική τους πλατφόρμα οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία Ντόρα Μπακογιάννη, Α. Σαμαράς, Δ. Αβραμόπουλος και Π. Ψωμιάδης. Θα είναι ένα κρίσιμο κρας τεστ, που θα δώσουν ενώπιον των στελεχών του ανώτερου κομματικού οργάνου.

Τα μαχαίρια

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι φωνές που θα ακουστούν. Μετά τις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν, προκειμένου να πάρουν τον λόγο και τα απλά μέλη, ο Δ. Σιούφας υπαναχώρησε. Ο Μεϊμαράκης απείλησε να μην παρευρεθεί αν ρεζιλευόταν η διαδικασία και δεν γινόταν ο αναγκαίος διάλογος. Το θέμα να είναι ανοιχτή η διαδικασία θα το έβαζαν επίσης ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Μπροστά στον σοβαρό κίνδυνο η Κ.Ε. να μετατραπεί σε αρένα από τις διαμαρτυρίες, τελικά αποφασίστηκε ότι η διαδικασία θα ανοίξει και στα μέλη.

Το «πράσινο» φως έδωσε και ο Κ. Καραμανλής. Ηθελε να αποφύγει το μαρτύριο να ανεβαίνουν στο βήμα και να του ασκούν κριτική, αν όχι στον ίδιο, στην κυβέρνησή του, κατανόησε όμως, ότι το κλίμα είναι τόσο εκρηκτικό, που θα έπρεπε να αναζητηθεί μία εκτόνωση. Βέβαια χθες έγιναν αρκετά τηλεφωνήματα από τη Ρηγίλλης σε στελέχη που εκτιμάται ότι μπορούν να σηκώσουν ψηλά τους τόνους και τους ζητήθηκε «να πουν την κριτική τους, αλλά να κρατήσουν μια κοσμιότητα».

Ο Κοκκινούλης

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Θ. Κοκκινούλης πάντως δεν κρύβει την απογοήτευσή του. «Μια φορά πήγα στην Κ.Ε., όταν ήμασταν αντιπολίτευση, μίλησα για αγροτικά θέματα», είπε στον «realfm». «Μετά από 5,5 χρόνια στην εξουσία τα λύσαμε όλα τα προβλήματα και δεν έχω λόγο να πάω! Επρεπε να μπουν τέτοιες υποψηφιότητες, που να σπρώχνουν τους συνέδρους να πάνε να ψηφίσουν. Ο κ. Μεϊμαράκης έπρεπε να είναι υποψήφιος. Διαφορά μεταξύ των υποψηφίων δεν βρίσκω. Στην περιφέρεια όλος ο κόσμος ασχολείται με την επόμενη μέρα της Ν.Δ. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις (οι ιστορίες για κομματικούς μηχανισμούς) να αποφασίσουν όλοι μαζί να ανοίξουν τη διαδικασία». Την καρδιά του, πάντως, δήλωσε ότι την έδωσε στον Παν. Ψωμιάδη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Κρας τεστ για τους «4»
ΣΥΡΙΖΑ
Τέσσερα κείμενα στην Πολ. Γραμματεία του ΣΥΝ για τον ΣΥΡΙΖΑ
Μπιρμπίλη-Τσίπρας σε καλό κλίμα
Οικολόγοι Πράσινοι
Παραιτήθηκε από νομαρχιακός σύμβουλος ο Τρεμόπουλος
Συμβούλιο Κορυφής Ε.Ε.
Χάδι στην Τουρκία από τους «27» για τη μετανάστευση
Αξονας Παπανδρέου-Μπράουν για την ανεργία
Συνθήκη της Λισαβόνας
Κακό προηγούμενο για Κύπρο
Ανακούφιση για το «ναι» του Κλάους
Κυπριακό
Επανέρχεται η Αγκυρα για «άρση των περιορισμών»
ΠΑΣΟΚ
Δυναμικό ξεκίνημα αλλά με αντιφατικά μηνύματα
Άλλες ειδήσεις
Συμβ. Ευρώπης: Να επεκταθεί ο δρόμος της Σαμαριάς