Έντυπη Έκδοση

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ

Χάδι στην Τουρκία από τους «27» για τη μετανάστευση

Η κυβέρνηση συναίνεσε στις ήπιες και ευχάριστες διατυπώσεις της σουηδικής προεδρίας στο κείμενο των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση.

Ο Γ. Παπανδρέου κατά την είσοδό του στην αίθουσα του Συμβουλίου Κορυφής Ο Γ. Παπανδρέου κατά την είσοδό του στην αίθουσα του Συμβουλίου Κορυφής Μάλιστα, εξέφρασε και αυτή «την ικανοποίησή της» για τον διάλογο Ε.Ε. - Τουρκίας στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης.

Κατ' αυτό τον τρόπο η Αγκυρα απέκτησε εκ νέου «πλαστά εύσημα» για τη συνεχιζόμενη έλλειψη συνεργασίας της με τις ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από τα εδάφη της προς την Ελλάδα. Επιπροσθέτως δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στη συστηματική παρενόχληση από τα τουρκικά αεροσκάφη των ελληνικών δυνάμεων έρευνας και διάσωσης, αλλά και της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX στο Αν. Αιγαίο, με τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η περιοχή του Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου ανήκει πλέον στην τουρκική επικράτεια.

«Μέτρα, ταχέως»

Η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να μετριάσει ελαφρώς την αρχική πρόταση της σουηδικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία «...εκφράζεται η ικανοποίηση για τον ενισχυμένο διάλογο στη λαθρομετανάστευση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας...» προσθέτοντας ότι «το Συμβούλιο ζητεί να ληφθούν ταχέως συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως σε ό,τι αφορά την επανεισδοχή και τον έλεγχο των συνόρων...».

Κατ' αυτόν τον τρόπο, με την εμμονή της σουηδικής προεδρίας και την «καλοσύνη» της Αθήνας, η Τουρκία απαλλάχθηκε από ένα σοβαρό μοχλό πίεσης σε βάρος της, που είχε ξεκινήσει την περασμένη άνοιξη, καθώς αρνείται να συνεργαστεί στα θέματα παράνομης μετανάστευσης με την Ελλάδα και κατ' επέκτασιν με την Ε.Ε.

Οι 27, στο κεφάλαιο για τη μετανάστευση ζητούν ακόμη να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX και ειδικότερα η επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ αυτής της ευρωπαϊκής δύναμης και των χωρών προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας).

Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατονομάζουν την πιθανότητα ναύλωσης πτήσεων τσάρτερ αεροσκαφών, με χρηματοδότηση από τη FRONTEX, για κοινές πτήσεις μεταναστών, χωρίς όμως να προσδιορίζεται αν αυτοί θα επιστρέφουν στις χώρες διέλευσης ή στις χώρες προέλευσης, με πολλούς φόβους για τη ζωή και την ελευθερία τους σε πολλές περιπτώσεις. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Τουρκία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Συμβούλιο Κορυφής Ε.Ε.
Αξονας Παπανδρέου-Μπράουν για την ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Κρας τεστ για τους «4»
ΣΥΡΙΖΑ
Τέσσερα κείμενα στην Πολ. Γραμματεία του ΣΥΝ για τον ΣΥΡΙΖΑ
Μπιρμπίλη-Τσίπρας σε καλό κλίμα
Οικολόγοι Πράσινοι
Παραιτήθηκε από νομαρχιακός σύμβουλος ο Τρεμόπουλος
Συμβούλιο Κορυφής Ε.Ε.
Χάδι στην Τουρκία από τους «27» για τη μετανάστευση
Αξονας Παπανδρέου-Μπράουν για την ανεργία
Συνθήκη της Λισαβόνας
Κακό προηγούμενο για Κύπρο
Ανακούφιση για το «ναι» του Κλάους
Κυπριακό
Επανέρχεται η Αγκυρα για «άρση των περιορισμών»
ΠΑΣΟΚ
Δυναμικό ξεκίνημα αλλά με αντιφατικά μηνύματα
Άλλες ειδήσεις
Συμβ. Ευρώπης: Να επεκταθεί ο δρόμος της Σαμαριάς